Basescu: Nici in perioada crizei, Romania nu a avut acest nivel de somaj! UPDATE

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va face o declaratie de presa la ora 18.30. Mondo News va transmite in format Live Text principalele declaratii ale sefului statului.

Declaratiile lui Basescu vin la cateva ore dupa semnarea decretului de numire in functia de ministru al Transporturilor a Ramonei Manescu, dupa ce in cursul diminetii a primit propunerea de la premierul Victor Ponta. Liberalul Ramona Manecu a depus jurmantul in noua functie la ora 15.00.

UPDATE DECLARATII TRAIAN BASESCU

– Mica mea conferinta este ocazionata de incheierea vacantei liderilor USL, care dupa cum vedeti, imediat ce s-au intors, au reusit dupa 45 de zile sa dea si o nominalizare pentru Ministerul Transporturilor. Este un progres. Singurul lucru este ca s-au intors nervosi din concediu. Poate se calmeaza acum. Lucrul care ma ingrijoreaza, dupa ce in aceasta vara am avut mai mult timp sa stau de vorba cu oamenii, daca n-au timp sa mearga in tara datorita conducerii tarii prin televiziuni, in studiouri pare a fi locul lor de munca, vreau sa le dau cateva informatii grave. Somajul este in crestere. Romanii sunt tot mai mult preocupati de siguranta locului de munca si tot mai multi se intreaba daca isi pierd sau nu locul de munca.

– Am sa va dau cateva cifre. Cand Ponta a preluat guvernarea, somajul era 6,7%, in luna iunie somajul ajunsese la 7,6%. Deci crestere economica generata de exporturi de la Dacia sau alte companii nu inseamna si crestere de locuri de munca. Iar acesta este un efect am amputarii investitiilor din buget.

– Mai este un lucru pe care incerc sa-l anticipez si trag un semnal de alarma serios. In iunie somajul era de 7,6%, dar in iulie Romania a mai inregistrat un plus de 29.000 de someri. Ceea ce imi permit sa anticipez ne va arata cand se va analiza la nivelul Eurostat, cifra pentru iulie va fi undeva la 8%. Este un prag extrem de riscant si crearea de locuri de munca este esentiala. Relansarea investitiilor din bani europeni trebuie sa fie o prioritate majora a Guvernului. Nu se poate sa privesti o crestere cu 29.000 de persoane a somajului, in perioade vara, cand multe locuri de munca sunt in zona serviciilor sezoniere. Era de asteptat o scadere a somajului, dar am avut o crestere. 

– Un alt semnal de alarma exterm de serios este legat de faptulc a investitiiile straine in 6 luni au scazut cu aproape 20% (19,4%). Asta inseamna ca simultan cu reducerea investitiilor din bugetul de stat, rezultatul este cresterea de somaj. Ma ingrijoreaza faptul ca pana acum desi intram in luna septembrie, Guvernul nu a finalizat o forma acceptabila pentru acordul de parteneriat cu Comisia Europeana.

– As vrea sa va dau cateva remarci din observatiile CE. Acordul de parteneriat este necorelat cu programul nationald e reforma. CE remarca ca Guvernul are o lipsa de capacitate de analzia atat pentru situatia de fapt, cat si pentru obiectivele 2014 – 2020. Guvernul nu are capacitate de analiza asupra situatiei de moment a tarii si a perspectivelor pentru bugetul 2014 – 2020. CE mai remarca faptul ca acordul propus este necorelat cu obiectivele agendei UE 2020.

– Mai este un lucru asupra caruia tin sa atentionez public Guvernul Romaniei. Amintesc tuturor factorilor responsabili ca la ultimul consiliu european s-u stabilit cateva masuri care vizeaza reducerea somajului in randul tinerilor. S-au alocat 6 miliarde de euro care trebuie sa fie cheltuiti in 2014 – 2015. Mai mult, CE a primit sarcina ca banii necheltuiti din alte programe sa fie alocati aceluiasi program destinat reducerii somajului in randul tinerilor. Sunt 6 plus 2, deci sunt 8 miliarde de euro. Guvernul ar fi trebuit sa aiba programe pregatite gata sa fie implementate incepand cu ianuarie 2014.

– Regiunile pentru care Romania are bani alocati, vorbimd e Regiunea Sud-Muntenia, Regiunea Centru si Regiunea Sud-Est. Este o convingere a liderilor USL ca poti substitui munca serioasa in folosul oamenilor si a rezolvarii problemelor lor cu emisiuni de imagine,d ar ii atentionam ca ne aproiem de 8% nivel al somajului. Nici in perioada crizei Romania nu a avut acest nivel de somaj. Iar nepasarea prin aroganta, batalia cu presedintele, ii face sa nu dea atentie problemelor importante ale tarii.

