Basescu cere eutanasierea cainilor maidanezi. Vezi declaratia integrala a presedintelui Romaniei

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a facut o declaratie de presa marti seara, la Palatul Cotroceni, pe tema situatiei din Siria, a unui posibil referendum pe tema Rosia Montana, dar a abordat si subiectul cainilor maidanezi, desi a recunoscut ca nu intra in atributiile sale.

Mondo News a transmis in format Live Text cele mai importante declaratii ale sefului statului. 

UPDATE

BASESCU ANUNTA PROCEDURA SANCTIONARII LUI TOKES

Mi-au mai trecut emotiile de bunic, vreau sa mai clarific unele probleme din spatiul public. Problema ridicarii ordinului Steaua Romaniei acordat d-lui Tokes. Acum sunt 7 cavaleri care au solicitat cancelariei ordinelor ridicarea inaltei decoratii d-lui Tokes. Pentru data de 19 septembrie, cancelaria ordinelor a convocat cavalerii pentru adunarea generala care sa stabileasca membrii consiliului de onoare. Odata cu stabilirea consiliului de onoare, imediat va fi sesizat consiliul cu cele 7 solicitari de ridicare a ordinului d-lui Tokes. 

ROMANIA, POZITIE MODERATA FATA DE SIRIA. Basescu: Exista riscul de extindere a confictului

In ceea ce priveste pozitia statului roman pozitia Romaniei legata de Siria. Se mentine aceeasi pe care am exprimat-o cu ocazia intalnirii cu ambasadorii romani acreditati in strainatate, si anume in aceasta faza Romania considera ca trebuie sa aibe o atitudine prudenta, iar la momentul la care aliatii ar hotari sa ia masuri prin care sa dea un semnal Damascului, Romania se va solidariza cu aliatii sai. Prudenta pentru ca spre exemplu si azi au fost circa 20 de solicitari de operatiuni consulare la ambasada de la Damasc. Sunt in pregatire repatrierea a 19 cetateni romani. Avem problema legata de prezenta cetatenilor romani pe teritoriul Siriei iar populatia detinatoare de pasaport romanesc nu este grupata. Speram sa fie o actiune care se limiteaza strict la Siria. Avem informatii ca exista riscuri de extindere a conflictului dinspre sau catre vecini. Ce s-ar intampla daca aliatii nostri hotarasc niste lovituri chirurgicale, insa in acest timp apare riposta a Damascului, a armatei siriene, sau daca grupari de pe teritoriul Siriei lanseaza deliberat atacuri catre vecini, poate fi Turcia, Israelul sau Iordania. Ce se intampla in timpul unui atac un aliat se angajeaza si el in disputa. Nu avem certitudini, de aceea preferam sa fim prudenti. Noi nu suntem o mare putere si comportamentul decent intr-o astfel de situatie, cand avem si interese legate de cetatenii nostri, cand nu stim daca exista un control asupra vecinilor si a tuturor fortelor din Siria, preferam sa fim prudenti. Nu e o lasitate, atat putem noi acum. Nu avem F16 si F 35, nici portavioane si distrugatoare echipate cu ultima tehnologie. Asta este Romania acum. Am vrea sa fim mai utili, dar atat putem.

ROSIA MONTANA – Basescu: Nu declansez acum referendum

Scrisoarea primita astazi de la dnul Zgonea care inrteaba politicos daca declansez procedura unui referendum pe problema exploatarii de la Rosia Montana. Am semnat un raspuns, in primul rand nu am initiat un astfel de proces, l-am invocat ca o eventualitate. Apreciez ca o dezbatere in Parlament este de natura sa clarifice multe din smenele de intrebare ale romanilor si consider ca dezbaterea in Parlament e cel mai potrivit lucru. Deci nu voi lua o masura care sa impiedice sau sa faca inutila dezbaterea in Parlament. Nu declansez acum un proces de referendum national care oricum nu s-ar puteas organiza decat tocmai la anul.

In cazul in care societatea ar fi fragmentata pe tema Rosia Montana, in momentul in care as primi legea si aceasta ar genera falii in societate, cu certitudine n-as promulga legea inainate de un referendum. Sunt proceduri sa ma pot incadra in timpul de sesizare si organizare a referendumului. Sigur, mi s-a parut extrem de interesant ca un membru marcant al PSD este interesat de un referendum, asta nu mai face parte din scrisoare, atata timp cat ei refuza aplicarea unui referendum aprobat cu peste 80%, cel pentru Parlamentul unicameral. Partidele aflate la putere sunt in contradictie. Sunt greu de inteles ca si atitudine, dar decizia mea ramane ferma, nu voi impiedica dezbaterile parlamentare. Parlamentarii rtebuie sa aibe in vedere consecintele oricarei solutii. 

