BASESCU: GRECIA NU va iesi din ZONA EURO; TSIPRAS trebuie sa PLECE

GRECIA NU VA IESI DIN ZONA EURO, indiferent care va fi rezultatul votului la referendumul de duminica, insa guvernul condus de ALEXIS TSPIRAS AR TREBUIE SA DEMISIONEZE, este de parere fostul presedinte al Romaniei TRAIAN BASESCU.

“Eu cred ca indiferent de care este rezultatul referendumului de astazi, Grecia nu va iesi din zona euro. Dar pe de alta parte va trebui sa plateasca, iar acest aventurier, Tsipras, ar trebui sa plece din fruntea guvernului. Europa nu poate suporta aventurieri care vin si spun: nu ma intereseaza datoriile facute de guvernele anterioare.

Orice guvern care vine este responsabil de datoriile guvernelor trecute. Ori, sa ai in Europa un asemenea specimen, care vine si spune: eu nu mai platesc datoriile si eu intreb poporul daca vrea sa platesc datoriile sau nu, asta arata un iresponsabil.

Parerea mea este ca Uniunea Europeana va face tot ce se poate pentru a mentine Grecia in zona euro, Grecia va trebui sa-si plateasca datoriile intr-un program pe care sa-l accepte guvernul si sa-l asume, dar guvernul unui aventurier trebuie sa plece”, a spus Basescu in discursul tinut la sedinta reprezentantilor organizatiilor judetene ale PMP din regiunea Sud Muntenia, desfasurata in localitatea argeseana Budeasa.

CITESTE SI: AVERTIZARE: GRECIA va trebui sa PARASEASCA zona euro daca masurile creditorilor vor fi RESPINSE

In opinia fostului sef al statului, refuzul guvernului condus de Alexis Tsipras de a plati datoria externa a Greciei ar crea un precedent periculos in Europa.

“Sunt multe alte tari cu datorii mari, Italia, Spania, Portugalia, Franta. Daca ar reusi experimentul Tsipras din Grecia, toate celelalte tari ar putea spune cu usurinta: nici noi nu mai dam banii inapoi, ca poporul meu nu vrea sa-i dau. Pai asa ceva nu poate functiona intr-un sistem de drept international si intr-un sistem economic in care banii pe care ii iei cu imprumut niciodata nu sunt banii cuiva anume, sunt banii popoarelor”, a explicat Traian Basescu.

Birourile de vot s-au deschis duminica in Grecia pentru referendumul la care grecii decid daca tara trebuie sa accepte sau sa respinga acordul propus de creditorii internationali (BCE, UE, FMI), informeaza agentiile internationale de presa.

CITESTE SI: REFERENDUM IN GRECIA: Aproape 11 milioane de greci sunt asteptati la URNE sa-si aleaga VIITORUL