Basescu cere Parlamentului sa respinga acciza pe carburanti

Presedintele Traian Basescu i-a trimis, miercuri, o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, prin care cere respingerea accizei de 7 eurocenti la carburanti, afirmand aceasta este o taxa introdusa in scopuri electorale, pentru baronii locali. Intr-o declaratie de presa sustinuta pe Aeroportul Henri Coanda, Basescu a declarat ca in scrisoare cere Parlamentului sa respinga taxa suplimentara pe combustibil.

“Voi transmite o scrisoare cu aceleasi argumente fiecarui parlamentar membru al Camerei Deputatilor. Actiunea are rolul de a atentiona ca politica fiscal-bugetara este gresita. (…) Voi cere sa analizam impreuna cu Guvernul aceasta abordare sa ajustam cheltuielile care au fost umflate excesiv la veniturile reale, fara sa mai introducem taxe suplimentare. Am trimis o scrisoare astazi. Si dansii, nu numai pe domnul Zgonea il vizeaza, ci pe toti membrii Camerei Deputatilor”, a explicat Traian Basescu, inainte de a pleca la lucrarile Summitului UE-Africa.

Vezi care sunt tarile cu cea mai ieftina benzina din UE

Seful statului a explicat inca o data de ce este necesara respingerea accizei, precizand ca actiunea sa are rolul de a atentiona ca politica fiscal-bugetara este gresita, deoarece Romania nu poate avea un buget mai mare cu 17 miliarde de lei fata de executia bugetara de anul trecut. El a adaugat ca taxele lui Victor Ponta nu au generat buget, precizand ca politica de introducere a 35 de taxe plus taxa pe combustibil este gresita.

“Voi transmite o scrisoare cu aceleasi argumente fiecarui parlamentar membru al Camerei Deputatilor. Actiunea are rolul de a atentiona ca politica fiscal-bugetara este gresita, ca nu putem avea un buget mai mare cu 17 miliarde de lei face de executia bugetara a anului trecut si ca politica de introducere a 35 de taxe plus taxa pe combustibil este gresita. Abordarea mea este reducerea cheltuielilor excesive din buget astfel incat sa se poata evita introducerea taxei suplimentare pe combustibil. Cu atat mai mult cu cat guvernul si reprez guvernului sunt intr-o minciuna publica continua. E un intreg amalgam care subliniaza minciuna pe care o sustine public guvernul Ponta. Pentru autostrazi sunt resurse uriase din bani europeni si nu avem nevoie sa construim taxe noi”, a mai spus Basescu.

In replica, Valeriu Zgonea a declarat: “E un joc politic, presedintele Basescu e in campanie electorala. Taxa a fost discutata cu FMI si e o sursa pentru Romania sa avem drumuri mai bune, cu costuri mai mici pentru transportatori. Legislativul e cel care decide. Liberalii au fost cu 5 mai multi decit noi si asa au putut sa o retrimita la comisia de buget, dar e doar un joc politic.”