– Pentru combaterea somajului, tot la ultimul consiliu s-a stabilit lansarea programului Locuri de munca pentru tineri, finantat de BERD. O alta sursa prin care pot fi finantate locuri de munca pentru tineri.

– Cred ca este un lucru extrem de grav. Astazi odata cu depunerea jurmantului de catre doamna R. Manescu, am mentionatc ateva lucrari care sunt prioritare. Nu vreaus a intelegeti ca am vreo slabiciune pentru vreo intrare sau alta din cele mentionate, insa metroul din Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetateni. Poate o colaborare intre primarul sectorului 6, domnul Manescu, si doamna Manescu, sotia sa, vor reusi sa reia lucrarile la metrou.

– Un semnal de alarma special il trag pentru autostrada Transilvania. Si pana la urma fac una pel la dumneavoastra la presa. Daca vorbesc de aceste lucruri, ma refer la obiective de investitii si la crearea de locuri de munca ce ne stau la indemana. Pe autostrada Transilvania s-a procedat ca si la tronsonul Nadlac – Arad fara cap. S-a anulat contractul fara sa se puna ceva in loc. Din acest motiv, sunt zone care se degradeaza si eu le-am vazut. Spre exemplu podul de la Gilau peste SOmesul Mic. Acolo mai trebuiesc bretele de iesire de pe pod si pus asfaltul peste pod, asa a fost abandonat. Asta inseamna incapacitatea de a vedea niste prioritati minimale. 

– As face un apel la Guvern. Voi avea tot mai des itnerventii care sa arate realitatile. N-o sa le expun toate intr-o zi, ca sa nu se creeze confuzii. Voi umbla in tara si voi vorbi despre realitatile din tara. Cel mai imp9ortant lucru ar trebui sa lase luptele politice si sa guverneze. Este copreseditne USL, insa inaitne de toate este premierul Guvernului Romaniei si romanii sunt mai putin interesati de ce crede Victor Viorel Ponta despre presedinte si ar vrea sa auda cum reduce somajul, cum creaza locuri de munca, care e perspectiva Romaniei. Ce nu intelege Victor Viorel Ponta si foarte multi analkisti este ca nu sunt in campanie. Eu nu mai candidez la nimic. Oricate procente as avea, multe sau putine, este adevarat sunt cam in crestere, dar ele nu ma mai ajuta la nimic. Nu mai sunt dadaca unui partid parlamentar, nu-mi mai folosesc la nimic. Mi se pare ca nervii, nervozitatea lui Crin Antonescu, a premierului Ponta, utilizarea unor etichetari nepotrivite, arata o nervozitate inutila. Ar trebui sa fie calmi, sa priveasca cu responsabilitate necesitatile tarii. Ii atentionez ca drumul pe care merge tara este un drum periculos, pentru ca Guvernul nu-i stabileste traseul. Exista riscul ca dupa sacrificiile din 2009 sa devina ceva repetabil pentru ca riscam sa alunecam din nou intr-o situatie dificila din punct de vedere economic. Nu suntem pe punctula  ni se intampla, dar daca vom continua sa nu guvernam tara si sa transformam totul intr-o irespoinsabila batalie politica, avem riscul sa pricinuim daune uriase romanilor printr-o reintrare in criza. Avem probleme in gestionare macro-economica a tarii. Atata timp cat nu generezi locuri de munca, exista riscuri majore la orizont. Oricat s-ar supara Guvernul, imi voi face un obicei din a-l chema sa guverneze.

– Am fost optimist atata timp cat s-a stat in obiectivele asumate. Faptul ca Guvernul nu ia masuri sau are politici de neacceptat, ma face sa nu mai am incredere in capacitatea acestui Guvern de a valorifica sacrificiul romanilor ca urmare a romanilor din 2010. Nu, nu mai am incredere pentru ca se dovedesc niste oameni politicianisti. Nu-i intereseaza locurile de munca, ci ce mai spune unul-altul, presedintele. Ma intereseaza ce se intampla cu tara pe care o au in mana.

– Si Crin Antonescu si Victor Ponta si Vasile Blaga sa aiba grija de infractorii pe care ii au in partid. Crin Antonescu vorbea despre DNA si lupta impotriva lor. Nu, DNA-ul lupta impotriva hotilor, asta nu inteleg Victor Ponta si Crin Antonescu.

– Procentele mele nu cred ca pot folosi vreunui partid (Miscarea Populara – nr). 

– Pactul de coabitare sta in picioare pentru ca se sprijina pe prevederi constitutionale.

Intrebat cum comenteaza plecarea lui Crin Antonescu de la depunerea juramantului noului ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, Basescu a raspuns: “Intr-un singur fel: n-o sa ajunga niciodata presedinte. Nu poti sa vrei sa fii presedinte, cand nu stii sa respecti un presedinte. Era o ceremonie dedicata chiar colegei lui”.