LIVE TEXT BASESCU: REPUBLICA MOLDOVA mai poate ajunge in UE doar prin UNIRE cu ROMANIA

Fostul presedinte TRAIAN BASESCU participa, la aceasta ora, la Realitatea TV, la emisiunea “Realitatea romaneasca”, moderata de jurnalistul Octavian Hoandra, alaturi de consultantul politic Cozmin Gusa si jurnalistii Costi Rogozanu, Mircea Cosea, Florin Poenaru si Iulian Leca care  vor face analiza mandatelor lui Traian Basescu.

Mondo News prezinta LIVE TEXT principalele declaratii ale fostului presedinte Traian Basescu:

Octavian Hoandra: Joi, cand pregateam emisiunea despre cei 10 ani de mandat ai lui Traian Basescu, i-am dat un SMS prin care-l invitam – asa mi se pare onest – informandu-l ca facem aceasta emisiune, iar domnia sa mi-a facut surpriza sa accepte aceasta dezbatere grea.

Traian Basescu: De regula, despre mandatul meu discuta multi care stiu mai mult sau mai putin ce s-a intamplat in ultimii 10 ani. Eu nu ma dezic de oameni, ma dezic de atitudini. Nu o sa accept niciodata ca ideea ca un presedinte de ICCJ se duce la bilantul DNA si spune ca suntem pe aceeasi baricada in lupta anticoruptie. Judecatorul nu e pe nicio baricada, e un Dumnezeu care nu e pe baricada nimanui. Nu o sa-mi asum ca am fost cel care a numit procurori care spune ‘Daca e nevoie, arestam 1.000 de oameni’. Procurorul nu aresteaza. Eu sunt cel care sustine da, am contribuit la constructia unei justitii puternice, dar departe de a fi perfecta la acest stadiu, dar nu am auzit in mandatul meu procuror sa spuna ‘Daca e nevoie, arestam 1.000 de oameni’. Nu! Distorsionezi institutia. Am momente in care mi se pare ca dupa instalarea la putere a lui Iohannis se face un spectacol prin care oameni numiti de mine incearca sa arate cat sunt de utili si noii puteri. Iar asta ma deranjeaza!

Sunt un atent observator al evolutiilor. Ganditi-va la un film american in care procurorul si avocatul sunt in sala si e un Dumnezeu care imparte dreptate.

Cand eu auzeam pe stadioane ‘Basescu la puscarie!’, ce va imaginati? Ca eram un om de coca? Aveam si eu reactiile mele. De regula, am utilizat informatii de la serviciile de informatii cand atentionam pe unul sau pe altul.

Domnule Rogozanu, cum puteti sa faceti propagandistic afirmatia Basescu si Mircea Badea au aceleasi obiective? Personal, nu ma uit la acest post. il consider un post anti-national. Va recomand sa va uitati mai putin la Antena 3.

O. Hoandra: Cum de justitia nu mai e buna? De ce injurati acum justitia pe care ati creat-o?

T. Basescu: Nu spun ca nu e buna, am spus tot timpul ca am incredere in justitie. Domnule Hoandra, exagerati. Eu taxez schimbarea de politica. Voiculescu, 10 ani a fost judecat in libertate, Remes, judecat in libertate, Muresan, la fel, Fenechiu, la fel, Nastase a fost judecat in libertate. Asta spun, un spectacol inutil in care… Ce cred ca nu se intelege acum si voi pleda cat timp voi mai fi interesat de viata politica din Romania: in momentul in care ai ajuns la institutii extrem de puternice – ICCJ, ANI, DNA, SRI – echilibrul intre aceste institutii care inseamna statul si cetateanul care sta in fata lor, acuzat de ele, eventual, nu se poate face decat respectand dreptul omului. Ma surprinde… Legat de justitie, s-a intamplat ceva: o explozie a ideii arestam omul. Cana ai ajuns sa ai institutii atat de puternice in raport cu omul, drepturile omului raman singura lui pavaza. Nu a-l umili. Scoaterea lor din DNA cu catuse, la ore de varf… Nu-i ingradi libertatea… Cu atatea institutii pe el… De multe ori i-am atentionat discutand cu procurorul-sef DNA, cu procuroeul general, sa nu dea drumul la stenograme.

Discutiile cu institutiile nu inseamna ca-i intrebam ‘ce faci cu un dosar sau ce faci cu altul’.

Iulian Leca: Ce s-a intamplat de a avut loc aceasta explozie?

T. Basescu: E singura explicatie pe care o am. O reactie oportunista. Eu doar i-am numit.

C. Rogozanu: Ati executat fara mila masuri de austeritate, ati fost un pilon foarte ascultator merkelian… Sa discutam despre felul in care ati aplicat masuri de austeritate.

