Basescu cere reexaminarea legii privind acordul cu Rompetrol

Presedintele Traian Basescu nu a promulgat Legea privind aprobarea memorandumului intre Romania si Romeptrol Group, semnat pe 15 februarie 2013, si a trimis-o pentru reexaminare in Parlament.

Potrivit proiectului de lege, aprobat de Guvern in data de 8 mai, Memoradumul de Intelegere intre Romania si The Rompetrol Group (TRG) prevede ca TRG va cumpara de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) 26,6969% din actiunile emise de RRC in schimbul a 200 milioane de dolari. 

Traian Basescu sustine ca nu era de competenta Guvernului sa ia o astfel de decizie, ci a Parlamentului. Intr-un comunicat remis de Administratia Prezidentiala, se precizeaza ca Guvernul a ales calea unei initiative legislative, pe care a depus-o in Parlament, iar in urma adoptarii de catre Parlament a proiectului de lege amintit, puterea legislativa a incalcat dispozitiile Articolului 1 alineatul (4) din Constitutia Romaniei, deoarece si-a arogat competenta de legiferare, cu incalcarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat.

Ca o premisa a implementarii tranzactiei mai-sus amintite, OPSPI va face demersuri utile si necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti si masurile administrative initiate impotriva S.C. „Rompetrol Rafinare” – S.A. sa inceteze, precizeaza Administratia Prezidentiala. De asemenea, cele doua parti stabilesc constituirea unui fond de investitii kazah-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic. Asadar, legea supusa reexaminarii are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda. Aceasta solutie legislativa nu reglementeaza o relatie sociala generala, ci o prealabila intelegere, adica un acord de vointa intre The Rompetrol Group N.V. si Guvern.

“In situatia de fata, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzactii intre Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V., printr-o hotarare adoptata de Guvern, potrivit competentei sale de administrare a proprietatii statului. Totusi, Guvernul a ales calea unei initiative legislative, pe care a depus-o in Parlament. In urma adoptarii de catre Parlament a proiectului de lege amintit, puterea legislativa a incalcat dispozitiile Articolului 1 alineatul (4) din Constitutia Romaniei, deoarece si-a arogat competenta de legiferare, cu incalcarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat. In acest sens s-a pronuntat si Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 600/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1060/26.11.2005 si prin Decizia nr. 970/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 796/22.11.2007. Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013, in sensul respingerii acestei legi”, precizeaza Presedintia.