Basescu a vorbit cu Joe Biden despre tensiunile din Ucraina

Presedintele Traian Basescu a vorbit la telefon cu vicepresedintele american Joe Biden despre tensiunile din Ucraina, a anuntat luni Biroul vicepresedintului intr-un comunicat.

Cei doi au discutat marti despre “viitorii pasi in vederea sustinerii Ucrainei, inclusiv prin misiunea de monitorizarea OSCE, dar si despre nevoia intensificarii sanctiunilor vizand Rusia in cazul in care continua directia actuala”, se arata in comunicat, citat de presa la Washington.

Potrivit Biroului, Biden a reafirmat “angajamentul nostru ferm fata de articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic si acordul cu privire la efectuarea unor pasi suplimentari in vederea consolidarii apararii noastre colective (in cadrul) Aliantei” Nord-Atlantice.

De asemenea, vicepresedintele Biden a discutat la telefon cu presedintele Basescu, la mijlocul lui februarie, despre evolutii in regiune si si-a “exprimat aprecierea fata de contributiile continue ale Romaniei in cadrul misiunilor NATO”. “Statele Unite au un interes profund pentru succesul Romaniei ca un partener democratic, cu o preeminenta puternica a statului drept, in continuarea responsabilitatilor noastre globale impartasite si a parteneriatului nostru strategic”, anunta Biroul vicepresedintelui Statelor Unite intr-un comunicat.

Citeste si: Basescu s-a intalnit cu Obama la Haga

Un purtatorul de cuvant al Guvernului de la Berlin a anuntat ca presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au salutat, intr-o conversatie telefonica, duminica, decizia privind trimiterea unei misiuni a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Ucraina.

Cele 57 de state membre ale OSCE au ajuns la un acord, vineri seara, privind trimiterea unei misiuni de observatori in Ucraina, Rusia renuntand la contestarea acestei initiative. Ulterior, Moscova a anuntat ca sustine aceasta decizie, subliniind ca observatorii internationali nu vor avea acces in Crimeea, anexata de Moscova.

Pe de alta parte, Rusia dispune de un contingent militar in regiunea separatista moldoveana Transnistria, in urma conflictului din 1992, pe care refuza sa-l retraga, in pofida angajamentului asumat in 1999.

Moscova participa, de asemenea, la misiune o de “pacificare” in Transnistria si este mediator in procesul de negocieri in formatul “5+2” – privind solutionarea acestui conflict inghetat – la care, in afara de Chisinau si Tiraspol, participa Ucraina si OSCE, iar SUA si UE sunt observatori.

Vicepremierul Dmitri Kozak a anuntat luni ca Guvernul rus nu a discutat despre posibilitatea ca regiunea separatista transnistreana sa intre in componenta Federatiei Ruse, dupa ce presa a anuntat saptamana trecuta ca presedintele Parlamentului separatist de la Tiraspol Mihail Burla a cerut Moscovei, intr-o scrisoare trimisa Dumei de Stat, sa analizeze posibilitatea includerii regiunii separatiste in componenta Rusiei.