Basescu, despre legea amnistiei si gratierii: Una dintre tinte e si Dan Voiculescu

Presedintele Traian Basescu a vorbit, vineri, despre controversata lege a amnistiei si gratierii, precizand ca printre cei care s-ar incadra in aceasta lege s-ar numara si Dan Voiculescu.

“Au fost doua elemente, in primul rand scapa cine poate, dar Voiculescu se incadra in legea amnistiei, a primit cinci ani in prima instanta. Sigur ca derobarea lui Antonescu de legea amnistiei, pe care se intelesese cu Ponta, el a vazut presiunea uriasa generata de presa si a facut pasul inapoi. Stia ca una din tintele legii e si Dan Voiculescu, de asta s-au si ridicat pragurile”,  a spus seful statului, intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei.

“Paun si Voicu, care au initiat legea, se gandeau la romii pentru furat din autobuze. Au profitat de ea sacalaii politici, au vrut sa rezolve problemele lui Nastase, Voiculescu, Fenechiu. Voiculescu nu a fost la masa la discutie, dar a fost in to do list, Ponta are doua liste, una de la Barroso si una de la Voiculescu si nu stie niciodata care are prioritate, ii spun eu, lista de la Barroso. 

Antonescu a cam fost abandonat de A3 de la sustinere si cu ocazia asta, a facut pasul inapoi si i-a dat un semnal si lui Voiculescu: nu sunt dispus sa ma sacrific pentru tine daca tu nu pui si televiziunea. Astia sunt oameni care cred ca televiziunile fac presedintii, dar vor ramane slugile televiziunilor
uitati-va la ei, cand merg la Gadea, parca sunt elevii cu profesorul”, a mai declarat Traian Basescu.

Propunerea legislativa pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) a fost introdusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, la sesiunea de vot final care va avea loc saptamana viitoare, marti, 17 decembrie, incepand cu ora 12.00.

Pe ordinea de zi, in dreptul propunerii de lege, se mentioneaza ca initiativa este dezbatuta in procedura de urgenta, ca Raportul Comisiei Juridice este unul de adoptare si ca forul decizional este Camera Deputatilor.

De aceasta data, pe site-ul Camerei, in dreptul propunerii legislative, figureaza si raportul Comisiei Juridice privind adoptarea propunerii legislative. Modul in care Legea amnistierii a fost adoptata in Comisia juridica a Camerei, la miezul noptii, intr-o sedinta secreta, iar apoi introducerea acesteia pe ordinea de zi a plenului de marti, in conditiile in care raportul comisiei nu era public, a generat o serie de controverse.

Adoptarea legii nu este sustinuta de opozitie, dar nici de PNL, care a anuntat chiar prin vocea lui Crin Antonescu, presedintele partidului, ca este categoric impotriva proiectului. Mai mult, liberalii au cerut vot deschis la aceasta lege.

Si presedintele Traian Basescu a transmis Camerei Deputatilor rugamintea de a respinge legea. El a vorbit si la telefon cu presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, caruia i-a trimis si o scrisoare.

Marti, dupa o discutie intre Valeriu Zgonea si liderii grupurilor parlamentare, Legea amnistierii a fost scoasa de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputatilor.