Basescu da vina pe “lovitura de stat” din vara anului 2012 pentru esecul Schengen

Basescu-alegeri-prezidentiale

 

Presedintele Traian Basescu da vina pe “lovitura de stat” din vara anului 2012 pentru esecul Schengen. Intr-un interviu acordat pentru site-ul caleaeuropeana.ro, Basescu a declarat ca Romania indeplineste criteriile tehnice pentru aderare si, daca nu ar fi fost lovitura de stat parlamentara din vara anului trecut, cu certitudine tara noastra era acceptata in spatiul Schengen.

“Trebuie subliniat ca Romania indeplineste criteriile tehnice pentru aderare si, daca nu ar fi fost lovitura de stat parlamentara din vara anului trecut, cu certitudine, la Consiliul JAI din octombrie 2012, se stabilea intrarea noastra in spatiul Schengen. N-a fost sa fie si la noi nimeni nu pare a se simti responsabil pentru acest lucru. Ba dimpotriva, responsabilii de amanarea intrarii Romaniei in Schengen par acum a sustine ca au scos tara din izolare”, a spus Basescu.

Presedintele a vorbit si despre necesitatea masurilor de austeritate adoptate de guvernele anterioare, subliniind ca austeritatea are consecinte infinit mai usoare pentru populatia si economia unei tari decat imprumuturile cu dobanzi nesustenabile de peste 6 – 7% sau decat intrarea tarii in incetare de plati.

“Nu exista alternativa credibila la austeritate. Pana la urma, oricine poate intelege ca nu poti scapa de datorii facand alte datorii. Austeritatea este foarte rea pentru populatie, pentru economie, dar si pentru politicieni, acolo unde astfel de masuri se aplica. Dar trebuie sa recunoastem ca oricat ar fi de rea austeritatea, ea are consecinte infinit mai usoare pentru populatia si economia unei tari decat imprumuturile cu dobanzi nesustenabile de peste 6 – 7% sau decat intrarea tarii in incetare de plati. In cazul Romaniei suntem la stadiul la care echilibrele macroeconomice au fost restabilite, ceea ce ne-ar trebui ar fi un guvern competent care sa genereze crestere economica durabila si locuri de munca, a mai declarat seful statului.

Cu privire la imaginea Romaniei in Uniunea Europeana, Traian Basescu a tinut sa atraga atentia ca inca exista un “ministru penal” in actualul Guvern.

“Avem, inca, un ministru cu dosar penal in instanta, ceea ce ii face pe europeni sa se uite la noi ca la o tara ce are alte standarde politice decat cele europene, inca incercam tertipuri legislative in Statutul deputatilor si al senatorilor in zona imunitatii sau in aceea a incompatibilitatilor. Acestea sunt riscuri in ceea ce priveste aderarea in Schengen, iar, pe de alta parte, demonstreaza ca interese politice marunte sunt pentru actuala coalitie mai presus de interesul national”, a spus Traian Basescu.