Bărbatul care a realizat primul test rapid pentru coronavirus a murit

Andrew Brooks, cercetătorul american care a realizat primul test rapid din salivă pentru depistarea noului coronavirus, a murit. Bărbatul în vârstă de 51 de ani a suferit un atac de cord. Brooks a decedat pe 23 ianuarie în Manhattan, anunțul fiind făcut de sora sa, Janet Green, informează CNN.

Andrew Brooks era profesor de cercetare la Universitatea Rutgers. Testul rapid din salivă pentru depistarea COVID-19 a fost realizat de Brooks în aprilie 2020 când metodele de depistare ale noului coronavirus erau limitate și foarte puțin sigure.

„În loc să aveți un tampon nazo sau orofaringian care este plasat în nas sau adânc în gât, trebuie pur și simplu pusă salivă într-un tub. Nu necesită colectarea de către un lucrător medical”, declara Andrew Brooks la momentul respectiv.

Și în prezent metoda sa rămâne unul dintre cele mai fiabile mijloace de a determina dacă cineva este infectat cu noul coronavirus. În cele 10 luni de când Brooks a primit aprobarea s-au efectuat mai mult de patru milioane de teste folosind metoda sa.

Sursa foto: CNN