Basescu, despre autonomie: Sa nu vina altii sa ne spuna ce sa facem! Este o norma a decentei, esti musafir

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la “Interviurile Adevarul”,  ca Romania nu interzice minoritatilor sa-si afiseze steagurile care ii reprezinta, insa cu conditia sa se respecte simbolurile si steagul romanesc, atata timp cat traiesc pe teritoriul tarii noastre.

Seful statului a mentionat ca daca ar fi afisat si tricolorul la mitinguri, nu l-ar deranja, insa a punctat ca o problema apare atunci cand dispretuiesti simbolurile romanesti.

“Oamenii din Covasna si Harghita sunt oameni la locul lor care nu vor sa se separe sau sa puna bariere in judetele lor. Mi-ar place sa vad ca au o atitudine far-play fata de statul roman. Cand isi flutura steagurile, sa fie steagurile romanesti, pentru ca se intampla pe teritoriul Romaniei. Daca as vedea steaguri reprezentand legal zonele sau comuna lor alaturi de steagul romanesc nu ne-ar deranja. Problema este cand simbolurile romanesti sunt dispretuite. Atunci este o sfidare. Nu poti sa urasti Romania atat de mult incat sa ii dispretuiesti simbolurile”, a spus presedintele.

Vezi opinia presedintelui Basescu fata de situatia din Crimeea si o posibila situatie similara in Rep. Moldova

Referindu-se la autonomie, Traian Basescu a atras atentia ca a fost deranjat de atitudinea unor politicieni de la Budapesta, care sustin organizarea administrativa a Tinutului Secuiesc, precizand ca este o norma a decentei ca atunci cand esti musafir, sa nu te amesteci in normele de organizare ale unui stat prieten.

“Nu mi-a placut reluarea de catre cetatenii ungari, politicienii veniti de la Budapesta, a sustinerii organizarii administrative a Tinutului Secuiesc. Asta o putem discuta noi, dar politicienii romani care merg si-si fac campanie in Spania sau Italia n-au spus niciodata ca trebuie sa fie autonoma Catalonia, nici in Italia n-au facut asemenea referiri. Este o norma a decentei. Esti musafir, nu te amesteci in normele de organizare ale unui stat prieten. Masurile nominale pe care le-a luat MAI vor fi un prim semnal ca nu mai toleram astfel de discursuri”, a mai declarat seful statului.