Bardarbunga, cel mai mare vulcan din Islanda este gata sa erupa

Cel mai mare vulcan activ din Islanda e la un pas sa erupa, momentul fiind la doar cateva zile distanta. Repercursiunile se vor simti in toata Europa, din pricina acestui dezastru natural.

Bardarbunga, inalt de peste doua mii de metri, a fost lovit de patru cutremure care au accentuat activitatea vulcanica. De asemenea, acea parte din Islanda a fost considerata una extrem de periculoasa si in ultimii doi ani.

Pali Einarsson, unul dintre cercetatorii de la Universitatea din Islanda a explicat ce se va intampla. Bardarbunga va erupe mai repede decat se prognoza initial, dar si ca magma are o concentratie foarte mare.

Tot din cauza cutremurelor repetate savantii cred ca eruptia acestui vulcan va fi mult mai puternica decat s-a anticipat. Unul dintre seisme a avut 4.7 grade si s-a produs direct sub Bardarbunga, astfel ca rocile tectonice s-au miscat destul de mult.

Si acest lucru i-a pus pe ganduri pe cercetatori, pentru ca fiecare data cand rocile se misca, in Bardarbunga se acumuleaza mai multa magma. Mai mult, ei i-au averizat pe cei din zona sa isi evacueze imediat locuintele, chiar daca nu sunt in raza vulcanului.

Odata ce va erupe cel mai mare vulcan din Islanda, vor fi afectate si zborurile din intreaga Europa. Totul, din cauza norilor grosi care se vor extinde in functie de bataia vantului.

Sursa foto: BBC