Basescu: Romania este o tara care va fi aparata in orice scenariu ar putea fi atacata – LIVE VIDEO

Basescu cere reexaminarea legii care protejeaza alesii locali

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Cotroceni, ca dupa Summit-ul NATO de la Newport, Romania a devenit o tara care va fi aparata in orice scenariu in care ar fi atacata. El a adaugat ca 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federatiei Ruse impotriva Romaniei si l-a contrazis pe omologul ucrainean, Petro Porosenko, care a spus ca Rusia ar putea sa ocupe nu doar Kievul, ci si Bucurestiul. Mondo News a transmis in format LIVE VIDEO si LIVE TEXT declaratiile presedintelui. Vezi inregistrarea video mai jos.

“Romania are plan de actiune daca este atacata”, a spus Basescu, explicand diferenta legata de securitatea Romaniei de dinainte si de dupa Summit-ul de la Newport. El a spus ca Turcia, Polonia si tarile baltice aveau un astfel de plan, iar acum, dupa Summit, are si Romania unul.

“De pe tot flancul estic, erau Polonia si tarile baltice care aveau un plan de contingenta (…) deci partea de nord a flancului estic. Partea de sud a flancului estic, care este reprezentata de Turcia, avea, de asemenea, un plan de contingenta si un plan de actiune in cazul in care, in scenariile NATO, Turcia ar fi fost atacata, sau balticii si Polonia”, a precizat Basescu.

“Romania si Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru ca erau considerate tari in afara riscurilor de a fi atacate militar. Modificarea dupa acest Summit este ca si Romania are un plan de contingenta, un plan de actiune, in cazul in care este atacata, in conditiile in care militarii de la NATO sub comanda SACEUR, al comandantului unic al fortelor din Europa, au elaborat scenariile prin care Romania, securitatea Romaniei ar putea fi afectata”, a explicat Traian Basescu.

Seful statului a afirmat ca exista scenarii privind atacuri asupra Romaniei de pe mare, atac terestru si atac de aviatie, iar acest plan de actiune “vine si da solutiile, contramasurile Aliantei pentru a apara Romania, alaturi de propriile ei forte armate”.

Citeste si: ROMANIA, IN ALERTA! Planul lui PUTIN cu privire la Romania, dezvaluit de un lider separatist. VIDEO

“Romania este in momentul de fata, in urma deciziilor de la acest summit NATO, o tara care va fi aparata in orice scenariu in care ar putea fi atacata”, a subliniat Basescu.

Totodata, presedintele a precizat ca, in cel mai scurt timp, structurile militare de la NATO si structurile nationale trebuie sa elaboreze disponibilitatile de forte in interiorul NATO pentru ca Romania sa fie aparata in oricare din scenariile de razboi in care ar putea fi atacata sau in care ar putea sa-i fie afectata integritatea teritoriala si suveranitatea”.

Basescu: 99,9% nu va fi o agresiune a Federatiei Ruse impotriva Romaniei, ramane restul, irational

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federatiei Ruse impotriva Romaniei, dar ramane restul, care tine de un eventual comportament irational al acelei tari, astfel incat este bine ca exista, dupa Summit-ul NATO, un plan pentru apararea Romaniei.

Seful statului a spus ca agresiunea Rusia din Ucraina tine de irational, factor care trebuie luat in calcul. El a spus ca este de parere ca 99,9% Romania nu va fi atacata, dar exista restul, diferenta pana la 100%, care tine de irational, de care trebuie tinut cont.

Basescu: il inteleg pe Porosenko, dar il contrazic fara drept de apel

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Cotroceni, ca il intelege pe omologul ucrainean, Petro Porosenko, care a spus ca Rusia ar putea sa ocupe nu doar Kievul, ci si Bucurestiul, dar il contrazice fara drept de apel, in conditiile in care NATO isi consolideaza flancul estic.

“Am inteles in ce situatie este Porosenko. Presedintele Porosenko e in situatia in care a crezut ca va putea lichida problema separatistilor cu amata nationala a Ucrainei. A constatat ca nu poate, a constatat ca e nevoit sa incheie incetare a focului care ‘va degenera’ intr-un armistitiu”, a precizat Basescu, subliniind ca il contrazice “fara drept de apel” pe liderul de la Kiev.

“A facut o incursiune pe flancul estic, exact acela pentru care NATO, 28 de state isi pun la un loc resursele militare” pentru a se apara, a mai spus presedintele.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a avertizat, intr-un interviu acordat vineri BBC, ca Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci si “Vilnius, Riga, Tallinn, Bucuresti sau alte orase”, in cazul in care comunitatea internationala nu se solidarizeaza cu Ucraina.

Referindu-se la declaratia presedintelui rus, Vladimir Putin, care intr-o discutie cu seful in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat: “Pot sa iau Kievul in doua saptamani, daca vreau”, jurnalistul Stephen Sackur a subliniat ca mesajul transmis de acesta este ca Rusia are cartile in maini, ceea ce nu este cazul Ucrainei.

DECLARATII TRAIAN BASESCU LIVE TEXT:

– Vreau sa revin cu unele elemente ale summitului NATO, de interes pentru Romania, in conditiile in care la conferinta de la terminarea summituluim-am axat strict la ce este extrem de important pentru noi. As relua ce am spus la Newport, anume ca acest summit a confirmat solidariatea si soliditatea Aliantei si s-a dat ferm si mesajul ca securitatea si implicit libertatea si prosperitatea nu sunt gratuite, costa bani. Costa bani prin nevoia de a avea armate performante.

