BARBAT sau FEMEIE, de FRECAT tot ti-o FRECI! MITURI MODERNE despre MASTURBARE

Istoricul masturbarii contine referinte destul de bizare, urmare a lipsei de informare privind una dintre cele mai des practicate activitati sexuale. Poate ca azi miturile conform carora masturbarea in exces ar duce la orbire sau la nebunie reprezinta doar motive de amuzament, insa locul acestora a fost luat de alte idei preconcepute, nascute din jena de a aborda acest subiect, informeaza sexuality.about.com.

Sexologul american Cory Silverberg demonteaza intr-un articol pentru sexuality.about.com noile mituri despre masturbare, nascute in urma educatiei sexuale trunchiate sau inexistente de care avem parte acasa, din partea parintilor, sau in institutiile scolare. Silverberg observa cum unul dintre cele mai comune comportamente sexuale de pe planeta, masturbarea, lasa loc pentru atat de multe informatii gresite, chiar daca se presupune ca in secolul al XXI-lea oamenii sunt mult mai deschisi fata de tot ceea ce tine de sexualitate.

Masturbarea este o dovada de imaturitate

Masturbarea nu este o activitatea care inceteaza dupa o anumita varsta, ci ne insoteste pe toata durata vietii. Intre 70% si 95% dintre femei si barbati obtin placere in acest fel, dar putini sunt dispusi sa si recunoasca acest lucru. Chiar daca frecventa scade pe masura ce inaintam in varsta, acest comportament sexual se pastreaza si la batranete, nu este o caracteristica a tineretii. Un studiu realizat pe 800 de adulti cu varsta de peste 60 de ani a scos la iveala ca aproape jumatate din ei se masturbau regulat, in timp ce 20% apelau la aceasta practica cel putin o data pe saptamana.

Masturbarea nu este sex

Atata timp cat masturbarea duce la excitatie si, adesea, la orgasm, poate fi considerata act sexual, cu toate ca in societate nu ii acordam aceeasi importanta la nivel de comportament sexual. La fel ca sarutul, preludiul sau sexul oral, masturbarea are rolul ei in mentinerea sanatatii unui individ, subliniaza Silverberg.

Masturbarea poate afecta sanatatea

Acest mit rezista sub diverse forme inca de la 1712, cand ar fi fost emis un mic indrumar referitor la masturbare pentru a promova vanzarea unui tonic menit, chipurile, sa combata bolile care ar fi fost cauzate de o astfel de indeletnicire rusinoasa. Au existat o multime de tentative de a demoniza aceasta practica sexuala, chiar daca fiecare dintre ele a fost, in timp, demontata de stiinta. Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste asa-zisa masturbare in exces. Cu extrem de putine exceptii, masturbarea frecventa nu afecteaza sanatatea. Evident, atunci cand un individ manifesta un comportament compulsiv legat de aceasta practica sau nu este capabil sa se implice si in alte tipuri de acte sexuale, exista motive pentru a cauta ajutor specializat. Dar in conditii normale, masturbarea nu presupune riscuri, chiar daca se intampla o data pe luna, alteori de trei ori pe zi. Din contra, masturbarea este un factor care ajuta la echilibrarea vietii sexuale.

Barbatii simt nevoia sa se masturbeze, femeile nu

Poate ca din punct de vedere statistic barbatii se masturbeaza mai des decat femeile, dar nu exista nicio dovada ca acest lucru ar tine de o nevoie biologica proprie reprezentantilor sexului puternic. Ce este insa evident, atitudinea sociala fata de masturbarea la femei are conotatii mult mai negative, ceea ce explica reticenta femeilor in a recunoaste sincer aspecte care tin de acest comportament, inclusiv in cadrul unor cercetari cu scop stiintific.

Masturbarea este aproape inexistenta in relatia de cuplu

Aceasta credinta face ca partenerii sa se masturbeze pe ascuns, desi includerea masturbarii in repertoriul vietii intime ar duce la imbunatatirea actului sexual. Drept dovada, raportul Kinsey (studiu amplu despre comportamentul sexual realizat sub indrumarea biologului si sexologului Alfred Kinsey, publicat in 1948 si 1953-n.r.) a aratat ca aproape 40% din barbati si 30% din femei se masturbeaza, chiar daca au o relatie stabila si intretin regulat raporturi sexuale, indiferent de varstele subiectilor.  De asemenea, un studiu ceva mai recent, realizat de Playboy, a relevat ca 72% din barbatii insurati se masturbeaza, respectiv 68% din femeile casatorite.

Numai un anumit tip de persoane se masturbeaza

Nu conteaza ca ai 19 sau 99 de ani, ca esti o persoana religioasa, conservatoare, adept al principiilor seculare sau liberale, bunic, unchi, mama sau tata, cu studii superioare sau mai putin educat, practicarea masturbarii pune semnul egal intre toti, explica sexologul Cory Silverberg. „Cu totii ne-am masturbat macar o data in viata“, puncteaza Silverberg, chiar daca prea putini recunosc acest lucru.

Sursa traducere text: adevarul.ro