BASESCU s-a intalnit cu Anders Fogh RASMUSSEN: Agresiunea Rusiei submineaza pacea – UPDATE

Secretarul general al NATO, Anders Fogh RASMUSSEN, a fost primit, la Palatul Cotroceni, de presedintele Traian BASESCU, cei doi avand programate convorbiri si declaratii comune de presa. Va prezentam mai jos principalele declaratii.

Traian Basescu:

– Va multumesc pentru vizita dvs la Bucuresti. Vizita corespunde si evenimentului nostru national – implinirea a zece ani de la intrarea Romaniei in NATO. Vizita vine intr-un moment in care regiunea e framantata de probleme de securitate.

– Am discutat toata problematica regiunii si modul cum trebuie sa reactionam in raport de pozitia Ucrainei si a Rusiei, de anexare a Crimeei. Obiectivul nostru este consolidarea securitatii pe flancul de est si reafirmarea art. 5 al tratatului, care garanteaza securitatea fiecarui stat membru.

– Am remarcat reactia de solidaritate a SUA, a Canadei, care au trimis in Romania nave si avioane de lupta, reactia aliantei NATO in general fata de instabilitatea din regiune si afirmarea la cel mai inalt nivel, a secretarului general a functionarii art, 5 in orice circumstanta.

– Angajamentul guvernului de a creste alocatiile pentru MApN este un semnal bun. Trebuie sa analizam cadenta cu care se face, masurile nu asteapta. Situatia din Marea Neagra s-a deteriorat consistent, are o alta imagine dupa anexarea Crimeii si dezvoltarea unui alt centru de putere, care nu se mai afla sub control ucrainean.

Am multumit pentru spijinul acordat in timpul mandatelor domniei sale, destui romani sunt in jurul domniei sale, este un semnal pozitiv.

Anders Fogh Rassmusen

– Este o mare placere sa va intalnesc sunt deosebit de incantat. Romania joaca un rol exceptional in Afganistan, sunteti deosebit de activi, inclusiv in apararea antiracheta. Ati demonstrat ca este posibil sa intoarcem tendinta de scadere a bugetelor pentru aparare si sa faceti investitii substantiale.

– Angajamentul nostru este unul solid. Am discutat criza de la granite: Romania nu este singura, sunteti parte a NATO, orice aliat se bucura de protectia complet a NATO. Am consolidat prezenta noastra, in aer, pe apa, in teren, din Marea Neagra pana in Marea Baltica, inclusiv in Romania, Vom face tot ce este necesar, oricat este nevoie.

– Agresiunea Rusiei submineaza pacea si prosperitatea. Mai mult ca niciodata, apararea conteaza. Va multumesc domnule presedinte pentru angajamentul dvs. personal.

Raspunsuri presa:

– AF. Rasmussen: Dupa ce am vazut ce se intampla in Ucraina, nimeni nu mai are incredere in garantiile Rusiei. AM vazut o osfacare a teritoriului cu forta. Nu putem sa avem incredere in asa numitele garantii. Ucraina trebuie sa decida, fiecare natiune trebuie sa aiba dreptul sa isi aleaga politicile de securitate, inclusiv politicile de aliante. Ucraina sa decida, nu Rusia, nu noi.

– In legatura cu Transnistria, se aplica acelasi lucru. Solicitam respectul pentru integritatea si suveranitatea Moldovei. Rusia sa isi respecte obligatiile internationale si sa nu incerce sa destabilizeze R. Moldova si Ucraina. 

—————

Rasmussen a fost primit in Holul de Onoare, unde a fost facuta apoi si fotografia oficiala. Cei doi oficiali au dat mana si au schimbat cateva cuvinte. “Domnule secretar general, ma bucur sa va revad. Sunt onorat de vizita dumneavoastra”, i-a spus Traian Basescu secretarului general al NATO, in momentul primirii la Palatul Cotroceni.

Presedintele i-a mai spus secretarului general al NATO, in timp ce se indreptau spre Salonul Ambasadorilor, ca este foarte racit, acelasi lucru tramsmitandu-l si reprezentantilor mass-media, in timp ce il astepta pe Rassmusen.

Citeste si: Secretarul general al NATO s-a intalnit cu premierul Ponta. Vezi ce au discutat

Basescu si Rasmussen au programate convorbiri oficiale in Salonul Ambasadorilor, cu participarea membrilor celor doua delegatii. La finalul evenimentului, cei doi vor sustine o declaratie de presa.

De asemenea, presedintele Basescu va oferi un dejun in onoarea secretarului general al NATO, in Salonul Florilor de la Palatul Cotroceni. Aflat la final de mandat, Anders Fogh Rasmussen, efectueaza in aceasta perioada vizite in mai multe state europene.

Rasmussen, s-a intalnit, vineri dimineata, la MApN, cu premierul Victor Ponta, cu ministrul Apararii, Mircea Dusa si cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Citeste si: FOGH-RASMUSSEN: AS FI SURPRINS CA SPIONAJUL RUSESC SA NU FIE ACTIV SI IN ROMANIA

Ulterior, el s-a intalnit si cu ministrul roman de Externe, Titus Corlatean. Romania este, de la aderarea la NATO, un partener de incredere in cadrul Aliantei, a declarat, vineri, secretarul general Anders Fogh Rasmussen, multumind, totodata, Bucurestiului pentru sprijinul moral pe care i l-a acordat in cei 10 ani de mandat.

Rasmussen, care o sosit joi in Romania, a declarat, intr-un interviu pentru TVR, ca semnalul transmis “potentialilor agresori” este “nici sa nu se gandeasca sa agreseze un aliat NATO”, el precizand, de asemenea, ca Alianta este pregatita sa isi apere fiecare bucatica a teritoriului.

Intrebat daca exista vreun motiv de ingrijorare in legatura cu ceea ce se intampla in aceasta regiune, in legatura cu Ucraina, si daca Romania, in calitate de membru NATO, are o problema, Rasmussen a raspuns: “Este adevarat ca situatia este ingrijoratoare. Actiunile militare ilegale ale Rusiei in Ucraina au dus la crearea unei situatii complet noi in Europa, iar noi trebuie sa ne adaptam la aceasta situatie noua. Acesta este motivul pentru care am hotarat sa intarim masurile de aparare colective, deoarece acesta este scopul NATO, sa asigure apararea colectiva a tuturor aliatilor”.

El a precizat ca este vorba despre masuri maritime, aeriene si terestre. “Avem aeronave, mai multe trupe de politie, aeronave de supraveghere in spatiul aerian al Romaniei si al Poloniei, din punct de vedere maritim ne-am intarit prezenta navala la Marea Neagra si la Marea Baltica, iar din punctul de vedere al masurilor terestre, s-au facut mai multe exercitii”.

Intrebat care este scopul exercitiilor militare din Romania din ultima vreme, Rasmussen a raspuns: “Toate masurile noastre sunt pur defensive. Cu toate acestea, trebuie sa ne asiguram ca fortele militare sunt pregatite pentru orice eventualitate si, evident, acesta este si un semnal clar pe care il transmitem potentialilor agresori si anume nici sa nu se gandeasca sa agreseze un aliat NATO. Va pot asigura ca suntem pregatiti sa aparam fiecare bucatica a teritoriului NATO.