Basescu, dupa consultari: O echipa nepregatita, premierul si ministrul Finantelor au avut o abordare politica

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, ca este ”o echipa foarte nepregatita”, care nu a fost in masura sa ii dea solutiile de care avea nevoie pentru a fi linistit in privinta reducerii CAS.

“Nu prea am avut succes, trebuie sa recunosc. Nu am avut argumente cifrice care sa ma faca sa fiu linistit. S-a venit doar cu o afirmatie ca reducerea CAS va scoate la suprafata munca la negru, va stimula crearea de noi locuri de munca. Destul de volatile. Va pot spune ca in ultimele luni somajul a crescut. O echipa nepregatita si a fost clar ca singura abordare a premierului si ministrului Finantelor este una politica. Am fost intrebat daca fiind om de dreapta nu agreez masura. Oricine ar vrea sa se reduca CAS, dar problema mea este ca fiind presedintele Romaniei sunt om de Romania, nici de stanga, nici de dreapta. Iar eu am mai trait experienta unui premier iresponsabil care a facut tot soiul de cadouri electorale si ne-am trezit cu situatia din 2009 si 2010”, a spus Basescu.

Presedintele a mai declarat ca va face publice inregistrarile discutiilor cu premierul Victor Ponta de la Palatul Cotroceni despre reducerea CAS, aratand ca prim-ministrul minte sustinand ca au fost dezbateri aprinse.

“O sa fie prima data cand fac publice inregistrarile discutiilor, ca sa vedem cine minte. RTV, eu, cineva minte aici”, a spus seful statului, la Palatul Cotroceni.

Mondo News a transmis in format Live Text principalele declaratii ale presedintelui Romaniei, pe care le redam mai jos:

Citeste si: Consultarile de la Cotroceni s-au incheiat fara nicio concluzie

DECLARATII TRAIAN BASESCU LIVE TEXT:

– Nu prea am avut succes, trebuie sa recunosc. Nu am avut argumente cifrice care sa ma faca sa fiu linistit. S-a venit doar cu o afirmatie ca reducerea CAS va scoate la suprafata munca la negru, va stimula crearea de noi locuri de munca. Destul de volatile. Va pot spune ca in ultimele luni somajul a crescut.

– O echipa nepregatita si a fost clar ca singura abordare a premierului si ministrului Finantelor este una politica. Am fost intrebat daca fiind om de dreapta nu agreez masura. Oricine ar vrea sa se reduca CAS, dar problema mea este ca fiind presedintele Romaniei sunt om de Romania, nici de stanga, nici de dreapta. Iar eu am mai trait experienta unui premier iresponsabil care a facut tot soiul de cadouri electorale si ne-am trezit cu situatia din 2009 si 2010.

Vezi aici declaratia premierului Ponta dupa consultarile de la Cotroceni

– Guvernul nu a fost in masura sa-mi dea explicatiile de care aveam nevoie. Ma asteptam ca macar ministrul sa vina cu o foaie A4 si sa explice cum acoperim deficitul siplimentar creat fondului de pensii. Ma asteptam sa vina cu un desfasurator si sa-mi dea argumente.

– In opinia mea este o masura electorala pripita, care va aduce taxe suplimentare la populatie. Se introduce in ultimele trei luni, toate cifrele sunt pentru anul 2015. Cam asta in cateva cuvinte, as pleca de la premiza ca ideea legii e sa acorde niste facilitati companiilor, lucru pe care il sustin, dar lucrul asta va fi recuperat de la populatie. Nu vor putea trece la intocmirea bugetului pe 2015 fara sa adauge niste venituri suplimentare din taxe directe sau indirecte. Tentativa cu codul fiscal s-a vazut, si-au dat seama ca e o problema electorala, l-au retras, probabil vor reveni cu el dupa alegerile prezidentiale.

– Nu v-a putea fi mentinut acordul cu FMI fara a se prezenta surse atat pentru obiectivul pe termen mediu, cat si pentru acoperirea deficitului pe fondul de pensii.

– Imi propun sa discut si cu mediul de afaceri, am timp pana la data promulgarii. Eu doar atentionez ca riscam un derapaj major. Ce discutii sa mai am cand spune ca am avut un ton badaranesc.

– O sa fac publice pentru prima data inregistrarile de la discutii. Asta ca sa vedem cine minte. Televiziunea RTV mintesi ca atare voi face publice inregistrarile discutiilor.