Basescu a pledat la Bruxelles pentru o interventie mai hotarata a UE in Ucraina

Presedintele Traian Basecsu a pledat joi, la reuniunea sefilor de stat si de guvern de la Bruxelles, pentru o interventie mai hotara a Uniunii Europene (UE) in ceea ce priveste Ucraina, afirmand ca trebuie sa se aplice faza a treia de sanctiuni, altfel Ucraina se va transforma intr-o tara care nu mai poate inainta catre Europa.

Totodata, Traian Basescu a atras atentia ca daca nu se intervine mai hotarat in situatia Ucrainei, efectele se vor rasfrange si asupra Republicii Moldova, facand referire la separatismul din Transnistria, transmite corespondentul Agerpres la Bruxelles.

Citeste si: Summitul european s-a incheiat, liderii Europei nu au ajuns la un acord privind nominalizarile la conducerea UE

Catalina Matei, transmite: Presedintele Traian Basescu a pledat, joi, pentru o actiune mai hotarata a Uniunii Europene in ceea ce priveste Ucraina, acesta fiind punctul sau de vedere prezentat in cadrul reuniunii sefilor de stat si de guvern de la Bruxelles. 

“Punctul meu de vedere a fost ca, daca Uniunea Europeana nu actioneaza mai hotarat in impunerea de sanctiuni, in trecerea imediata la faza a treia de sanctiuni, vom avea o Ucraina transformata intr-o tara care nu mai poate inainta catre Uniunea Europeana si va afecta si Republica Moldova, cu separatismul din Transnistria. Numai ca impactul pe o tara ca Ucraina va fi infinit mai mare pentru UE, datorita dimensiunilor Ucrainei”, a declarat Traian Basescu, la finalul reuniunii de la Bruxelles.

Citeste si: SUA si UE inaspresc sanctiunile impotriva Rusiei. Vezi reactia Moscovei

Intrebat daca suspendarea operatiunilor financiare de BERD si BEI poate fi interpretata ca o trecere la etapa a treia, seful statului a aratat ca nu considera acest lucru. “Ceea ce poate sa urmeze este o trecere pe companii rusesti, dar, deocamdata nu s-a ajuns la asta”, a completat presedintele.