Basescu: In 2015 cred ca vom putea aproviziona Moldova cu gaze din Romania

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei de Chisinau, ca Romania va putea aproviziona Moldova cu gaze incepand din 2015, gratie gazoductului Iasi – Ungheni, pentru care s-au finalizat exproprierile de terenuri.

“Este un proiect pe care personal l-am sustinut si il sustin cu toata forta. Romania este intr-un proces de conectare la retelele de transport de gaze cu vecinii sai, Ungaria si Bulgaria, tari membre UE, dar proiectul de conectare cu Republica Moldova este pentru mine unul de suflet. Am convingerea ca in 2015 vom putea aproviziona Moldova cu gaze din Romania, pentru ca de curand s-au terminat exproprierile de terenuri pe tot traseul gazoductului”, a spus Basescu.

Seful statului a mai precizat ca dupa ce va fi demarata exploatarea gazelor din Marea Neagra, posibilitatile Romaniei de a sprijini Republica Moldova vor fi mult mai mari.

“Noi am cerut Guvernului moldovean proiecte pe care sa le finantam, in valoare de 100 de milioane de euro. Singurul proiect concret pe care l-au solicitat pana acum la Bucuresti este gazoductul despre care tocmai am vorbit. Este un proiect mare, dar si extrem de important pentru securitatea energetica a Moldovei, care se apropie de valoarea totala a ajutorului stabilit”, a explicat Traian Basescu.