BASESCU merge cu doi candidati la prezidentiale. Udrea si Diaconescu trebuie sa castige voturile tuturor “basistilor”

Presedintele Basescu va avea doi candidati in noiembrie, Elena Udrea si Cristian Diaconescu. Ei vor trebui sa castige voturile tuturor alegatorilor ”basisti”. Miza este legata de negocierile pentru turul II, potrivit unei analize Mediafax.

Traian Basescu va avea doi candidati: Elena Udrea a preluat o parte din electoratul lui, dar nu pe tot – asta este morala europarlamentarelor pentru PMP – iar pe restul trebuie sa-l acapareze Cristian Diaconescu, astfel incat sa fie cat mai putini alegatori ”basisti” care sa voteze cu un alt candidat.

Citeste si: Cristi Diaconescu, sustinut in cursa prezidentiala de Viorel Catarama

Miscarea Basescu-doi candidati are legatura cu intrarea in cursa a Monicai Macovei, care poate fi privita ca ”iepure” pentru PDL. Menirea ei era sa fure din electoratul lui Trian Basescu in primul tur (genul de electorat care inghite povestea cu justitia, statul de drept). Dupa ce Macovei a intrat in cursa, s-a declansat povestea cu tandemul Udrea-Diaconescu.

Citeste si: Elena Udrea, desemnata candidatul PMP la alegerile prezidentiale

De ce?! Pentru ca Basescu are nevoie de voturi cu care sa negocieze pentru turul doi, adica marfa de tranzactionat. Mai putina marfa, mai putin de negociat in schimb. Mai mult, presedintele Basescu, avand doi candidati, va putea sa-l foloseasca pe unul sau pe celalalt in contextul turului doi, in functie de structura electorala a primului tur.

NEGOCIEREA:

Faza 1: Scorul cu care candidatul dreptei intra in turul 2. Interesul PSD pentru primul tur este acela ca primul candidat al dreptei (cel care intra cu Ponta in turul doi) sa obtina un scor cat se poate de mic. Asta pentru a demobiliza electoratul, cel mai probabil al lui Iohannis, in scopul de a reduce presiunea pentru turul doi, unde PSD va trebui sa faca rost de substantial de multe voturi pentru ca Ponta sa castige. Deci, multi candidati in primul tur – avantaj Victor Ponta.

Citeste si: ELENA UDREA spera sa fie SPRIJINITA in campanie de TRAIAN BASESCU

Faza 2: Sustinerea explicita a unuia dintre cei doi candidati in turul doi, Iohannis sau Ponta. Deocamdata Basescu s-a exprimat favorabil lui Iohannis (dar doar pentru ca da bine). La momentul cu pricina, Traian Basescu va negocia in primul rand cu Victor Ponta, sau va renegocia ceea ce au stabilit pana acum. Potentialul de santaj este ca el sa-si mobilizeze oamenii la vot. Invers, el va demobiliza electoratul sau – avantaj direct Ponta – mizand pe vechea poveste ca toti candidatii sunt patati sau corupti.

MIZELE:

Daca Iohannis pierde, fuziunea PNL-PDL pica. Lui Vasile Blaga, pierzator, i se va cere capul. Basescu revine ca motor al dreptei, dar si figura de care Victor Ponta are nevoie pentru a-si perpetua scenariul in care el este cel care lupta impotriva ”lupului” cel rau.