Basescu cere reexaminarea legii care protejeaza alesii locali

Basescu cere reexaminarea legii care protejeaza alesii locali

Presedintele Traian Basescu cere reexaminarea legii care protejeaza alesii locali, document care permite ca acestia sa poata face parte din consiliile de administratie, informeaza Administratia Prezidentiala.

Cererea de reexaminare a sefului statului a fost trimisa catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si face referire la prevederile legislative care modifica legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006. 

“Consideram ca adoptarea acestui act normativ nu este oportuna deoarece participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara amintite nu se justifica in mod obiectiv. Mai mult, solutia legislativa propusa ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor.

Citeste si: SALARIZAREA personalului din ADMINISTRATIE ar putea fi MODIFICATA

Practic, ca efect al noului text de lege, Agentia Nationala de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii. Consideram ca o asemenea optiune a legiuitorului diminueaza activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate si vine in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare din anii 2013 si 2014 prin care se are in vedere consolidarea masurilor anticoruptie si de asigurare a integritatii”, se precizeaza in comunicatul citat.

Va prezentam mai jos textul cererii cu motivele expuse de presedintele Basescu:

“Prin legea aflata la promulgare, primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, respectiv, ai municipiilor si judetelor, in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice. Totodata, potrivit noii legi, primarii si presedintii consiliilor judetene isi pot delega, prin dispozitie, calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei.

Conform legislatiei in vigoare (Art. 37 si 92 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001), persoanele imputernicite sa reprezinte interesele unitatilor administrativ-teritoriale in asemenea asociatii sunt desemnate prin hotarare a consiliului local, respectiv a consiliului judetean in conditiile respectarii regimului incompatibilitatilor si al conflictului de interese prevazut de Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitaţilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea corupţiei.

Consideram ca adoptarea acestui act normativ nu este oportuna deoarece participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara amintite nu se justifica in mod obiectiv. Mai mult, solutia legislativa propusa ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor.

Citeste si: Bugetarii vor primi TICHETE DE VACANTA, au decis deputatii

Practic, ca efect al noului text de lege, Agentia Nationala de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii. Consideram ca o asemenea optiune a legiuitorului diminueaza activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate si vine in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare din anii 2013 si 2014 prin care se are in vedere consolidarea masurilor anticoruptie si de asigurare a integritatii.

In contextul necesitatii combaterii coruptiei si asigurarii transparenţei si a integritaţii in sectorul public, apreciem ca se impune mentinerea acestei incompatibilitati intre calitatea de primar sau presedinte al consiliului judetean si aceea de reprezentant al comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivitatilor locale cu cele personale. Este evident ca noul text de lege este de natura sa puna in discuţie imparţialitatea si obiectivitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene, creand premisele unui conflict de interese.

Pe de alta parte, consideram necesar sa se creeze un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative in materie si adecvat asigurarii integritaţii in sectorul public. Astfel, trebuie evitate de catre legiuitor paralelismele legislative, cerinta impusa de normele de tehnica legislativa prevazute de Legea nr. 24/2000 si de jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Avem in vedere faptul ca, prin legea aflata la promulgare, se modifica Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, insa nu se face nicio trimitere la actul normativ ale carui dispozitii sunt afectate, respectiv prevederile Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparenţei in exercitarea demnitaţilor publice, a funcţiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sancţionarea corupţiei. Apreciem ca aceasta modalitate de reglementare este de natura sa creeze instabilitate legislativa si texte de lege echivoce.

Luand in considerare competenţa legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea legii trimisa la promulgare, in sensul respingerii sale”.