Basescu a semnat petitia impotriva taxei pe carburanti: Taxa este inutila, Ponta vrea sa transfere banii baronilor locali

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, petitia impotriva majorarii accizei la carburanti, o initiativa a Partidului Miscarea Populara (PMP). La sosire, Basescu nu a gasit loc de parcare pentru deja celebrul sau Logan si a trebuit sa mearga pe jos cateva sute de metri pana la cort. “Daca eram atent, cred ca incapeam aici pe dreapta imediat. Fac miscare”, a spus Basescu la plecare.

PMP a instalat in Bucuresti mai multe corturi si strange semnaturi impotriva introducerii accizei la carburanti. Dupa ce a semnat petitia, Basescu a tinut sa atraga atentia ca taxa de 42 de bani pe litrul de benzina si motorina este inutila, reiterand ca bugetul de stat nu avea nevoie de acesti bani. In opinia sefului statului, banii care se vor incasa din aceasta taxa, pe care premierul Victor Ponta vrea neaparat sa o introduca, este destinata baronilor locali.

“V-am spus ca sustin aceasta initiativa. La miting n-o sa particip, dar le-am promis ca voi semna si eu petitia pentru ca consider taxa de 42 de bani pe litrul de benzina si motorina inutila. Bugetul de stat nu avea nevoie de banii acestia. Acestia sunt bani ca sa poata fi trasferati apoi baronilor locali. E in neregula. Nu sunt un politician care nu stie ce inseamna sa sacrifici populatia. Astazi nu suntem intr-o astfel de situatie si introducerea de taxe suplimentara pe benzina si motorina va afecta viata fiecarui cetatean. Nu era necesara o astfel de taxa. Am vorbit, nu renunta la idee, am reusit sa o amanam trei luni, dar acum nu mai pot, nu mai am bugetul in mana, l-am promulgat. In locul premierului as incerca inca o amanare plecand de la realitatea primelor doua luni. S-au facut cumulat veniturile pe primele doua luni fara taxa pe combustibili. Din aprilie vom simti si efectele taxei pe stalp care nu sunt mici. Ce s-a dat pensionarilor pe indexare… se alege praful prin cresterea de preturi si inflatie”, a spus presedintele.

Citeste si: Elena Basescu va candida pe listele PMP la europarlamentare

“Nu e chiar rolul presedintelui (sa participe la miting – n.r.). Ma pot implica civic, dar mai mult de atat e nepotrivit. Criticii mei trebuie sa citeasca Constitutia, orice cetatean, inclusiv presedintele, poate fi semnatarul unei petitii. Premierul a spus ca daca nu promulg legea, se mareste cu 50% pretul energiei. Astept sa scada pretul energiei cu 50%. Asta e reversul. Vom mai constata o minciuna”, a mai spus Basescu.

Cu privire la mitingul care ar urma sa aiba loc in acest weekend in Bucuresti, Traian Basescu a declarat: “Mai important si pentru romani si pentru maghiari e sa participe la acest miting din Piata Revolutiei si sa ceara sa nu se introduca taxe noi pe combustibil. E mai profitabil pentru romani un miting civic, decat unul etnic”.

Intrebat daca a sfatuit-o pe Elena Basescu sa candideze la europarlamentare de pe listele PMP, presedintele a spus: “N-am sfatuit-o nimic pe Elena, n-am discutat subiectul cu ea, e majora. (…) Pentru fiica mea ar fi mai bine sa fie foarte inteleapta”.