BASESCU despre RAPIREA JURNALISTILOR si FUGA lui OMAR HAYSSAM: Atunci l-am cunoscut pe COLDEA

Fostul presedinte TRAIAN BASESCU a vorbit, luni la Adevarul Live, despre momenul RAPIRII JURNALISTILOR ROMANI si despre FUGA lui OMAR HAYSSAM din tara.

„Eram in Afganistan, la trupe, le vizitam. In drum spre casa am aflat de RAPIREA a trei JURNALISTI ROMANI. Numele lor nu-mi spuneau nimic. Am inceput imediat actiunile, asa cum sunt public cunoscute, dar si secretizatate. Documentele nu sunt desecretizate pentru ca ele arata un mod de operare. Desecretizarea inseamna sa se faca public modul de operare, ori nu se poate acest lucru. Nu sunt lucruri blamabile. Astfel de operatiuni se fac cu un singur obiectiv: savarseste scopul de a-i recupera“, a povestit TRAIAN BASESCU, despre momentul RAPIRII celor trei JURNALISTI ROMANI. Intrebat daca s-au platit bani pentru RASCUMPARARE, TRAIAN BASESCU a raspuns: „Nu, exclus. S-au gasit alte formule“.

TRAIAN BASESCU  a explicat si motivele pentru care a decis demiterea tuturor sefilor de structuri, in urma FUGII lui OMAR HAYSSAM din tara.  „Eu nu le-am facut o analiza. Timofte, Fulga, nu ma deranjau, erau din vechea guvernare, insa fuga lui OMAR HAYSSAM mi s-a parut nepermisa. A fost un afront adus statului roman fara precedent. Un om care a fost supravegheat zeci de ani s-a putut plimba ca un civil si a putut sa plece si din tara. Si lui Botos i-am cerut acelasi lucru. Nu era niciun fel fel de masura pentru OMAR HAYSSAM.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU a dezvaluit cine l-a AJUTAT dupa a doua SUSPENDARE din FUNCTIE 

Boala este boala si daca duce la moarte este bine sa iei toate masurile sa nu moara. Este scos din penitenciar si nu se ia niciun fel de masura pe el. Poate SIE a fost cel mai putin vinovat, dar mi s-a parut ca trebuie dat un semnal puternic tuturor structurile ca este nepermis asa ceva. Nu am putut inghiti nici atitudinea SRI si a Doi si Un Sfert. Sa nu credeti ca am considerat ca responsabilitatea este strict a varfurilor. Acolo au fost oameni de meserie, care au raspuns si ei discret“, a mai spus fostul sef al statului.

TRAIAN BASESCU a spus ca la momentul RAPIRII celor trei JURNALISTI l-a cunoscut pe FLORIAN COLDEA, prim-adjunctul sefului SRI. „A fost momentul in care l-am cunoscut. Era adjunctul Brigazii Anti-tero. Toata actiunea a fost condusa de mine si mi-am asumat-o din punct de vedere politic. Era o misiune dificila. Nu aveam reguli. Acum, sunt reguli, s-a inventat o procedura.  Am stabilit , cu acordul sefilor de institutii, echipa care merge sa recupereze. Nu imi pare rau de niciun om pe care l-am promovat. Poate sa imi para rau de comportament, dar discutam de oameni care chiar si-au facut datoria cat am fost la Cotroceni. Nu imi pare rau nici de Coldea, nici de Stanciu, nici de Kovesi, chiar daca nu le sustin niste atitudini noi. M-au deranjat cateva lucruri ulterioare“, a mai afirmat TRAIAN BASESCU.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU A DEZVALUIT CINE L-A AJUTAT DUPA A DOUA SUSPENDARE DIN FUNCTIE

Fostul presedinte recunoaste ca s-au comis si greseli in rapirea jurnalistilor romani. „Atunci mi-am dat seama ce inseamna rapirea unui cetatean. Este un ACT de TEORORISM impotriva statului rapirea unor cetateni romani. Statul trebuie sa raspunda. Fiind ziaristi, dvs., presa, ati explodat. S-au facut erori de comunicare, inclusiv din partea mea, din dorinta de a gasi acel optim, din dorinta de a secretiza partea care sa nu fie facuta publica. Nu am avut nicio iesire publica fara sa o corelez cu celula de criza. Presiunea mediatica era atat de mare. Presa nu credea ca ne-am interesa. Au aparut aberatii care ne ingrijorau. Chestia asta cu „TRAIAN BASESCU i-a rapit singur“ ca sa-i aduca inapoi ii faceau pretiosi, pentru ca informatiile ajungeau si la teroristi. Va dati seama ce bucurie pe cei care organizasera rapirea“, a mai spus TRAIAN BASESCU.

Fostul sef al statului spune ca OMAR HAYSSAM a planuit totul. „Plec de la ceea ce stiu pentru ca odata cu aparitia evenimentului lui Hayssam am cerut toata istoria lui. Faptul ca era nelipsit din deplasarile externe, faptul ca a fost la un pas de a fi pe listele PSD, m-au facut sa trag concluzia ca multi vor avea probleme daca acest om vorbeste. Categoric, da.  Intai a planuit-o ca sa-si creeze conditii sa-i aduca, apoi a pierdut de sub control tot procesul, in cateva zile. S-a speriat de recatia autoritatilor romane si au ajuns in mana unor teroristi fara mama, fara tata. Ziaristii romani au fost tinuti in acelasi loc unde a fost si jurnalista franceza“, a declarat fostul presedinte.

Sursa foto: adevarul.ro