BARACK OBAMA va efectua, saptamana viitoare, un TURNEU DIPLOMATIC in Europa

Presedintele american, BARACK OBAMA, va efectua, in cursul saptamanii viitoare, un TURNEU DIPLOMATIC in Polonia, Belgia si Franta, cu ocazia caruia se va intalni cu presedintele ucrainean ales, PETRO POROSENKO, va participa la summitul G7 si la comemorarile dedicate Zilei Debarcarii.

Intalnirea dintre Obama si Porosenko va avea loc in Polonia, cu putin timp inainte de investirea noului presedinte ucrainean, programata la 7 iunie, a anuntat consilierul adjunct pentru Securitate Nationala, Ben Rhodes.

“Este un moment important pentru presedintele Obama de a-i exprima in mod direct presedintelui ales Porosenko angajamentul sau fata de (…) Ucraina”, a anuntat Rhodes, intr-o conferinta telefonica.

Consilierul a dat asigurari ca Obama va sprijini masurile pe care autoritatile ucrainene le vor lua in vederea dezescaladarii tensiunilor si reunificarii tarii, afectata de violente in partea sa de est, dominata de sepratisti rusofoni.

“I-am admirat mult pe ucrainenii care au mers masiv la vot pentru a-l alege pe Porosenko. Vom admira angajamentul sau pentru dialog”, a mai spus Rhodes.

Citeste si: VLADIMIR PUTIN il viziteaza pe FRANCOIS HOLLANDE pentru discutii legate de UCRAINA

Saptamana viitoare, presedintele american va efectua un turneu european in trei tari: Polonia, Belgia si Franta.

Deplasarea lui BARACK OBAMA in Polonia va fi efectuata in scopul de a reasigura tarile din Europa de Est in privinta angajamentului Statelor Unite pentru apararea securitatii lor, dupa ce Rusia a preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea.

Obama si Porosenko au purtat, marti, o conversatie la telefon, cu ocazia careia presedintele american l-a felicitat pe noul presedinte ucrainean. Casa Alba a anuntat atunci ca cei doi oficiali se vor intalni in curand.

Dupa Varsovia, unde se va afla marti si miercuri, Obama se va deplasa in Belgia, unde va participa la summitul G7, la Bruxelles. Summitul G7 are loc dupa excluderea Rusiei din G8 si anularea reuniunii de la Soci, masuri luate in urma interventiei Moscovei in Ucraina.

Liderul american va merge ulterior la Paris, joi, unde se va intalni cu presedintele FRANÇOIS HOLLANDE, chiar in aceeasi zi in care seful de stat francez il va primi pe omologul sau rus, VLADIMIR PUTIN.

Casa Alba nu intentioneaza sa programeze o intalnire tete-a-tete intre Obama si Putin in cursul vizitei presedintelui american la Paris, a insistat Rhodes.

Citeste si: TRAIAN BASESCU se va intalni cu BARACK OBAMA la inceputul lunii iunie

In schimb, Obama nu se va opune unei intalniri intre Hollande si Putin, a dat asigurari, vineri, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.

“Presedintele vorbeste cu Putin, l-a intalnit in repetate randuri. Cei doi presedinti vorbesc deschis despre dezacordurile dintre ei. Consider ca partenerii nostri europeni au spus clar ca vor impartasi opiniile noastre in ceea ce priveste actiunile Rusiei in Ucraina sau a tentativei sale ilegale de a anexa Crimeea”, a continuat Carney.

De cateva saptamani, Casa Alba insista asupra faptului ca Putin si Obama nu se vor intalni in tete-a-tete in Franta, chiar daca cei doi presedinti vor fi prezenti, vineri, in Normandia, la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la Ziua Debarcarii.

Sursa foto: edition.cnn.com