BASESCU, despre legea RESTITUIRII PROPRIETATILOR: Din cauza JUSTITIEI au aparut SAMSARII

Fostul presedinte TRAIAN BASESCU a vorbit, joi seara, la postul B1Tv, despre legea privind restituirea proprietatilor, afirmand ca atat infiintarea ANRP, cat si principiul legii in sine, au fost proaste.

Basescu a afirmat ca justitia trebuia sa rezolve aceste probleme, in loc sa le paseze catre administratie, lucru care a adus la aparitia „samsarilor”.

Am facut astazi o afirmatie legata de nevoia restituirilor adminstrative pe care justitia nu le-a facut, cu riscul de a supara din nou CSM-ul, ca primar, am vazut multe procese de restituire blocate si proprietarii nu aveau parte de dreptate pana la urma, de aceea subliniam ca a fost nevoie sa se dea o Lege 10, care a dus restituirile intr-o zona administrativa si a usurat procesul. S-a dovedit ca nici acest lucru n-a fost suficient, pentru ca deciziile de restituire erau atacate de chiriasi in instanta si de aici ani si ani de judecata.

CITESTE SI: BASESCU: Informatiile date de DUMBRAVA confirma IPOTEZA ca DNA ar putea fi o DEVIZIE PENALA a SRI

Daca va aduceti aminte, datorita acestor intarzieri enorme din instante, la CEDO Romania a primit foarte multe condamnari si am avut o perioada de un an si jumate data de CEDO in care n-am mai judecat nicio cauza elgata de restituiri, interval in care Guverul Tariceanu a trebuit sa gaseasca o formula si s-a infiintat ANRP. Aici este clar ca justitia nu a servit cauza restituirilor, probabil si datorita impactului politic al unor pozitii, inclusiv de sefi de stat care spuneau sa terminam cu porcaria restituirilor”, a declarat Basescu.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU, de neoprit. Fostul presedinte ATACA JUSTITIA si cere un BILANT al daunelor

Totodata, fostul sef al statului a afirmat ca principiul legii nu a putut fi schimbat din cauza Constitutiei, insa, spune Basescu, nu doar justitia a fost de vina pentru situatia creata.

Si legea a fost proasta, chiar principiul care n-a putut fi schimbat datorita Constitutiei care vizeaza intr-un anumit fel propretatea in Romania (..) Nu spun ca numai justitia a fost vinovata, spun doar ca datorita functionarii defectuoase in instanta au aparut si samsarii de terenuri, cei care au cumparat drepturi litigioase si s-au manifestat si pe legea 10 unde veneau la primarii si la ANRP. Daca justitia ar fi fost mult mai functionala, cu certitudine nu se ajungea la situatiile de restituire administrativa, prin ANRP sau legea 10. Aduceti-va aminte ca si in calitate de presedinte le-am mentionat, insa libertatea pe care o am acum de imi spune punctele de vedere si ceea ce stiu despre procesele desfasurate in Romania, ma obliga sa fiu mai vocal pentru ca am observat o tendinta de idealizare a justitiei. Faptul ca azi se incearca prezentarea unei justitii lacrima e incorect. Noi inca avem probleme cu justitia, asta e semnalul pe care il trag”, a continuat Basescu.

Sursa foto www.romaniatv.ro