Sunt nevoit sa ma un comportament neutru fata de proiect, chiar daca am fost un sustinator al lui. Modul cum evolueaza lucrurile ma fac sa fiu prudent pentru a fi la nevoie un mediator credibil. Pozitiile mele vor fi neutre din acest moment.

E exact ca la CFR Marfa cu CSAT. CSAT-ul nu se putea ocupa de castigator. Aceasta lege compania RosiaMontana, ori chiar in contractul de formare a companiei, aprobat de d-nul Tariceanu, nota de creare a societatii, chiar acolo se spune ca va fi o hotarare de Guvern. De fapt Guvernul a amestecat Rosia Montana ca societate cu nevoia de avea Legea minelor cu nevoia redeventelor. Au bagat in aceasta lege si modificarea de redeventa au facut si modificarea Legii minelor. 

BASESCU CERE EUTANASIEREA CAININILOR MAIDANEZI

Un al patrulea subiect, foarte multi vor spune ca nu este pentru un presedinte care se respecta. Am fost primarul Capitalei si cunosc bine problema cainilor maidanezi. Atunci cand au blocat procesul de eutanasiere, Parlamentul a facut-o politicianist. Si atunci rata de incidente era de 11 la 12.000 bucuresteni muscati intr-un an. Am vazut rata anul trecut. 16.000 de bucuresteni muscati. Zilele acestea am inregistrat un copil ucis de caini. Din acest motiv fac apel la Guvern pentru ca administratiile locale sunt cu mainile legate de legislatia in vigoare. Fac apel la Guvern sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa stabileasca un termen scurt sau rezonabil in care iubitorii de caini sa ia cainii maidanezi acasa. Sa-i tina in tarcul lor, dupa care cei care nu au fost adoptati sa fie imediat eutanasiati. Povestea cu castrarea cainilor are doua valente. Unaprelungeste timpul in care cainii maidanezi dispar de pe strazi. Deci nu este o solutie rapida, poate dura 12, 15, 18 ani. Nu stiu cat traiesc cainii neaparat. Deci castrarea este o solutie pe termen lung, care din 2004 de cand avem noua legislatie in vigoare s-a dovedit ca nu da rezultate. Rezultatul actualei legislatii care vizeaza castrarea si teoria lasarii lor tot pe strada s-a dovedit un esec. Nu trebuie sa mai asteptam sa mai moara un copil ca sa intelegem ca trebuie sa luam aceasta masura. Guvernul trebuie sa emita o ordonanta prin care pe tot teritoriul sa se dea un termen, iar cei neadoptati vor trebui eutanasiati. Nu putem pune cainii mai presus de oameni. Nu putem pune cainii mai presus deun copil nevinovat, care se si duce sa se joace cu el, ca asa a vazut el in cartile cu povesti. Nu un caine flamand, needucat si salbiticit sa traiasca langa om. Sunt revoltat de demagogia legata de iubitorii de caini. Pentru a nu face confuzie, acum va iau intr-un microbuz si mergem la mine acasa. Am 5 caini, trei sunt adunati de pe strada. Sunt curati, vaccinati si castrati si traiesc langa o familie. Doi stau separat de alti trei pentru ca se bat, dar traiesc ingrijit. Asta inseamna pentru demagogii care spun ca iubesc caini, dragostea pentru animal. Tine-l langa om, altfel o sa devina o salbaticiune. Fac un apel la Guvern sa emita o ordonanta de urgenta cazul de ieri nu ne mai lasa la mana demagogilor. Castrarea cainelui nu-i scoate dintii! Imi pare rau ca a trebuit sa abordez un subiect care nu este pentru un presedinte, dar macar ca fost primar. Ii iubim atat de mult ca nu-i punem pe langa casa, ii trimitem in strada sa atace oameni.

CFR MARFA

Intrebat cum comenteaza semnarea contractului la CFR Marfa de catre un secretar de stat: E tare, exact ca aia, sunt de acord ca prim-ministru,d ar in Parlament nu sunt de acord. Avem un premier la Palatul Victoria. E 2 in 1. Din doi abia faci unul.