BASESCU: Amenintarile Moscovei la adresa Romaniei sunt doar de IMAGINE

Fostul presedinte al Romaniei, TRAIAN BASESCU a declarat ca Federatia Rusa ataca vorbal fostele state din blocul sovietic sau SUA, dar acest lucru se face numai pentru imagine, informeaza B1 TV.

“In ceea ce priveste amenintarile Federatiei Rusiei, ele au fost permanente. Nu este o noutate faptul ca din cand in cand la Moscova se trez cineva si face o amenintare la adresa fostelor tari din blocul comunist, SUA, etc.
In primul rand, pentru Moscova nu este o noutate. Moscova se face ca este surprinsa. Deci intra in jocul de imagine”, a spus TRAIAN BASESCU.

Acesta a mai declarat si ca el a fost cel care a propus intr-un summit NATO ca aducerea logisticii si echipamentului militar in estul Europei este o idee foarte buna pentru a contrabalansa puterea Moscovei.

“La ultimul Summis Nato din Tara Galilor, din 2014, eu am fost seful de stat care a cerut deplasarea de logistica si echipament militar in Europa de est, pentru a contrabalansa puterea Rusiei. Eu am fost unul dintre sefii de stat care au spus ca NATO trenuie sa-si mute forta militara si logistica, in Romania, Bulgaria, Polonia si tarile baltice. Este dificil sa aduci tancuri, rachete, etc, dar sa aduci militari este usor. Eu am fost cel care a cerut pre-amplasarea de echipamente militare in Europa de est si Romania.

CITESTE SI: RUSIA acuza SUA ca simuleaza operatiunile militare contra retelei teroriste STAT ISLAMIC

Tot eu am sustinut si crearea a doua comandamente- un comandament de batalion pentru acoperirea nevoilor de comanda NATO pe ter. Romaniei, dar si unul de comandament de divizie, desprinzandu-ne de comandamentul de la Szczecin, din Polonia, si formand o noua mare unitate NATO pe flancul sud-estic. Ceea ce s-a si intamplat. NATO a adoptat in Tara Galilor si aceasta varianta. Prepozitionarea echipamentelor militare face parte din deciziile adoptate la sfarsitulsummitului din Tara Galilor. Pentru noi, nimic nou sub soare, rusii din cand in cand reactioneaza. Rusii stiau din 2014 ca NATO urma sa faca acest lucru. Poate nu se astepta la aceasta mutare masiva, dar stiau. Din moment ce Rusia are un  “portavion”, cel mai mare existent din lume,  in Marea Neagra -Crimeea- acest lucru trebuie contrabalansat”, a explicat acesta. 

Fostul presedinte al Romaniei a vorbit si despre relatiile dintre Romania si NATO, si despre cum Romania apara fruntul de sud est al Europei. De asemenea, acesta a sustinut si faptul ca Romania ar trebui sa investeasca in modernizarea armatei.

“Romania are o relatie excelenta. Am vazut si analiza Straford, care face din Polonia si Romania doi piloni exceptionali pentru Europa. Este o analiza buna, dar cu o remarca- daca in urmatorii 3 ani, Romania va investi 6,7 miliarde in modernizarea propriei armate, tara noastra va fi numarul 1 si nu Polonia. Tamponul dintre Rusia si Romania este doar Republica Moldova. 

CITESTE SI: Liderul SI indeamna la o revolta in Arabia Saudita si promite atacuri in Europa, SUA si Rusia

Depozitele de armament si munitie ale Rusiei nu au fost mutate din Transnistria. Polonia are un tampon mai mare, Ucraina, de mai mult de 800 de km. Iar din Transnistria pana la frontiera Romaniei sunt 100 si ceva km, iar din Crimeea pana la litoralul romanesc, sunt vreo 240 de km. In aceasta situatie, daca Romania va face sacrificiul necesar, sa investeasca in securitate 5,6 miliarde de euro in urmatorii 3 ani, va asigur ca Romania va devenit numarul unul din punct de vedere al greutatii si responsabilitatii in Europa”, a incheiat acesta.

Sursa foto: gandul