– De pe tot flancul estic erau Polonia si tarile baltice care aveau un plan de contingenta si implicit plan de actiune. partea de sud a flancului estic reprezentata de Turcia avea de asemenea un plan de actiune in cazul in care Turcia ar fi fost atacata. Romania si Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru ca erau considerate in afara riscurilor de atac militar. Si Romania are dupa acest summit un plan de contingenta un plan de actiune in cazul in care este atacata in conditiile in care militarii de la NATO au elaborat scenariile prin care securitatea Romaniei ar putea fi afectata. Scenariile se refera la: atac de pe mare, atac terestru atac de aviatie.

Romania este in momentul de fata o tara care va fi aparata in orice scenariu ar putea fi atacata. In baza deciziilor summitului, in cel mai scurt timp structurile NATO trebuie sa elaboreze disponibilitatile de forte pentru ca Romania sa fie aparata in oricare din scenariile de razboi. In cel mai scurt timp structurile militare de la NATO si cele nationale trebuie sa elaboreze disponibilitatile de forte pentru a putea fi aparata in scenariile in care ar ptuea fi afectata suveranitatea sau integritatea

Planul lui Vladimir Putin este sa ajunga la Dunare, desi foarte multi considera ca nu au capacitati logistice. Ieri, unul din liderii teroristilor din estul Ucrainei a afirmat ca unul dintre obiective este sa ajunga la frontiera cu Romania. Intentia este confirmata de unul care cu arma in mana afecteaza integritatea teritoriala a Ucrainei. Este un element care confirma corectitudinea deciziei noastre privind planul de contingenta.

Transmisia online de mai jos este activa pe parcursul conferintei de presa.

 

– Argumentele noastre pentru elaborarea unui contingency plan si unui action plan. Am subliniat lantul de conflicte inghetate din jurul Marii Negre. Toate acestea sunt controlate de Federatia Rusa si pot fi activate, reincalzite, unul cate unul sau toate odata. Un alt argument: in urma anexarii Crimeei, flota de la Sevastopol se afla la numai 160 mile marine de coasta romana. Acolo se afla crucisatorul Moscova, una dintre cele mai bine pregatite nave. Sunt nave care in sase ore pot fi pe coasta Marii Negre.

– In sfarsit, Ucraina. Rusia poate desfasura actiuni irationale. Ma refer la faptul ca Romania intotdeauna a considerat ca relatia regionala este bazata pe respectarea Cartei ONU iata ca se poate actiona irational si atunci te intrebi de ce sa excluzi posibilitatea ca si asupra tarii tale sa se manifeste irationalul unei tari ca Federatia Rusa. In proportie de 99,99% acest lucru nu se va intampla. Dar ramane 0,01% si ca sef de stat nu am dreptul sa nu iau in consideratie acesta criza de securitate si sa nu cer ca impreuna cu aliatii sa garantam securitatea Romaniei impotriva irationalului.

– Despre Novorusia. Ieri unul dintre liderii teroristilor, unii le spun separatisti, a anuntat ca obiectivul lor este sa ajunga la frontiera Romaniei, deci pe bratul Chilia. Ceea ce inseamna ca intuitia noastra este confirmata de unul care cu arma in mana ameninta integritatea teritoriala a Romaniei. Dincolo de aceasta analiza care imi apartine, as vrea sa punctez cateva lucruri din declaratie. Am vazut ca toata presa a retinut un singur lucru: un comandament. Nu comandamentul este cheia securitatii noastre. El are rolul de a conduce in primul rand aplicatiile, exercitiile comune doar in cazul de razboi ar avea rolul de a conduce, dar coordonat. Eu cred ca va fi un comandament condus de un ofiter al SUA. Romania a pus la dispozitie infrastructura pentru cand va fi gata, in februarie.

– Se mentioneaza precis ca acest plan trebuie sa raspunda amenintarii Rusiei. Va creste prezenta militara, terestra si navala in partea estica a Aliantei. Dincolo de faptul ca, conform planului de actiune, trebuie sa exista capacitati militare care in 24048 de ore sa poate fi dislocate, sa mai creeaza o capacitate de reactie foarte rapida, o grupare multiantionala de forte. Echipamente militare, provizii inca din perioada imediat urmatoare in asa fel incat sosirea trupelor sa gaseasca aici tot ce au nevoie militarii. Prepozitionarea echipamentelor se va face din timp.

– Presedintele Obama, in plin Summit, a spus ca flota americana va face exercitii cu flota Romaniei si Bulgariei. De al declaratia dansului s-a introdus prezenta consistenta navala in Marea Neagra. NATO va trece pt frontiera sa de est la asa numita planificare avansata. Nu se va sta in scenarii sa vedem ce se intampla, ci se vor preintampina.

– De la Donetsk pana la noi sunt 900 de km, dar de la Sevastopol pana la noi sunt 160 de mile marine. Rusia are o capacitate militara extrem de ridicata, nu atat de ridicata cum vrea sa para dar mai ridicata decat euroap de est, mai putin Turcia. Este un razboi al omuletilor verzi. A inceput mai intai un razboi mediatic, apoi o destabilizare din interiorul tarii si apoi s-a trecut la omuletii verzi inarmati. Cu cat tehnica de lupta este mai buna, cu atat militarul este mai protejat. Se reia teza ca Fed Rusa creeaza instabilitate si in Marea Neagra.

Broadcast live streaming video on Ustream