BARCELONA FIERBE: MANIFESTATIE de PROTEST a catalanilor! Puigdemont: Catalonia nu va accepta masurile ilegale

Guvernul de la Madrid a decis, sambata, intr-o sedinta extraordinara, activarea articolului 155 din Constitutia Spaniei, care permite suspendarea autonomiei Cataloniei. Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat, la finalul sedintei extraordinare a executivului, ca atributiile administratiei catalane vor fi transferate guvernului de la Madrid. Parlamentul catalan ar urma sa fie dizolvat, iar in urmatoarele 6 luni ar urma sa fie organizate alegeri regionale in Catalonia, a declarat Rajoy, citat de Reuters, informeaza Hotnews.ro.

UPDATE 3Cetatenii Cataloniei nu pot accepta masurile “ilegale” luate de guvernul spaniol pentru a conduce regiunea direct de la Madrid, a declarat sambata seara liderul catalan Carles Puigdemont, facand apel la Parlamentul regional sa actioneze impotriva acestor masuri, transmite Reuters.

Puigdemont a afirmat ca decizia prim-ministrului spaniol Mariano Rajoy de a destitui guvernul regional si de a forta organizarea de noi alegeri, este “cel mai grav atac impotriva institutiilor si a cetatenilor din Catalonia de dupa dictatura militara a lui Francisco Franco”.

“Cer Parlamentului sa convoace o sesiune plenara in cursul careia noi, reprezentantii suveranitatii cetatenilor, vom putea decide cu privire la aceasta incercare de a lichida guvernul nostru si democratia noastra si sa actionam in consecinta”, a spus Puigdemont intr-un discurs televizat.

UPDATE 2: Mii de persoane participa la o manifestatie la Barcelona pentru eliberarea a doi lideri separatisti catalani, de la Adunarea Nationala Catalana (ANC) si Omnium Cultural, Jordi Sanchez, respectiv Jordi Cuixart, informeaza jurnalistii de la News.ro. Si presedintele separatist Carles Puigdemont se afla la demonstratie.

La manifestatie participa si primarul Barcelonei, Ada Colau, precum si alti membri ai Consiliului Municipal. Participantii scandeaza “Independenta” si “TV3 va fi mereu al nostru”, referire la principalul canal public de televiziune din Catalonia. El Pais anunta ca manifestantii au venit din toata Catalonia, aproximativ 30 de autocare ajungand sambata la Barcelona.

Manifestatia fusese organizata inainte ca premierul spaniol Mariano Rajoy sa anunte, sambata, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul de la Madrid isi va impune controlul direct asupra Cataloniei, prin aplicarea articolului 155 din Constitutie. Rajoy a spus ca aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalitatii, revenirea la normalitate, revenirea economica si desfasurarea de alegeri in situatie de normalitate.

El ar vrea desfasurarea cat mai rapida de alegeri, in urmatoarele sase luni. Masurile cerute de Rajoy trebuie puse in aplicare de Senatul spaniol, votul fiind programat la 27 octombrie.

UPDATE 1: Presedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, va face o declaratie la ora locala 21.00 (22.00, ora Romaniei), dupa ce Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy a anuntat ca isi va impune controlul direct asupra provinciei, prin aplicarea articolului 155 din Constitutie.

Puigdemont a participat alaturi de consilierii sai la o reuniune a Guvernului Cataloniei, care a avut loc in timpul in care s-a intrunit si Executivul de la Madrid, noteaza News.ro. In jurul orei 18.00, Puigdemont va participa la o manifestatie in centrul Barcelonei, organizata ca semn de protest fata de retinerea a doi lideri separatisti, iar la ora 22.00 va face o declaratie, anunta presa spaniola.

STIRE INITIALA

Premierul spaniol Mariano Rajoy si membrii guvernului sau au decis sambata sa activeze articolului 155 din Constitutia Spaniei, care permite guvernului central sa suspende autonomia unei regiuni in cazul in care aceasta nu isi indeplineste obligatiile fata de stat. Pentru activarea articolului 155 este necesara aprobarea Senatului.

Spania a avertizat ca va declansa sambata procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constitutiei, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei, dupa ce liderul catalan Carles Puigdemont a amenintat ca parlamentul regional ar putea sa voteze o declaratie oficiala de independenta, in cazul in care Madridul nu accepta sa poarte negocieri pe aceasta tema.

Sursa foto: 20minutos.es