Basescu cere Parlamentului demararea procedurilor pentru numirea Avocatului Poporului

Presedintele Traian Basescu a trimis o scrisoare presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, prin care solicita demararea procedurilor pentru numirea Avocatului Poporului.

In document, Traian Basescu atrage atentia ca nu este justificata aceasta situatie de interimat si completeaza ca importanta institutiei a fost subliniata in rapoartele MCV.

“In contextul in care Avocatul Poporului este o institutie esentiala in cadrul democratiei constitutionale, nu este justificata prelungirea unei situatii de interimat ce afecteaza buna functionare a mecanismului constitutional de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor fizice”, arata seful statului, in document.

De precizat ca Ecaterina Teodorescu ocupa interimar functia de Avocat al Poporului din data de 20 decembrie 2013, dupa demisia lui Crisu Anastasiu.

Va prezentam mai jos scrisoarea presedintelui Romaniei Traian Basescu adresata presedintelui Senatului si presedintelui Camerei Deputatilor:

Bucuresti, 19 februarie 2014

Domnului George-Crin-Laurentiu Antonescu
Presedintele Senatului

Domnului Valeriu-Stefan Zgonea
Presedintele Camerei Deputatilor

Stimate Domnule Presedinte,

In temeiul Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, in calitate de Presedinte al Romaniei si in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, va solicit sa demarati procedurile pentru numirea Avocatului Poporului, tinand cont de prevederile Art. 58 – 60 din Constitutie, precum si de dispozitiile Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.

In contextul in care Avocatul Poporului este o institutie esentiala in cadrul democratiei constitutionale, nu este justificata prelungirea unei situatii de interimat ce afecteaza buna functionare a mecanismului constitutional de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor fizice.

Totodata, importanta acestei institutii fundamentale a statului a fost subliniata in Rapoartele intocmite in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare, prin care s-a stabilit necesitatea ca Avocatul Poporului sa dea dovada de o autoritate necontestata, de integritate si independenta, precum si de o abordare impartiala. Avand in vedere faptul ca Avocatul Poporului are un rol important in ceea ce priveste protejarea echilibrului institutional, aceste criterii se impun a fi luate in considerare la numirea pe care o veti face.