T. Basescu: Nimic nu a fost gratuit, s-a facut doar ce a trebuit.

Mircea Cosa: Austeritatea nu trebuia sa o introduceti. in modelul acesta de austeritate, de ce ati pedalat pe antagonizarea populatiei? Asta a facut ca societatea romaneasca sa se imparta. Clasa muncitorilor au intrat intr-o situatie de neincredere… De ce ati apelat la acest lucru? Ce nevoie ati avut sa puneti pe unii impotriva altora, ca eista omul slab care cara in spate omul gras? Efectul nu a fost pozitiv…

T. Basescu: Cu omul gras, va rog sa intelegeti asta: fata de numarul de angajati pe care-i avea Romania in servicii, industrie si agricultura, aparatul de stat era monstruos de mare. Masura de reducere a salariilor s-a luat pentru tot sectorul bugetar. Alternativa era sa fie dati afara intr-o noapte cel putin 250.000 de salariati. Am stat si am chibzuit mult: putem face asta? Decizia a fost: mai bine-i mentinem pe toti ca e criza si incercam temporar o reducere a salariilor. in 2010 am ajuns in situatia in care nu ne mai dadea nimeni bani pe mai mult de 3 luni pentru ca eram o tara destabilizata macro-economic. Aveam varianta greceasca, probabil si azi am fi fost intr.o situaie instabila, sau sa ne stabilizam macro-economic, ceea ce s-a si intamplat. Solutia aceasta a facut ca, odata aplicata in 2010, sa trecem pe crestere economica in 2012.

Cu inchiderea spitalelor… Cred ca s-au inchis cca 50 de spitale… Nu mai stiu exact cifra. stiti cum au fost selectate de ministrul Sanatatii? Spitale in care, daca ajungea omul, nu aveau ce sa-i faca. Atunci s-a spus: le transformam in azile de batrani, le lasam cu un punct de intervetie, in schimb, achizitionam elicoptere, Salvari, sa-i ducem in spitalele mari care au capacitate sa-i si salveze. Acolo, omul se amagea ca s-a dus la spital.

 

In 2008, Romania a avut o crestere de 8,5%. Ce prognoza a primit Guvernul Tariceanu pentru 2009? Pentru constructia bugetului, elementul de baza care se ia in calcul e prognoza pe anul urmator. (…) Politicianul, daca nu e ajutat cu date de economisti, va lua decizii gresite.

I. Leca: Care e cea mai mare realizare?

T. Basescu: In primul rand, las un stat de drept foarte puternic. Justitia are foarte multe probleme. Vedeti cate blocaje la restituiri au fost in justitie… S-a facut un slat urias de la 2004 la 2014, dar cine crede ca nu mai e nimic de facut, se insala! si SRI are probleme, si justitia… Nimeni nu spune ca justitia si SRI sunt perfecte. V-am spus eu ca justitia a facut corect retrocedarile de nu s-au mai cumparat dreptri litigioase?

I. Leca: Va mai e sila de cei trei (Kovesi, Coldea si Stanciu, n.r.)?

T. Basescu: Mi-e sila sa dau telefon, nu de ei. Mi-e sila sa sun, sa vorbesc. Se mentine, sigur.

Pana nu vom rezolva problema exagerarilor in asistenta sociala… Avem prea multi asistati sociali plus bugetari pe care 2 mil. de oameni care produc trebuie sa-i finanteze. Farte important e ca la fel de bine cum spuneti ca m-ati auzit spunand ca e prea multa asistenta sociala, nu vorbesc de cuantumul pe persoana care ar trebui asistata social…

O. Hoandra: Care sunt marile proiecte care s-au materializat in acesti 10 ani?

Basescu: Eu am cerut tot timpul sa se faca, oricarui premier, nu numai lui Boc… Presedintele are o certa legitimitate care vine din vot, si atunci e bine sa se adreseze public, spunand ce considera ca e bine si ce nu e bine. Sa-mi aratati cati km de autostrada in 3 ani a contractat Guvernul Ponta si cati, in 3 ani si 4 luni, Guvernul Boc? Macar Bac a lasat 300 km de autostrada. De pe urma lui Ponta nu stiu ce o sa ramana…

Proiecte extrem de importante: faptul ca Romania e mult mai sigura din punct de vedere militar. Nu sunt probe ca au existat inchisori CIA in Romania.

Eu nu am jignit pana nu am fost jignit. M-am simtit jignit.

Aveti o tara mult mai sigura decat in 2004. Nu e usor, dar e extrem de important sa-ti faci mandatul pentru ca, altfel, o sa vina maine unul sa spuna ‘Presedintele sta prost in sondaje, sa facem referendul si sa schimbam presedintele!’. Dupa abordarea asta, Hollande trebuia sa plece de mult. Numai niste mameluci politici au putut gandi ‘facem referendum, il schimbam’. Luati orice presedinte, dupa cativa ani, cade sub 50%.

Rares Bogdan: Ati stiut de ceea ce se intampla la ANRP?

T. Basescu: Cum va imaginati ca as fi stiut si nu se intampla nimic? In 2010, a venit la mine Udrea si mi-a spus ‘in lumea politica se vorbeste foarte mult despre nereguli la ANRP’. Am chemat institutiile sa culeaga informatii. in 2011 a fost primul rezultat. Pe urma, institutiile au ramas sa supravegheze acest proces. Asta e ce stiu. in calitate de presedinte, nu am primit nicio informatie de la nicio institutie ca la ANRP se fac nereguli.

