BARACK OBAMA, VIZITA ISTORICA la HIROSHIMA

BARACK OBAMA sparge vineri un tabu vechi de 70, devenind primul presedinte american care viziteaza HIROSHIMA, orasul japonez distrus de bomba atomica lansata de Statele Unite in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, informeaza presa de peste ocean citat de Newsro.

Inca de cand vizita a fost anuntata, Casa Alba a precizat ca acest eveniment trebuie privit ca recunoastere a atrocitatilor comise in vreme de razboi, insa presedintele american BARACK OBAMA nu va cere scuze niponilor. Supravietuitorii atacului atomic de la HIROSHIMA au pareri impartite in privinta vizitei lui BARACK OBAMA: daca unii o considera un lucru bun si un pas catre dezarmarea nucleara, altii cred ca este lipsita de valoare daca liderul de la Casa Alba nu isi cere scuze pentru bombardament.

Jurnalistii Associated Press au stat de vorba cu mai multi supravietuitori pentru a-si face o idee de cum va fi primit in HIROSHIMA presedintele american BARACK OBAMA.

Terumi Tanaka, acum secretar general al Confederatiei japoneze a organizatiilor celor afectati de bombele atomic si cu hidrogen, avea 13 ani cand Statele Unite au lansat cea de-a doua bomba atomica asupra orasului Nagasaki, pe 9 august 1945, la trei zile dupa cea de la HIROSHIMA. Era acasa, in munti, si a supravietuit, dar a pierdut cinci rude in explozie. Familia sa s-a mutat intr-un buncar pana cand Japonia s-a predat, sase zile mai tarziu.

CITESTE SI: BARACK OBAMA IL CRITICA DUR PE DONALD TRUMP

“Ca sa fiu sincer, cred ca BARACK OBAMA ar trebui sa ceara scuze supravietuitorilor”, a spus Tanaka, acum in varsta de 84 de ani. “Mi-am vazut rudele murind, ceea ce nu voi putea uita vreodata”, a adaugat el. Tanaka a atras, insa, atentia ca si Japonia ar trebui sa isi asume o parte din vina. “Japonia a inceput razboiul si l-a tot continuat. Guvernul ar trebui sa isi asume deplin responsabilitatea pentru suferinta noastra”, a subliniat el.

Guvernul japonez nu le-a oferit mare ajutor supravietuitorilor pana cand confederatia pe care o conduce acum nu a fost infiintata, in 1956, pentru a cere sustinere. Un an mai tarziu, o lege nationala privind compensatiile medicale a fost adoptata, dar, din cauza standardelor stringente, zeci de supravietuitori se lupta inca in instanta sa fie recunoscuti ca victime.

“Poti vedea viitorul si merge mai departe numai atunci cand infrunti in fata trecutul si te impaci cu el”, a avertizat Tanaka. Michiko Kodama, care a fost ranita in bombardamentul nuclear, crede ca radiatiile la care a fost expusa i-au afectat copiii. Moartea fiicei sale Akiko, de cancer, la varsta de 45 de ani, a afectat-o mai tare decat propriile sale greutati.

“Au trecut cinci ani si nu pot trece peste durere”, a povestit Kodama, in varsta de 78 de ani. Pentru ea, cel de-Al Doilea Razboi Mondial nu se va incheia atat timp cat vor exista arme nucleare in lume. Vizita lui BARACK OBAMA la HIROSHIMA este “doar un pas in acest proces”. Ea si-a exprimat speranta ca vizita va da un nou impuls eforturilor de denuclearizare si ca BARACK OBAMA isi va folosi puterea “pentru a convinge lumea de necesitatea de a le aboli”.

Pe de alta parte, Shizuka Kamei, un parlamentar din HIROSHIMA a carui sora a murit in atac, a avertizat ca BARACK OBAMA nu este bine-venit fara scuze. “Daca nu va da dovada de remuscare si nu va oferi scuze, nu ar trebui sa vina”, a subliniat el. “Merge la Hiroshima pentru peisaj? Atunci, te rog, vino dupa ce nu mai esti presedinte. Voi fi acolo sa ii urez bun venit”, a insistat Kamei.

Sursa foto: washinton post