BASESCU este de parere ca OUG cu privire la partajarea utilizarii Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor este neconstitutionala

TRAIAN BASESCU, fostul presedinte al Romaniei a scris pe pagina sa de Facebook ca ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul drepturilor si libertatilor, asa cum spune Constitutia.

Acesta intreaba retoric daca este constitutionala OUG cu privire la partajarea utilizarii Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor.

“Oare este constitutionala OUG cu privire la partajarea utilizarii Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor ? Eu citesc din Constitutia Romaniei. (…) Eu cred ca avocatii, in procesele penale, vor exploata la sange cele doua articole din Constitutie si foarte probabil daunele produse dosarelor penale de domnii Iohannis si Ciolos prin avizarea in CSAT, respectiv aprobarea in Guvern, vor fi majore”, a scris TRAIAN BASESCU pe pagina sa de Facebook.

CITESTE SI: BASESCU: Toata structura de interceptare trebuie pusa sub control civil, DIICOT, DNA, SRI sa aiba o procedura de acces la ascultarea populatiei

Acesta demonstreaza ca “potrivit Legii fundamentale, in Capitolul II “Drepturile si libertatile fundamentale” se prevede, la art. 28, ca secretul scrisorilor, al telegramelor, al trimiterilor postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”, a mai spus fostul sef de stat.

TRAIAN BASESCU precizeaza ca in “Capitolul IV “Raporturile Parlamentului cu Guvernul”, la art. 115 al.(6) este prevazut faptul ca ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie”.

CITESTE SI: RALUCA PRUNA: Parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptari. Ordonanta de Urgenta va fi avizata vineri, in CSAT

Ordonanta de urgenta a fost vizata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii cu privire la unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, asa cum a anuntat vineri, seful statului Klaus Iohannis.

Sursa foto: gandul