Basescu: Daca vrem sa ajutam Ucraina, trebuie sa actionam la fel ca Rusia. Interesul Romaniei este o prezenta navala a NATO in Marea Neagra – UPDATE

Presedintele Traian Basescu participa, la aceasta ora, la reuniunea anuala cu ambasadorii. Seful statului vorbeste pe teme de politica externa, abordand cel mai fierbinte subiect al momentului, conflictul din Ucraina. Traian Basescu a subliniat, in discursul sau, ca daca vrem sa ajutam Ucraina, UE si SUA trebuie sa actioneze la fel ca Rusia, drept urmare Romania va cere sprijin pentru echiparea armatei ucrainene, dar si trecerea la o noua etapa de sanctiuni pentru Federatia Rusa, pe plan energetic, financiar si de tehnica militara.

Seful statului a mai spus ca interesul Romaniei este acela al unei prezente navale a NATO in Marea Neagra si a cerut revizuirea politicii de finantare a armatei, pentru ca tara noastra sa poata fi un partener fiabil al statelor NATO.

“Romania trebuie sa-si revizuiasca politica de finantare a armatei. Nu ma suntem in criza si decat sa pompam bani catre primari pentru a aduce voturi, mai bine punem la dispozitie armatei resursele pentru ca armata romana sa fie un partener fiabil al statelor din NATO. Nu putem spune: sa vina americanii sa ne apere, pentru ca avem buget redus. Este imoral. Obama in doua intalniri a precizat ca SUA vor face eforturi maxime, dar este obligatia statelor din regiune sa-si mareasca bugetele de aparare pentru a fi parteneri viabili ai SUA. Concluzia: trecerea la o noua etapa de sanctiuni (financiar, energetic si legat de tehnica militara) si sprijin pentru echiparea armatei ucrainene”, a subliniat Basescu.

“Nu voi folosi intalnirea pentru un bilant. Imi voi exercita mandatul pana in ultima zi, asa ca bilantul pe cele doua mandate il voi face dupa ce imi termin si al doilea mandat. Voi incerca sa consolidez in discutia de astazi cateva elemente prioritare de politica externa. Nu ne-au reusit toate incercarile, n-am atins toate obiectivele, dar pe ansamblu corpul diplomatic au dus la indeplinire obiectivele majore de politica externa. Proiectul european al Romaniei este una dintre prioritati”, a spus Basescu la inceputul intrevederii.

Afla aici detalii despre atentionarea transmisa de Traian Basescu cu privire la Ucraina

“Ieri am avut o iesire publica ca urmare a declaratiei presedintelui Porosenko legate de o invazie a Federatiei Ruse. Analizele si informatiile noastre au probat ca nu era vorba de o invazie in stil clasic, cu arme si efective impresionante. Cand Rusia face invazie, o face, nu se incurca. Chiar daca termenul nu a fost cel mai corect, este extrem de clara o escalasdare majora a actiunilor Rusiei in sprijinul separatistilor. Escaladarea nu a inceput ieri, se implineste o saptamana de cand a inceput sa introduca masiv tehnica de lupta in sprijinul separatistilor, dar si militari specialisti sau rezervisti. In evaluarea noastra, riscul major este rasturnarea raportului de forte in favoarea separatistilor. Daca discutam cinstit, e rasturnarea raportului de forte in favoarea Rusiei, care construieste acest conflict. Apreciem ca armata ucraineana se afla in dificultate si o spun fara nicio retinere, daca statele UE, statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene, cu echipamentele necesare, sansele guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii. Continuarea luptelor in est risca sa se transforme intr-un macel la adresa armatei ucrainene. O spun fara ezitare, statele democratice trebuie sa depaseasca momentul declaratiilor de bune intentii, armata ucraineana s-a saturat de cate casti si arme neletale le-au fost trimise. Daca vrem sa ajutam democratia din Ucraina, sa dam o sansa poporului ucrainean sa-si continue drumul catre UE, trebuie sa actionam la fel ca si Federatia Rusa. Sa punem la dispozitia armatei ucrainene orice mijloace pentru a-i ajuta in aceasta lupta care poate deveni inegala. Nivelul de sanctiuni pentru Rusia trebuie reevaluat”, a apreciat Traian Basescu.

“Pozitia mea la intalnirea Consiliului de maine va fi sprijinul cu armament ca sa poata face fata agresiunilor impotriva Ucrainei, materializata in asa numitul razboi hibrid. Rusia nu mai invadeaza, inventeaza oamenii verzi, orice se poate inventa pentru a destabiliza o tara vecina cu noi. Voi sustine ideea ca statele UE si membre NATO trebuie sa treaca la faza punerii la dispozitie a mijloacelor militare armatei ucrainene si trecerea la o noua etapa de sanctiuni, financiare, care sa vizeze sectorul energetic si cel militar. Azi e Ucraina, maine poate fi oricine altcineva. Vom sustine consolidarea flancului estic al Aliantei. Interesul nostru este o prezenta a fortelor navale NATO in Marea Neagra. Avem deja M. Kogalniceanu si Deveselu. E clar ca in Marea Neagra elemente de risc de securitate vor veni din zona diferentei mari de capacitati navale intre Rusia si tari ca Romania, Bulgaria. O prezenta navala consolidata in Marea Neagra va fi obiectivul major. Optiunea noastra nu este pentru mari baze militare, dar o prezenta navala se impune“, a adaugat Basescu.

“Trebuie sa ne pregatim si pentru irational. Acest irational se poate declansa”, a atentionar Traian Basescu.