Basescu: Fara un program de guvernare, nu putem instala noul Guvern

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca fortarea unui vot in Parlament pentru instalarea noului Guvern fara modificarea programului de guvernare produce riscul atacarii noii formule guvernamentale la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

Presedintele a atras atentia ca exista un risc foarte mare ca noul Guvern sa fie atacat la CCR de catre 50 de parlamentari – “ceea ce se va intampla” – si al unui conflict constitutional Presedintie-Parlament. Seful statului a precizat ca, in cazul asumarii raspunderii Guvernului pe programul de guvernare, chiar daca se depune motiunea de cenzura, nu asteapta votul pe aceasta, ci va numi imediat ministrii

“Nu se poate continua cu un program in care este mentionat USL, cand USL nu mai este la guvernare”, a spus Basescu.

Potrivit lui Basescu, fortarea unui vot fara modificarea programului de guvernare are riscuri: 1. sa fie atacata la CC de 50 de membri ai Parlamentului, ceea ce se va intampla, si 2. declansarea conflictului intre Presedintie si Parlament.

Vezi aici scrisoarea lui Basescu catre Ponta

Presedintele Basescu a sustinut ca, daca nu se va asuma raspunderea Guvernului pe programul de guvernare, atunci “va exista atacarea la CC, si va trebui sa astepte pana cand se pronunta Curtea.

“Daca nu procedam asa (asumarea raspunderii – n.r.), va fi imposibila instalarea Guvernului in noaptea aceasta. Va exista atacarea la Curtea Constitutionala si va trebui sa astept pana se pronunta Curtea Constitutionala asupra hotararii. Nu este nicio contradictie, nu voi astepta in niciun caz un eventual efect al unei motiuni de cenzura pe asumarea raspunderii pe program, voi valida ministrii in noaptea asta. Dar, daca nu se trece prin asumare programul, sunt obligat sa astept pana Curtea Constitutionala se pronunta pe un eventual atac al hotararii la CC. Cred ca drumul de urmat este acesta”, a afirmat seful statului.

Iata principalele declaratii facute de presedintele Traian Basescu:

Ii solicit inainte de a valida componenta noului Guvern, sa treaca prin Parlament cu noul program de Guvernare. Nu este o chichita ci o conditie a legitimitatii noii structuri guvernamentale, urmare a schimbarii structurii politice. Nu se poate continua cu un program in care este mentionat de multe ori USL, cand USL nu se mai afla la guvernare. De asemenea au aparut noi obiectvie asumate prin protocoale bilaterale care trebuie incluse in programul de guvernare asa cum se afla in protocol.

Fortarea unui vor fara modificarea programului are doua riscuri: 1) hotararea sa fie atacata de 50 de membri ai Parlmentului si se suspenda deemnarea ministrilor pana la pronuntarea CCR; 2) declansarea conflictului intre Presedintie si Parlament, cu obiectiunea ca se instaleaza o noua structura guvernamentala pe un program votat de o alta componenta a Guvernului.

Trebuie respectat spiritul Constitutiei, Romania are nevoie de un Guvern care sa fie instalat repede si legitim. Este greu sa se mai obtina legitimitatea pe care o avea USL-ul, dar macar o legitimitate parlamentara sa avem, pentru ca asta ne cere Constitutia.

Am avut discutii cu premierul in acest sens, exista deschidere din partea mea sa gasim solutii, solutia asumarii raspunderii pe program este o solutie care necesita formalitati sau trasee parlamentare, cred ca majoritatea poate face exceptie si daca birourile permanente hotarasc ca se poate, cu certitudine si plenul va accepta acest program. L-am asigurat pe premier ca pana dimineata la 06, la orice ora, se rezolva cele doua probleme, adica asumarea raspunderii pe noul program si desemnarea prin vot a noilor ministri.

Interesul Romaniei este sa aiba un Guvern legitim. Nu este o chestiune de jocuri politice, de intarzieri, am spus public despre inadvertentele din programul USL si noua situatie creata, azi am transmis o scrisoare premierului, cred ca trebuia sa o transmit de ieri. Este esential sa avem un Guevrn instalat pe un program legitim. Nu vreau sa creez un precedent care pe urma sa fie reclamat ca fiind posibil. Rigoarea fata de spiritul Constitutiei trebuie pastrata. Nu voi intarzia niciun minut pe ideea introducerii unei motiuni de cenzura pe program, validez ministrii imediat. Efectul hotararii CCR in cazul in care va fi, se va produce atunci. Dar nu cred ca ar fi motive de neconstitutionalitate daca se respecta Constitutia.

Daca nu procedam asa, va fi imposibila instalarea Guvernului in noaptea aceasta. Va trebui sa astept pana se pronunta CCR asupra hotararii. Nu voi astepta in niciun caz une ventual efect al unei motiuni de cenzura pe asumarea raspunderii, voi valida ministrii in aceasta noapte, dar daca nu se trece prin asumare programul, sunt obligat sa astept pana cand CCR se pronunta pe un eventual atac al hotararii la CCR. Astazi trebuie sa aiba loc asumarea raspunderii, prine xceptie de la regula sa se stea 5 zile, apoi votul in plen pentru ministri, emiterea la noapte a decretelor noilor ministri si Romania are Guvern.