BASESCU: MP cere ALEGEREA PRIMARILOR prin vot direct in DOUA TURURI DE SCRUTIN

Miscarea Populara solicita modificarea legilor electorale in sensul alegerii primarilor si a presedintilor de consilii judetene prin vot direct si in doua tururi de scrutin, a anuntat marti presedintele MP, Traian Basescu, la finalul Consiliului Executiv National al partidului.

“Concluzia din CEN-ul de astazi a fost ca, pentru a se atinge obiectivele alegerilor, adica a se da o sansa de innoire a clasei politice la nivel local si in administratia locala este necesara revenirea la alegerea primarilor din doua tururi. Mai mult decat atat, daca in legislatia promovata in timpul meu a fost aceasta eroare a alegerilor intr-un singur tur, a fost si un lucru foarte bun — aducerea presedintilor consiliilor judetene la vot uninominal, alegere directa. Deci, cerem atat alegerea primarilor in doua tururi, cat si revenirea alegerii presedintilor consiliilor judetene tot in mod direct si in doua tururi”, a declarat Basescu, intr-o conferinta de presa.

Presedintele MP a explicat necesitatea alegerii presedintilor de consilii judetene in mod direct si in doua tururi.

“Fara acest sistem de alegeri, presedintii consiliilor judetene se asaza pe niste functii instabile. Imediat ce nu raspund nevoilor sau solicitarilor, de multe ori nejustificate, ale consilierilor, majoritatile se schimba si presedintele consiliului judetean ramane fara sustinere in consiliu, ceea ce, pe urma, duce si la inlocuirea acestuia, deci o instabilitate a functiei. (…) De aceea, cerem in mod ferm, daca tot se umbla la legea alegerilor locale, sa se faca si alegerea presedintilor consiliilor judetene prin vot direct in doua tururi, ca solutie de salubrizare a vietii politice locale”, a sustinut Basescu.

CITESTE SI: PONTA DESPRE ASCENSIUNEA MP SI A LUI BASESCU: UN CANCER PENTRU ROMANIA

El a reamintit ca in programul initial de guvernare premierul Dacian Ciolos viza si modificarea legislatiei electorale in sensul revenirii la alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene din doua tururi de scrutin.

“Daca domnul Ciolos ne spune public cine l-a pus sa scoata aceasta formulare din propriul program de guvern eu il declar premierul tranzitiei. (…) Stiu sigur ca si PNL si PSD au vrut alegeri dintr-un singur tur. De ce s-a razgandit PNL-ul doar intuiesc, ca au vazut dezastrul spre care se indreapta la Bucuresti si atunci s-au razgandit. L-au razgandit si pe domnul Iohannis, mai ramane sa-l razgandeasca si pe domnul Ciolos. Cred ca va trebui sa faca niste discutii si cu PSD, pentru ca PSD are capacitatea ca in alianta cu UNPR sa introduca o motiune de cenzura care sa si treaca”, a spus el.

Basescu s-a declarat optimist in ceea ce priveste organizarea la nivelul MP a alegerilor locale.

“Sunt optimist, dupa cum arata hartiile si raportarile, ca vom reusi sa ne atingem obiectivul de 10-12% pe vot politic in aceste alegeri. Si, nu exclud posibilitatea sa castigam si cateva orase mari in afara de comune. Deci, as spune ca sunt optimist”, a declarat presedintele MP.

Sursa foto: hotnews