BASESCU, la Conferinta agricultorilor: Terenurile trebuie vandute pe o anumita logica, adica in interes national

Traian Basescu, la Conferinta agricultorilor

Presedintele TRAIAN BASESCU a participat, joi dimineata, la Conferinta nationala a agricultorilor 2014, cu tema “Agricultura romaneasca, intre subzistenta si performanta”. 

In deschiderea reuniunii, BASESCU a atras atentia asupra modului in care sunt vandute terenurile din Romania, subliniind ca vanzarea trebuie sa se faca pe o anumita logica, respectiv in interes national.

Nu am venit doar in calitate de presedinte, dar si cu speranta ca, dupa ce-mi termin mandatul, ma voi putea inscrie in LAPAR (n.r. – Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania), pentru a beneficia de sprijinul d-voastra”, a spus presedintele TRAIAN BASESCU, in deschiderea cuvantului sau de la Conferinta nationala a agricultorilor 2014.

 “Exista o strategie care arunca o lumina asupra modului cum ar trebui dezvoltata agricultura si care ii sunt prioritatile pana in 2020. Ea vizeaza o dezvoltare pe verticala (din tarla pana la piata), dar si una pe orizontala – adica terenurile sa fie vandute pe o anumita logica, adica in interes national”, a adaugat presedintele.

Vezi aici ce suprafata agricola a fost insamantata in primavara acestui an

Seful statului considera ca este foarte important ca romanii sa inteleaga importanta consolidarii suprafetelor de teren si a adus in atentie posibilitatea de a iriga terenurile prin colectarea ploii, explicand ca “daca am declansa o politica care ne-ar colecta ploile, ne-am putea iriga suprafetele din sud prin gravitatie, fara a utiliza pompele cu mare consum de energie”.

“In viata trebuie sa faci 2 lucruri: sa faci copii si sa ai pamant. Este important ca romanii sa inteleaga si importanta consolidarii suprafetelor. Cand privim la rentabilitatea agriculturii noastre nu putem sa nu observam ca jumatate din terenurile noastre sunt in ferme de subzistenta. Dar totul ramane o poveste pana nu se face cadastru si cartea financiara. Daca am declansa o politica care ne-ar colecta ploile, ne-am putea iriga suprafetele din sud prin gravitatie, fara a utiliza pompele cu mare consum de energie. Statul trebuie sa fie si aici un campion al sprijinului, prin investitii. Aceasta strategie ar trebui sa beneficieze o atentie egala cu cea pentru raportul comisiei prezidentiale pentru educatie. El s-a transformat in lege. in aceeasi situatie suntem si aici. Cred ca strategia trebuie adoptata de Parlament. Strategiile trebuie adoptate in asa fel incat culturile sa protejeze albinele. Dar un document care sa creeze imaginea unde trebuie sa ajunga agricultura este in regula”, a mai declarat TRAIAN BASESCU.

Conferinta nationala a agricultorilor 2014, cu tema “Agricultura romaneasca, intre subzistenta si performanta”, se desfasoara joi in prezenta presedintelui Traian Basescu, a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, si a presedintelui Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu. 

Citeste si: Basescu ii transmite un mesaj lui Vladimir Putin

Alte declaratii ale presedintelui Traian Basescu, in format LIVE TEXT:

-Exista o strategie care arunca o lumina asupra modului cum ar trebui dezvoltata agricultura si care ii sunt prioritatile pana in 2020. Ea vizeaza o dezvoltare pe verticala (din tarla pana la piata), dar si una pe orizontala – adica terenurile sa fie vandute pe o anumita logica, adica in interes national.

– In viata trebuie sa faci 2 lucruri: sa faci copii si sa ai pamant. Este important ca romanii sa inteleaga si importanta consolidarii suprafetelor. Cand privim la rentabilitatea agriculturii noastre nu putem sa nu observam ca jumatate din terenurile noastre sunt in ferme de subzistenta. Dar totul ramane o poveste pana nu se face cadastru si cartea financiara.

-Irigatii nu vom avea pe suprafete foarte mari nici in 2,5 sau 10 ani. Pentru ca sunt costuri extrem de mari, daca tinem cont de irigatiile facute inteligent, cu costuri minime.

– Ce avem de facut, in afara de a finaliza Siret-Baragan si Bucuresti-Oltenita, destinate de a rezolva transportul, trebuie sa ne uitam la ce ne-a dat Dumnezeu. Un fermier din Arad si-a rezolvat problema udarii livezii lui printr-un bazin colector care aduna ploile. Daca am declansa o politica care ne-ar colecta ploile, ne-am putea iriga suprafetele din sud prin gravitatie, fara a utiliza pompele cu mare consum de energie. Statul trebuie sa fie si aici un campion al sprijinului, prin investitii. Aceasta strategie ar trebui sa beneficieze o atentie egala cu cea pentru raportul comisiei prezidentiale pentru educatie. El s-a transformat in lege. in aceeasi situatie suntem si aici. Cred ca strategia trebuie adoptata de Parlament. Strategiile trebuie adoptate in asa fel incat culturile sa protejeze albinele. Dar un document care sa creeze imaginea unde trebuie sa ajunga agricultura este in regula.

-Aici nu veti putea adopta solutii valabile pentru toate judetele. De aceea functionarea camerelor agricole mi se pare elementul cheie al agricultorilor.

-Este nepermis ca o tara in primele 4-5 din Europa in privinta potentialului agricol, sa nu aiba firme romanesti care sa nu aiba piete alternative si care sa asigure agricultorilor un pret bun. Trebuie sa ne diversificam destinatii. Esential este punerea bazelor unei companii care sa valorifice cerealele. Creati 2-3 societati de valorificare a produselor agricole, ale d-voastra. Ii vom obliga si pe strainii care achizitioneaza produsele, sa ridice preturile. Dar pentru asta trebuie diversificarea pietelor.

-Ultima ordonanta aparuta ieri in MO care mi s-a parut riscanta, prin care companiilor straine sau romanesti li se permite sa aiba certificat de urbanism sau autorizatie de construire pe terenuri care nu sunt cadastrate. Avem in Romania companii care exploateaza puturi de petrol aproape care ies la suprafata. Cum trebuie sa plateasca, parasesc putul. Sub motivul ca e criza din Ucraina poate aparea un haos cu sonde peste tot. Autorizatie de construire temporara – cum mai scoti o sonda care este bagata in pamant? Uitati-va cu atentie la aceasta ordonanta, nu exista in niciun stat al UE. Nu haituim proprietarul de teren, neconsiderandu-i drepturile.

-Eu am cumprat de la un italian care a dat, in medie, 2.300 de euro pe hectar, eu i-am dat 4.500. As putea sa-l dau cu 7.000.

“Media productiei la nivel national abia ajunge la 3.000 de kg, fata de Franta, de exemplu, care ajunge la 7.000. Consecinta: productia agriculturii este doar 50% din economie”, a declarat joi Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), la Conferinta nationala a agricultorilor 2014.

– Preturile la pamanturi in Romania sunt foarte scazute in raport cu Europa. De ce nu ne dati credite, mai punem o garantie, si ajutati-ne sa fim in competitie cu strainii, care vin si cumpara fara limite. Bancile sunt pregatite pentru asa ceva, cu atat mai mult cu cat Fondul de Garantare se implica si el. Suntem in niste reguli, ceea ce nu inseamna ca nu cream un sistem de prioritati pentru agricultorul roman, sau sa-l punem pe picior de egalitate cu cel italian.