Basescu i-a trimis pe cei care au criticat legitimitatea sa la Consiliul European sa citeasca Constitutia

Presedintele Traian Basescu le-a aratat ziaristilor, joi, dosarul cu punctele de vedere ale ministerelor despre subiectele economice de la Consiliul European, el invitandu-i pe cei care “tin sa vorbeasca despre legitimitatea prezentei presedintelui la reuniune” sa citeasca Constitutia.

“Pentru ca inteleg ca Ghita fara frica, cu televiziunea lui, tine neaparat sa vorbeasca despre legitimitatea prezentei presedintelui la Consiliul European, nu pot decat sa il invit sa citeaza Constitutia Romaniei, si pe el si pe grupul de suporteri ai unor trasnai care se mai spun prin Romania de catre oameni politici importanti, cu mandate, cu nu stiu ce”, a declarat Traian Basescu, la plecarea spre Bruxelles.

Presedintele a aratat presei dosarul de Bruxelles, precizand ca acest material “nu s-a intocmit din aer”. “Exista un mecanism care functioneaza automat, cu sau fara voia premierului, cu sau fara voia presedintelui, si astia sunt functionarii din ministere”, a afirmat seful statului, aratand dosarul “pentru partea economica”, ce cuprinde punctele de vedere ale ministerelor.

Vezi aici care sunt temele aflate pe masa reuniunii de primavara a Consiliului European

“Nu stiu ce il sperie pe premier, exista o institutie integratoare care se numeste MAE, care, functie de tematici, preia problemele de la ministere si ajung in dosarul presedintelui cu care merge la Consiliu. Deci punctul de vedere al Guvernului exista in acest dosar”, a explicat presedintele Traian Basescu.

Basescu a precizat ca nu are obligatia de a-si insusi “toate punctele de vedere”, ci, atunci cand este nevoie, le updateaza si le corecteaza, “in asa fel incat Consiliul sa poata ajunge la un consens”, lucru pe care il fac toti colegii sai din acest for.

Traian Basescu a mai afirmat ca, in privinta tematicii Consiliului European, in ceea ce priveste coordonarea la nivel european, “acest lucru ar trebui cunoscut si de catre premier”, adaugand ca Romania are un acord cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

“In acord sunt preluate toate obiectivele Romaniei, in conformitate cu recomandarile facute anul trecut, pentru anul 2014”, a mai spus Basescu, dand si exemplul continuarii consolidarii fiscale. “Acesta este motivul pentru care avem o limita de deficit bugetar, in acordul cu FMI, acesta este motivul pentru care avem cererea sa diminuam arieratele, acesta este motivul pentru care, de exemplu, cand vorbim de reducerea somajului, se refera la absorbtia fondurilor europene, in asa fel incat sa cream locuri de munca”, a mai spus seful statului.

Presedintele a mai aratat ca a aprobat Memorandmulul cu FMI pentru ca acesta corespundea exigentelor Comisiei Europene din recomandarile de tara facute pentru Romania. “Atat timp cat l-am aprobat, inseamna ca il si sustin. Poate afla si primul-ministru, Victor Viorel, cum functioneaza relatiile in interiorul statului roman”, a mai comentat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu participa, joi si vineri, la Summit-ul PPE si la reuniunea Consiliului European de primavara, potrivit programului publicat de Administratia Prezidentiala.

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, ca a informat Parlamentul in legatura cu reuniunea Consiliului European din 20-21 martie in baza noii legi si deoarece el nu a primit mandat de reprezetare din partea presedintelui la acest Consiliu.

“Am trimis Parlamentului scrisoarea in baza noii legi privind cooperarea interinstitutionala. Guvernul are obligatia sa trimita catre Parlament cu 10 zile inainte de Consililiul European mandat cu care reprezentantul Romaniei, presedintele sau primul ministru participa. Desi este vorba de un program suta la suta de Guvern, in sensul ca se discuta despre semestrul financiar, adica probleme bugetare fiscale pe energie, va participa totusi presedintele. I-am cerut mandat de reprezetare dar, nu cred ca e o surpriza ca nu mi l-a acordat”, a precizat Ponta, intrebat in legatura cu scrisoarea trimisa conducerii Parlamentului privind reuniunea Consiliului European din 20-21 martie.

Ponta a adaugat ca presedintele Traian Basescu nici nu a cerut Guvernului un punct de vedere, asa ca el a informat Parlamentul pentru ca avea obligatie legala.