Basescu: Sunt 9 ministere ocupate de interimari, este un Guvern instabil. Voi semna scrisoarea catre FMI cu doua conditii. LIVE TEXT

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sutinut miercuri, la ora 12.30, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in care a precizat ca a semnat decretele de numire in functii a ministrilor interimari, insa a atras atentia ca cele 9 ministere din 17 care se afla acum in regim de interimat arata ca Guvernul este instabil.

“Premierul a solicitat ca alte 7 ministere sa fie ocupate de ministri interimari, actuali membri ai Guvernului. Intelegand ca nu a  terminat negocierile cu alte formatiuni politice cu privire la asigurarea unei majoritati, am fost de acord sa semnez decretele de numire. Le-am semnat, au plecat la 12.10 catre Monitorul Oficial. Guvernul are 9 ministere din 17 ocupate de interimari ceea ce arata un Guvern instabil. Am speranta ca planificarea pe care o are premierul, cel tazriu marti sa treaca prin Parlament, se va intampla, pentru ca Romania sa aiba un Guvern legitim”, a declarat presedintele. 

Seful statului a mai spus ca va semna scrisoarea catre FMI cu doua conditii: sa fie scoasa prevederea de crestere a taxelor pe combustibili si cea privind electorata.

“Din punctul meu de vedere scrisoarea poate fi semnata si voi da mandat de semnare de catre Ponta si Isarescu cu doua conditii; in scrisoare nu poate sa apara cresterea taxelor pe combustibili, motorina si benzina, cum doreste premierul, si primul ministru e unul profund corupt prin traficuld e influenta, iar el nu are nevoie de acesti bani pentru inchiderea bugetului, ci pentru a umple buzunarele baronilor locali de la nivel judetean. Nu voi fi partenerul lui Ponta la un act imoral, de coruptie. La Ponta coruptia este partea functionarii institutionale. A doua conditie e ca in scrisoare sa nu apara celebra electorata. Chiar daca a avut asistenta BNR pentru a lansa acest proiect, proiectul electoratei este unul destinat sa-i insele pe romani, ei vor plati mai mult pentru ca se lungeste perioada de rambursare si costul creditului si e o masura inechitabila”, a spus Basescu.

Mondo News a transmis in format Live Text principalele declaratii ale sefului statului, pe care vi le prezentam integral mai jos:

UPDATE:

– Premierul a solicitat ca alte 7 ministere sa fie ocupate de ministri interimari, actuali membri ai Guvernului. Intelegand ca nu a  terminat negocierile cu alte formatiuni politice cu privire la asigurarea unei majoritati, am fost de acord sa semnez decretele de numire. Le-am semnat, au plecat la 12.10 catre Monitorul Oficial. Guvernul are 9 ministere din 17 ocupate de interimari ceea ce arata un Guvern instabil. Am speranta ca planificarea pe care o are premierul, cel tazriu marti sa treaca prin Parlament, se va intampla, pentru ca Romania sa aiba un Guvern legitim. 

– Daca este ceva ce ma deranjeaza este ca sunt atat de marunti cei doi lideri, ma refer si la Ponta si la Antonescu, incat au simtit nevoia sa faca un joc cu cine comunica cu presedintele si asta ar fi cauza pentru care se despart. Eu comunic institutuional inclusiv cu Zgonea pentru ca ma obliga functia, dar cu niciunul nu fac aranjamente poltiice. Pasiunea de a pune criza pe seama mea este gresita si mincinoasa. In perioada asta de cand se chinuie sa arate cine e vinovatul pentru ca se rupe USL am avut timp de reflectie si ma intrebam ce s-ar fi intamplat daca in timpul crizei din 2010 si 2011 la Guvern s-ar fi aflat astfel de oameni si nu Emil Boc. Ce s-ar fi intamplat daca oameni de teapa lui Ponta si Antonescu ar fi trebuit sa-si asume masurile de trecere a tarii prin criza. A fost o sansa pentru Romania ca oameni de proasta calitate ca Ponta si Antonescu nu au fost atunci la guvernare. Romania s-ar fi ingrpat cu astfel de oameni lipsiti de responsabilitate mai ales fata de cei care i-au ales. Acum in conditii bune ei n-au reusit sa raspunda comandamentelor interesului national, ci au dat impresia de instabilitate. Ii compatimesc pentru faptul ca detin functii si n-au reusit sa se ridice la inaltimea functiilor lor.

– Scrisoarea catre FMI: Din punctul meu de vedere scrisoarea poate fi semnata si voi da mandat de semnare de catre Ponta si Isarescu cu doua conditii; in scrisoare nu poate sa apara cresterea taxelor pe combustibili, motorina si benzina, cum doreste premierul, si primul ministru e unul profund corupt prin traficuld e influenta, iar el nu are nevoie de acesti bani pentru inchiderea bugetului, ci pentru a umple buzunarele baronilor locali de la nivel judetean. Nu voi fi partenerul lui Ponta la un act imoral, de coruptie. La Ponta coruptia este partea functionarii institutionale. A doua conditie e ca in scrisoare sa nu apara celebra electorata. Chiar daca a avut asistenta BNR pentru a lansa acest proiect, proiectul electoratei este unul destinat sa-i insele pe romani, ei vor plati mai mult pentru ca se lungeste perioada de rambursare si costul creditului si e o masura inechitabila. Spre surprinderea mea, intre timp si BNR a facut analizele facute de mine din prima clipa, si dupa ce a fost una liat al Guvernului, ieri am avzut o analiza a BNR care spune ca romanii vor fi pagubiti de un astfel de program. Cu conditia ca in scrisoare sa nu apara taxa pe benzina si motorina si celebra electorata, voi semna scrisoarea imediat ce trece prin Guvern. Sper sa treaca astazi pentru ca semnarea imediata a interimatelor si aprobarea scrisorii catre FMI sunt semnale de stabilitate ale Romaniei. Voi face o conferinta de presa cu alta ocazie.

De precizat ca premierul Victor Ponta a discutat, in jurul orei 11.00, cu presedintele Traian Basescu despre interimarii care vor ocupa posturile ramase libere in urma demisiilor ministrilor liberali.

Cel mai probabil, seful statului va face declaratii cu privire la discutiile pe care le-a avut in aceasta dimineata cu premierul Victor Ponta.

Vezi aici ce a discutat Ponta cu Basescu in aceasta dimineata