Basescu cere REEXAMINAREA Legii privind TERMENUL DE RESTITUIRE a proprietatilor

Presedintele TRAIAN BASESCU cere REEXAMINAREA Legii privind instituirea unui nou TERMEN referitor la finalizarea procesului de RESTITUIRE, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Cererea de reexaminare spune ca TERMENUL stabilit de Articolul I al Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 115/2013 a expirat in data de 22 iunie 2014, adica cu doua zile inainte de adoptarea legii de catre Camera Deputatilor, astfel ca orice modificare adusa acestui TERMEN nu ar mai fi putut fi realizata fara incalcarea principiului neretroactivitatii legii.

“Presedintele Romaniei, domnul TRAIAN BASESCU, a semnat joi, 10 iulie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 115/2013 pentru instituirea unui nou TERMEN in care sa se finalizeze situatia prevazuta la Art. 6 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de RESTITUIRE, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, precum si pentru prorogarea unor TERMENE”, se arata in comunicat.

Citeste si: Legea privind managementul institutiilor de cultura a fost trimisa la reexaminare de Basescu

Potrivit acestuia, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 115/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 835 din 24 decembrie 2013 si intrata in vigoare in data de 24 decembrie 2013, a instituit, prin Articolul I, un TERMEN de 180 de zile de la data intrarii sale in vigoare, in care comisia prevazuta la Art. 5 din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de RESTITUIRE, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania finalizeaza situatia terenurilor agricole si forestiere aflate in domeniul public sau privat al statului sau, dupa caz, al unitatii administrativ-teritoriale care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritoriala.

Articolul I pct. 2 din legea transmisa spre promulgare, spune cererea de reexaminare, modifica Articolul I al Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 115/2013 in sensul stabilirii unui “TERMEN de 270 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in care comisia (…) finalizeaza situatia terenurilor agricole, cu sau fara investitii, si forestiere aflate in domeniul public sau privat al statului sau, dupa caz, al unitatii administrativ-teritoriale care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritoriala”.

Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, in data de 24 iunie 2014 si transmisa presedintelui spre promulgare in data de 26 iunie 2014.

Citeste si: Legea de organizare a Politiei, trimisa de Basescu la reexaminare in Senat

De asemenea, Administratia Prezidentiala anunta ca TERMENUL de 180 de zile stabilit de Articolul I al Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 115/2013 a expirat in data de 22 iunie 2014, adica cu doua zile inainte de adoptarea legii de catre Camera Deputatilor, astfel ca orice modificare adusa acestui TERMEN nu ar mai fi putut fi realizata fara incalcarea principiului neretroactivitatii legii.

“Avand in vedere prevederile Articolului 15 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, potrivit caruia ‘legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile’, coroborat cu Articolul 78 din Legea Fundamentala, conform caruia, dupa promulgare, «legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei», va solicitam reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 115/2013 pentru instituirea unui nou TERMEN in care sa se finalizeze situatia prevazuta la Art. 6 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 privind masurile privind finalizarea procesului de RESTITUIRE, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, precum si pentru prorogarea unor TERMENE”, arata comunicatul.