Basescu: Voiculescu e stapanul lui Victor Ponta. Cel mai mare risc e sa te dai pe mana unui om corupt. UPDATE

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Guvernul functioneaza cu masuri care deja incalca Constitutia, in conditiile in care trei ministri au demisionat, iar premierul Victor Ponta nu publica revocarea acestora in Monitorul Oficial.

Seful statului a mai spus, invitat in studioul B1 TV, ca stilul anticonstitutional de guvernare al lui Victor Ponta arata lipsa de maturitate si a subliniat ca acesta nu are “sentimentul responsabilitatii”, deoarece este un “politician necopt”.

Va prezentam mai jos principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu la B1 TV:

– Guvernul functioneaza cu masuri care deja incalca constitutia. Avem trei ministri care si-au dat demisia. Este un nou abuz Victor Viorel Ponta, plagiator dealtfel, care nu publica in Monitorul Oficial revocarea ministrilor care au demisionat. Suntem deja in stilul de a guverna anticonstitutional al lui Victor Viorel Ponta. Acesta este abuz de putere.

– Cum se explica? Lipsa de maturitate. De fapt si Crin Antonescu si Victor Ponta sunt politicieni necopti, nu au sentimentul responsabilitatii pentru tara. Obiectivul major este stabilitatea.  

Vezi aici ce a spus Basescu despre Klaus Iohannis

– In al doilea rind, politicienii la acest nivel trebuie sa se uite la harta. Ce vedem? La vecinii nostri, vedem la sud hertegovina in profunda instabilitate, la nord si sud-est avem Ucraina extrem de instabila, plus Republica Moldova, unde sunt multe elemente de instabilitate. Deci peste 1200 km de frontiera instabila. Cum iti permiti tu ca in Romania sa te joci de-a instabilitatea?

Despre modificarea Constitutiei:

– Am minuta CCR. Aceasta nu e inca hotarirea Curtii, ea trebuie elaborata. Care e capcana? Nu sint 26, ci 85 de recomandari facute de CCR prin vot majoritar sau vot unanim. 26 sint articole care incalca limitele revizuirii Constitutiei. Dar ei au 85 de articole care trebuie modificate, din 128 in total. Lipsa de profesionalism. Au fost neprofesionisti in comisia de revizuire. 29 de articole nu sunt in limba constitutionala, adica la fel de bine puteau sa le scrie niste baieti care stau in Piata Chibrit si fac trafic de etnobotanice. Alte 15 articole trebuie eliminate din diverse motive.

– Nu cred ca se pune problema amanarii revizuirii Constitutiei. Eu cred ca putem scrie de pe acum esec pe aceasta tentativa de revizuire. Ei se vor mai agita ca sa indulceasca esecul, dar nu vor putea sa-si atinga obiectivele. Unul din obiective era desemnarea premierului prin automatism, ceea ce nu se poate intr-o democratie. 

– PSD ar fi avut premier vesnic, dar Romania nu ar fi avut guvern. Ne-ar trimite in alegeri anticipate dupa fiecare alegeri. Este datoria presedintelui sa incredinteze mandatul unui politician care ar putea sa stringa o majoritate. Politicanul care spune ca decizia CCR nu e obligatorie bate campii. Este esecul USL. Aici trebuia adusi specialisti in drept constitutional care i-ar fi ajutat.

Despre Voiculescu:

– Avem probleme de initiative ale premierului: abuzuri legislative, abuzuri prin care isi serveste clientele politica, are foarte multe. Crin Antonescu a inteles un lucru pe care eu l-am inteles acum vreo 12 ani: ca cel mai mare risc e sa te dai pe mina unui om corupt detinator de mijloace mass-media. Aduceti-va aminte ca am avut in campanie din 2009 toate trusturile de presa impotriva mea. Dar eu nu am acceptat compromisul cu oameni ca Voiculescu, Vintu, Patriciu chiar. Patriciu nu e condamnat inca, dar ceilalti doi da.

– Voiculescu e stapanul lui Victor Viorel Ponta. Un om slab a cazut lesne in plasa acestui Voiculescu, din pacate pentru Romania. Cum sa fie credibil Crin Antonescu cand el semnase sa-i dea unui turnator funcia de presedinte al Senatului in 2012? In opinia mea, Voiculescu are un rol mult prea mare in deciziile politice ale premierului si influenteaza mult prea puternic arhitectura politica a majoritatii. 

– Cei care au dubii sa se uite cum s-a inregistrat caderea economica in 2008. In noiembrie 2008 a fost o prabusire. La fel s-a intimplat si in T4 din 2013, cind cresterea a fost peste estimari. Dar cresterea e rezultatul unor acumulari. Practic, ce s-a acumulat? Investitii incepute in timpul guvernului Boc, care s-au achitat acum (investitii industriale, investitii straine, fonduri europene). Este rezultatul unor decizii luate in 2009, in 2010, plus anul agricol bun din 2013.