Basescu ii cere lui Ponta sa contrasemneze revocarea din functia de ambasador a lui Motoc pentru a fi numit la MAE

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca decretul de revocare a lui Mihnea Motoc din functia de ambasador trebuie contrasemnat de catre premier, iar cand se va intampla acest lucru, actele pentru numirea ca ministru de Externe se vor publica in MO si va avea loc ceremonia de investitura.

Seful statului a tinut sa mentioneze ca a discutat cu Motoc, pe care il considera un bun ambasador si cu a carui numire in functia de ministru este de acord.

Basescu a mentionat ca pentru a nu intra in stare de incompatibilitate, inainte de numirea lui Motoc in Guvern acesta trebuie sa nu mai aiba calitatea de ambsador, fiind necesar un decret de revocare din functia de ambasador la UE.

El a explicat ca acest decret de revocare trebuie contrasemnat de catre premier. Presedintele a spus ca atunci cand aceasta contrasemnare va avea loc, actele se vor publica in Monitorul Oficial, iar ceremonia de investitura va avea loc.

Citeste si: BASESCU A DEZVALUIT CINE ESTE VINOVAT DE HAOSUL DE LA VOTUL DIN DIASPORA: NU AMABASADORII SUNT DE VINA!

Traian Basescu a mentionat ca a decis sa faca numirea ministrului de Externe si a celui al Culturii simultan. “in momentul de fata avem chestiuni de ordin legal care trebuie derulate inainte de numirea minsitrului de Externe. inainte de a fi nominalizat, am discutat cu domnul ambasador Mihnea Motoc si l-am asigurat de toata deschiderea mea pentru numirea dansului in functia de ministru de Externe, nu vreau sa fie speculatii pe aceasta tema. Este un excelent ambasador, care cu certitudine va fi un excelent ministru de Externe”, a spus Basescu.

Potrivit sefului statului, desi a semnat decretele de numire, trebuie duse pana la capat procedurile pentru prevenirea situatiei de incompatibilitate pentru Mihnea Motoc si a precizat ca aceste lucruri implica doua actiuni.

“Una este demisia domniei sale din corpul diplomatic si a doua, revocarea din functia de ambasador”, a mentionat Traian Basescu, precizand ca, potrivit articolului 84 din Legea 161/ 2003, functia de minsitru este incompatibila cu orice alta functie de autoritate, cu exceptia celei de deputat sau senator sau alte situatii prevazute in Constitutie.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: SALUT INITIATIVA LUI IOHANNIS SI PONTA DE A DA CURS CERERILOR JUSTITIEI. DACA ACEST LUCRU ERA CONSTANT, ACUM ERAM IN SCHENGEN

Presedintele a mentionat ca in momentul de fata Mihnea Motoc este si ambasador si, pentru a elimina aceasta incompatibilitate, trebuie sa existe emiterea decretului de chemare din functia de ambasador, iar acest lucru se poate intampla cand si premierul contrasemneaza decretul de incetare a mandatului lui Motoc ca ambasador.

“Imediat ce acest lucru va fi posibil vom publica in Monitorul Oficial, intai rechemarea domniei sale de la post, decret care trebuie contrasemnat de premier, si dupa ce se publica decretul de rechemare de la post, trebuie publicat in Monitorul Oficial decretul de numire a lui Motoc ca minsitrul de Externe, dupa care se poate depune juramantul”, a mai anuntat Traian Basescu.

Presedintele a pecizat ca a trimis proiectul de decret la Cancelaria prim-ministrului si, imediat dupa ce va fi contrasemnat, il va semna pentru a fi trimis la Monitorul Oficial.

Potrivit sefului statului, nu exista niciun dubiu asupra competentelor lui Mihnea Motoc, dar acesta “nu trebuie pus in situatia de incompatibilitate”.

Basescu a semnat, marti seara, decretele privind numirea lui Mihnea Motoc in functia de ministru de Externe si a lui Hegedüs Csilla ca ministru al Culturii, ceremonia de depunere a juramantului urmand sa aiba loc miercuri, dupa publicarea decretelor in Monitorul Oficial.

Motoc este propus pentru Externe in locul lui Teodor Melescanu, care a demisionat din functie in urma scandalului legat de organizarea turului doi al prezidentialelor.

Premierul Victor Ponta va intra intr-un scurt concediu, pana la inceputul saptamanii viitoare, interval in care activitatea Guvernului va fi coordonata de catre vicepremierul Gabriel Oprea, au declarat surse oficiale.