BASESCU despre intalnirile cu PUTIN, BUSH si OBAMA. Ce vrea presedintele rus de la ROMANIA

TRAIAN BASESCU a dezvaluit in cadrul unui interviu acordat, luni, la Adevarul Live cum au decurs intalnirile sale, din postura de presedinte al Romaniei cu cei mai puternici lideri din lume, presedintii SUA si RUSIEI, BARACK OBAMA si VLADIMIR PUTIN.

TRAIAN BASESCU a spus ce crede el ca vrea RUSIA de la ROMANIA, dar si motivul pentru BARACK OBAMA nu a venit niciodata in ROMANIA.

Adevarul Live: SUA a fost farul calauzitor al politicii externe romanesti. Dvs. ati avut de-a face cu doi presedinti. A parut ca cu presedintele Bush ati avut o legatura mai apropiata. 

”O relatie extrem de calda. M-a impresionat spre exemplu nu numai ca mi-a scris o scrisoare lunga de mana cand a terminat mandatul, dar m-a emotionat scrisoarea de cand mi-am terminat eu mandatul, deci a urmarit cu mare atentie ce s-a intamplat in Romania.  Extrem de calda si, intr-adevar, a fost o relatie interumana cum rar se stabileste intre sefi de stat, dar asta in primul rand pentru ca nu avem frontiera cu SUA”, a declarat BASESCU.  

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU: Mandatul CODRUTEI KOVESI in fruntea DNA trebuie prelungit 

Adevarul Live: Nici cu Federatia Rusa nu avem frontiera.

”E ca si cum ama avea. De fapt, chiar avem: impartim Marea Neagra.

Adevarul Live: A fost singura intalnire cu VLADIMIR PUTIN la summit-ul NATO de la Bucuresti?

”Nu. Am avut una la Moscova, in vizita acolo, am avut-o pe cea de la Summit, dar au mai fost cel putin trei intalniri lungi de peste 45 de minute cu ocazia Summit-urilor la care participa si Federatia Rusa. ROMANIA este langa RUSIA. Intotdeauna in dreapta o sa ai presedintele rus.  VLADIMIR PUTIN are o inflexibilitate in concepte greu de acceptat de un sef de stat roman. Eu, in raport cu ce ne dorim, aveam un nivel de inflexibilitate ridicat si va asigur ca nu de la Tezaur pornesc marile neintelegeri. Moldova e primul motiv, Dunarea e al doilea, jocurile in Marea Neagra al treilea si putem merge la o lista intreaga”, a spus BASESCU.

Adevarul Live: Ce vrea PUTIN de la ROMANIA?

”VLADIMIR PUTIN  vrea ce a vrut intotdeauna: Rusia. Vrea influenta in regiune. Or, noi, cel putin la mandatul meu, am spus stop acestei influente, cel putin cat am putut. Eu nu spun ca oamenii de afaceri rusi nu sunt bineveniti. Lukoil are si perimetre de explorare in Marea Neagra, nu ii opreste nimeni, dar influenta politica trebuie sa fie zero. Si, daca se poate, influenta mediatica. Tot timpul Moldova a fost subiectul numarul unu. Tot timpul. Nicio oferta nu am avut de la el. De cate ori il intreb pe Putin de ce nu respecta acordul de la Istanbul sa ia tancurile din Transnistria, o sa gaseasca niste motive ca nu stiu ce au facut occidentalii, au mutat doua tunuri in Kenya… El spune acum ca are de aparat minoritatea rusa din Transnistria. In conceptele democratice nu poate intra asa ceva, sa ii aperi cu tancul. Ii aperi in discutii, facand presiuni, sa isi pastreze limba, cultura, scoala. Aici nu ne potrivim”, a continuat fostul sef al statului.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU a dezvaluit cine l-a AJUTAT dupa a doua SUSPENDARE din FUNCTIE 

Adevarul Live: Nu v-a propus VLADIMIR PUTIN sa luati Republica Moldova iar el sa ia Transnistria?

”Nu, niciodata, dar nu e greu sa intelegi ca niciodata nu va pleca din Transnistria si e responsabilitatea oamenilor politici de la Chisinau sa recunoasca faptul ca inteleg. Ei se fac ca inteleg”,a mai adaugat BASESCU. Adevarul Live: Presedintele BARACK OBAMA cum vi se pare?

”Ambii presedinti au luat decizii extrem de bune pentru Romania. Spre exemplu, Bush a avut ca obiectiv al mandatului lui ca NATO sa se intinda pana la Marea Neagra. De asta a vrut sa mearga la Marea Neagra. El si-a atins obiectivul de politica externa – Marea Neagra este toata, pe coasta asta, NATO. A vrut sa marcheze ca si-a indeplinit obiectivul de politica externa si a securizat aceste tari de Federatia Rusa. Obama a avut o alta contributie fundamentala. In timpul lui Bush se punea problema amplasarii elementelor terestre de scut antiracheta in Polonia si Cehia. El a avut o contributie in faptul ca elementele sunt amplasate in Romania. Obama a luat decizia infiintarii bazelor militare si a celei de la Deveselu in Romania, daca Romania accepta. Pentru noi e o garantie ca nu ni se poate intampla ceva ca in Ucraina”, a raspuns fostul presedinte.

Adevarul Live: De ce nu a venit BARACK OBAMA in Romania?

”Sincer sa fiu, nu stiu. Probabil ne considera un aliat sigur si nu e nevoie. Nu avem diferende”.

CITESTE SI: BASESCU despre RAPIREA JURNALISTILOR si FUGA lui OMAR HAYSSAM: Atunci l-am cunoscut pe COLDEA

Adevarul Live: Dar v-ati intalnit de cateva ori cu el. Au ramas cateva imagini in care erati foarte veseli.

”De vreo patru ori ne-am intalnit. Tot timpul nu am pierdut ocazia si serios, si razand, in toate felurile sa vorbesc de riscurile de securitate de la Marea Neagra. In 99% din timp, ca a fost vorba de stat la masa, de o intalnire in fuga sau asezata, nu am contenit sa vorbesc de riscurile de la Marea Neagra si efectele Afganistan-Asia Centrala-Romania. Cu George W. Bush a fost mai usor, pentru ca erau convinsi. Cu administratia Obama, care s-a retras din regiune la inceputul primului mandat al lui Obama, discutiile au fost mult mai insistente si nu fac niciun secret din a va spune ca tuturor demnitarilor importanti americani le-am spus ca daca se retrag acum ii va costa mai mult sa se intoarca, dar se vor intoarce. Sa aveti in vedere ca ce spun sunt constient ca se duce public la orice ambasada – am avertizat ca pasul inapoi facut de americani la inceputul administratiei Obama va costa”, a conchis TRAIAN BASESCU.

Sursa foto si text: adevarul.ro