Basescu, la Haga: Romania si-a indeplinit toate angajamentele privind securitatea nucleara

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Summit-ul de la Haga, ca Romania si-a indeplinit toate angajamentele luate privind securitatea nucleara, fiind a treia tara care a returnat inca din 2009 combustibilul nuclear folosit, in Federatia Rusa.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca obiectivele Summit-ului Securitatii Nucleare de la Haga sunt cresterea nivelului de securitate in domeniul nuclear, care se refera atat la modul de functionare a instalatiilor – accidentele nucleare din ultima decada proband ca este nevoie de imbunatatirea securitatii instalatiilor -, dar si securitatea privind utilizarea materialului nuclear de grupari teroriste sau organizatii neautorizate.

Seful statului a mai spus ca Romania a avut un set de angajamente, pe care si le-a luat la Summit-ul anterior, de la Seul, iar zona cea mai sensibila este cea a acceptarii controalelor si a monitorizarii Agentiei internationale pentru securitate nucleara, precum si contributiile la fondurile Agentiei, in vederea desfasurarii a diverse actiuni.

Ce a vorbit Basescu cu Joe Biden

“Romania si-a indeplinit toate obligatiile asumate la Summit-ul de la Seul, prin doua inspectii care au avut loc in ceea ce priveste securitatea instalatiilor nucleare nationale”, a spus Basescu, precizand ca la una dintre inspectii s-au facut 25 de recomandari, neesentiale pentru securitate, care au fost integral indeplinite.

Traian Basescu a precizat ca Romania a fost a treia tara care a returnat inca din 2009 combustibilul nuclear consumat, reziduurile nucleare, in Federatia Rusa, de la reactoarele de cercetare.

“si in acest Summit s-a subliniat faptul ca foarte multe tari inca nu au returnat combustibilul nuclear consumat, extrem de radioactiv”, a mai afirmat Traian Basescu, precizand ca Summit-ul de la Haga a facut un apel la statele care nu au returnat acest combustibil.

Basescu a mai spus ca Romania face parte din cele 34 de state care au un ciclu nuclear complet si cel mai curat cu putinta, pentru ca sistemul romanesc nu utilizeaza uraniu imbogatit.

Presedintele a explicat ca Romania are si partea de depozitare a reziduurilor radioactive, precizand ca este extrem de important ca o tara sa aiba tot ciclul nuclear, pentru ca, astfel, Romania nu are nevoie nici sa importe sau sa exporte reziduuri in tari care au capacitatea de depozitare.

Traian Basescu a spus ca acest Summit nu cauta sa aduca nimic nou, ci cauta sa consolideze, cee ce este extrem de important.

“Am stabilit ca in securitatea nationala nu avem ce sa aducem nou decat sa consolidam ceea ce stim ca trebuie facut”, a spus seful statului.

Basescu a anuntat ca Romania va primi in 2016 o misiune follow-up la misiunile Agentiei Internationale pentru Energie Nucleara, pentru a se vedea progresele inregistrate in acest domeniu.

“Nu discutam de respectarea nivelului de securitate standard (..) Discutam despre cresterea nivelului de securitate peste standardul cerut de documentatia tehnica a instalatiilor, la momentul intrarii lor in functiune”, a spus Basescu.

In plus, Romania este extrem de preocupata de combaterea oricarei incercari de folosire a teritoriului ei pentru tranzit de produse nucleare si elemente nucleare neautorizate sau trazit de instalatii neautorizate, prin portul Constanta, Aeroportul Otopeni sau camioane aflate in tranzit prin tara.

“Romania este una dintre tarile cele mai dedicate blocarii tranzitului ilegal de utilaje, echipamente care ar putea fi utilizate in instalatii nucleare neauorizate sau ascunse de un stat sau un grup de cetateni”, a mai afirmat seful statului.