Basescu, declaratii de la Vilnius: Republica Moldova a facut un prim pas, dar drumul este lung pana la integrarea in UE

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Vilnius (Lituania), ca Uniunea Europeana a facut un prim pas catre Republica Moldova si trecut Prutul, insa a atras atentia ca drumul pana la integrarea in UE este lung si a dat ca exemplu parcursul Romaiei catre Europa, care a durat 13 ani, din 1993 pana in 2007.

Declaratiile presedintelui Basescu au venit in contextul in care Republica Moldova si Georgia au parafat, vineri, acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

“Romania resimte o usoara frustrare. Ii spunem Parteneriatul Estic, insa miezul pleaca din sinergia Marii Negre, o initiativa romaneasca, sustinuta in presedintia germana din 2007, atunci considerandu-se ca trebuie extinsa colaborarea UE in spatiul Marii Negre. Asta este istoria adevarata a acestui Parteneriat Estic. El s-a maturizat in momentul de fata si a inceput sa produca rezultate, iar din punctul nostru de vedere, rezultatul este ca UE a trecut Prutul. Ceea ce are semnificatii nu numai din punct de vedere al intereselor romanilor de pe ambele maluri, dar si semnificatii adanci cu privire la forta si atractivitatea UE. Alte state din fosta Uniune Sovietica opteaza pentru solutia europeana. Acest lucru ne incurajeaza, sa speram ca tari precum R. Moldova, Georgia, Azerbaijan vor deveni mai devreme sau mai tarziu tari ale UE”, a declarat presedintele Basescu.

Seful statului a atras atentia, insa, dand Romania ca exemplu, ca drumul de la semnarea acestui acord de asociere si pana la integrarea in Uniunea Europeana este lung, mai ales in contextul in care procesul de integrare nu este sustinut de toate fortele politice din Republica Moldova.

“As face o comparatie cu noi, ma refer numai la Republica Moldova. Romania a semnat acordul de asociere in 1993, care a fost ratificat in 1995. Daca luam timpul de la momentul ratificarii 1995 si pana in 2007 cand am devenit membri UE constatam ca este un drum de 13 ani. Deci a semna acordul de asociere si de liber schimb nu inseamna o intrare, ci un drum lung. Dezavantajul pe care il are o tara ca Republica Moldova in raport cu Romania este, spre exemplu, ca in Romania toate fortele politice, absolut toate, au dorit intrarea in UE si ne-au trebuit 13 ani de la ratificare. Este mult mai grea misiunea statelor in care punctele de vedere ale partidelor politice sunt impartite. De aceea acest drum ar putea fi un drum cu sincope odata cu eventuala alternanta la putere. As spune ca astazi Republica Moldova a facut un prim pas, dar drumul este lung pana la atingerea obiectivului pe care si-l doreste actuala coalitie, de a fi membri UE”, a declarat Basescu.

“Dincolo de entuziasm asupra acestei intamplati sa domneasca realismul. Eu as face prima referire la Guvernul Republicii Moldova si la coalitia politica din Parlament si as spune ca au cel mai mare merit in ce s-a obtinut astazi. Parafarea completa a acordului de asociere si liber schimb. Au avut curaj in conditiile unei opozitii virulente si trebuie sa faca tot ce tine de ei pentru a se mentine la putere si dupa alegerile din 2014 sau in prima parte a anului 2015 si sa poata face procesul de integrare a Republicii Moldova in UE ireversibil”, a atras atentia presedintele Romaniei.