Basescu, despre cat de periculoasa este pentru Romania situatia din Crimeea si despre o situatie similara in Moldova

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la “Interviurile Adevarul”, ca referendumul din Crimeea este ilegal si a precizat ca desi securitatea Romaniei nu este in pericol, riscurile regionale sunt in crestere. El a adaugat ca Putin a reusit sa-i faca pe rusi sa viseze la puterea pe care a avut-o, declarandu-se convins ca acesta are ca obiectiv restabilirea frontierelor fostei URSS.

In opinia sefului statului, rezultatul referendumului din Crimeea nu va duce la razboi in regiunea Marii Negre si in Ucraina, chiar daca Rusia isi mentine flota in zona.

“Nu va fi razboi, nici in regiunea Marii Negre, nici in Ucraina si cu atat mai putin in Crimeea. Riscurile militare trebuie apreciate de Romania plecand de la ceea ce stie si nu de la ceea ce este in presa, unde realitatea se umfla. Din punct de vedere militar nu se schimba nimic. Rusia va mentine acolo toata flota de la Marea Neagra. Romanii nu trebuie sa se teama de o agresiune la adresa Romaniei. Multi interpreteaza ca vreau sa dau un mesaj linistitior. Nu asta este intentia mea, daca am fi fost in pericol direct as fi spus-o si altul ar fi fost nivelul de alerta. Nu avem riscuri directe de securitate”, a declarat Basescu.

Traian Basescu nu a exclus o situatie similara in Republica Moldova, explicand ca abordarea politica de la Chisinau este una riscanta si a precizat ca nu va mai insista pe subiectul unirii cu Romania din cauza celor care “trebuie sa-si asume slugarnicia fata de Moscova”. Seful statului a mai spus ca “relatiile Romaniei cu Moscova pot fi foarte bune doar atata timp cat interesele ambelor parti sunt respectate”.

Vezi aici pozitia oficiala a Romaniei fata de rezultatul referendumului din Crimeea

“Abordarea politica de la Chisinau este una riscanta. Ce s-a intamplat in Crimeea s-ar putea repeta in Moldova. Republica Moldova este al doilea stat al Romaniei si nu ne-ar conveni o situatie similara cu ce se intampla in Crimeea. Romania nu va invada de capul ei Republica Moldova, care si-a asumat un statut de neutralitate. Este o chestiune care indica responsabilitatea politicienilor din Moldova. Adesea am depistat aproape o placere a politicenilor la varf sa barfeasca mai degraba Romania decat Federatia Rusa. Abordarea este sensibila, sa nu spuna Rusiei drept in fata ce doreste, cum vrea sa evolueze mai departe in directia Vest, daca asta este intr-adevar o dorinta sincera. In Rep. Moldova avem o majoritate proeuropeana la limita, dar care nu indrazneste sa-i spuna Rusiei ce-i de spus”, a mai declarat Traian Basescu.

Despre Vladimir Putin, presedintele Basescu a spus ca acesta este “pentru Federatia Rusa bun, pentru democratie nu-i bun”. “E un om puternic, care nu va ezita niciodata sa apere interesele Rusiei care are ca obiectiv restabilirea frontierelor URSS, intr-o forma sau alta. Unde merge cu vorba buna, merge, unde nu merge nu vorba buna, va fi cu tancurile. Putin a reusit sa-i faca pe rusi sa viseze la puterea pe care a avut-o”.