Basescu nu intrevede riscul sa fim atacati de Rusia si atentioneaza: Romania nu trebuie sa mai aiba niciodata granita cu Rusia!

Basescu nu intrevede riscul sa fim atacati de Rusia, dar atentioneaza: Romania nu trebuie sa mai aiba niciodata granita cu Rusia!

Fostul presedinte Traian Basescu considera ca actuala situatie din Ucraina este “o ciorba” in care Bucurestiul nu se poate amesteca, subliniind, totodata, ca Romania nu trebuie sa mai aiba niciodata o frontiera cu Federatia Rusa.  

Traian Basescu a declarat, luni seara, la TVR, ca Ucraina este”cea mai mare problema de securitate pe care o avem in momentul de fata”, dar si “o ciorba in care nu ne putem amesteca”.

“Am fost intotdeauna impotriva angajarii Romaniei in procesele din Ucraina (…) Lucrurile sunt atat de complicate incat forte politice si economice mari nu pot obtine un raspuns”, a precizat Basescu.

“Ucraina trebuie sa ramana in deplinatatea sa teritoriala, un stat cu integritatea teritoriala neafectata. Va ramane probabil, cel putin in acest stadiu, dupa Minsk II, o tara cu perspective de a se transnistriza”, a afirmat Traian Basescu.

Citeste si: TRAIAN BASESCU, LA TVR: AM INCREDERE IN ELENA UDREA. CAND UN JUDECATOR VA SPUNE CA E VINOVATA, VOI RESPECTA DECIZIA. VIDEO

Fostul presedinte a adaugat ca de la primul Acord de la Minsk la cel de-al doilea, suprafata controlata de separatisti este cu 500 de km patrati mai mare si acestia au preluat controlul asupra Aeroportului strategic de la Donetk.

“Putin s-a oprit acum, pentru ca toate povestile cu localnicii care se bat, nu, acolo e Federatia Rusa, fara dubii, ei finanteaza si inarmeaza separatistii, Putin era in pericolul major al escaladarii sanctiunilor. Federatia Rusa nu poate duce sanctiuni mai departe (…) Putin a vrut sa evite noi sanctiuni” astfel ca s-a ajuns la un nou Acord la Minsk, dar presedinte rus “si-a atins obiectivul de etapa”, a explicat fostul presedinte.

Te-ar putea interesa si: BASESCU MERGE PE MANA LUI EUGEN TOMAC: GENERATIA LUI PONTA, SOVA SI RIDZI – RATATA. INCEP INVESTITIA IN EUGEN TOMAC

Traian Basescu a subliniat ca nu intrevede riscul ca Romania sa fie atacata de Rusia, deoarece este stat membru NATO, iar capabilitatile de pe teritoriul sau sunt “tot mai convingatoare, tot mai descuranjante pentru cine s-ar gandi sa afecteze integritatea teritoriala a Romaniei”.

“Nu intrevad riscul ca Romania sa fie atacata de Rusia, Romania e stat membru NATO. Deja capabilitatile care se dispun in Romania devin tot mai descurajante. Ce trebuie Romania sa evite si sa stimuleze marii parteneri, Romania nu trebuie sa mai aiba niciodata granita cu Rusia, iar riscul e dupa Mariupol”, a spus Basescu.

Pe de alta parte, Traian Basescu a avertizat ca “Romania nu trebuie sa nu mai aiba niciodata frontiera cu Federatia Rusa”, amintind ca in prezent distanta dintre Romania si Crimeea, invadata de Moscova, este de doar 280 de km.