R. Bogdan: Ati stiut ca Dorin Cocos e una dintre verigile importante dintre sefii ANRP si cei care incasau milioane de euro din retrocedari.

T. Basescu: Nu, daca as fi stiut, as fi informat institutiile statului.

Sustin categoric ca nu s-a respectat Constitutia Romaniei din ’91 care interzicea magistratilor sa fie ofiteri acoperiti. Au fost racolati. Dupa ce am venit in functia de presedinte, am cerut institutiilor sa renunte la ofiterii acperiti din Justitie. Ce s-a intamplat, nu stiu.

R. Bogdan: Udrea e vinovata?

T. Basescu: Nu. Sunt convins ca nu a luat geanta cu 900.000 de euro. Refuz sa cred ca putea sa o primeasca in Cabinet. Convingerea mea e Georgescu si nici Bica nu au luat mita in calitatea pe care au avut-o acolo.

(…)

Am trecut printr-o inscenare la PNA, in 2003. Acolo era un expert care era salariat al PNA-ului si a facut o expertiza in care constata doua lucruri: ca s-a produs o paguba de 500 mil. de dolari si ca s-a facut o frauda de alta jumatate de milion de dolari. Expertul era un fost salariat al DNA, in subordinea procurorului, si a dat procurorului ce a vrut sa primeasca. A vrut sa primeasca paguba, paguba au primit.

(…)

Am inteles ca, dupa evaluarea expertului, terenul de la Plumbuita costa 280 euro mp. Am cautat si eu la notari pretul. Acela e pretul pe care statul isi incaseaza taxele. in ianuarie 2011, pretul in grila notarilor, era 485 euro, fata de 280. in raportul expertului DNA, mp la Plumbuita costa 280 euro, in grila era 485 euro mp. In rest, Dumnezeu stie! Nu stiu mai mult!

Acum nu sunt arestati pentru ca sunt vinovati – Udrea, Georgescu, Bica. Judecatorii care au decis arestarea nu au decis ca sunt vinovati, au decis ca e necesar arestul preventiv pentru a nu compromite probele. Probele se duc cand incepe procesul. Parchetul inca nu a trimis rechizitoriul la instanta. Oamenii arestati preventiv inca nu sunt vinovati. Cand judecatorul o sa spuna ‘Sunt vinovati!’, nu o sa contest.

Pe mine ma surprinde ca dintr-o data au aparut astfel de informatii despre care eu nu am stiut nimic. Mi se pare foarte ciudat (ca informatiile au aparut dupa ce T. Basescu a plecat de la Cotroceni. n.r.). Nu am tinut pe langa mine oameni despre care am stiut ca sunt corupti. Cand au ajuns inregistrarile la DNA, dupa 3 zile l-au arestat pe fratele meu.

R. Bogdan: Despre condamnarea lui Nastase in “Trofeul Calitatii”. Ati facut vreo presiune ?

T. Basescu: E ridicola intrebarea.

R. Bogdan: V-ati bucurat cand a fost condamnat?

T. Basescu: Nu.

Despre ofiterii acoperiti din presa:

T. Basescu: Cand afirmatia e facuta de sefi de serviciu, eu e sa spun? Deocamdata, citez si eu din Maior… Mie serviciile mi-au fost extrem de utile si au ramas foarte puternice. E un lucru exceptional. Avand in vedere forta e care o au, trebuie instituit un sistem de control mult mai eficient. in orice tara civilizata, controlul serviciilor secrete il face Parlamentul. (…) E extrem de important ca, prin modificarea legislatiei, serviciile secrete sa fie controlate. Tentatia unui serviciu necontrolat este sa acapareze informatie. Depinde ce atributiuni dai comisiei de control prin lege. Georgian Pop, foarte tare!

Serviciile secrete trebuie sa fie controlate.

R. Bogdan: Ati avut incredere 10 ani in Coldea si in Maior… Au reformat sistemul, SRI-ul… Atunci au fost buni, acum nu mai sunt?

T. Basescu: De ce mergeti la speculatii ieftine? Va duceti la speculatii marunte… In 2006, am primis la Parlament tot setul de legislatie pentru Serviciile secrete. Nimeni nu a vrut sa le ia macar in dezbatere. Probabil in 2006 nu-mi puneam problema ca sunt atat de puternice incat trebuia sa existe control. E bine ca au forta, numai ca trebuie cineva sa stie ce fac.

R. Bogdan: Nu e ciudat cand Udrea, in ultimele aparitii publice din libertate, ataca in forta SRI?

T. Basescu: ii spuneam ‘Elena’. Nu discut subiectul acesta.

Cozmin Gusa: Basescu si-a asumat o datorie fata de romani de doua ori la rand: in 2004 si in 2009. Sunt partial responsabil de primul sau mandat. Analizam, azi, 10 ani de Romania. Iau trei capitole: intern, extern si personal.

T. Basescu: Eu nu am avut prieteni ziaristi… Nu i-am chemat la cafele… Cand accept sa merg la o emisiune, merg si ii accept asa cum sunt: unii ostili, unii inteligenti, altii prosti de tot.

R. Bogdan: Decizia taierii pensiilor…

T. Basescu: Nu s-a taiat nicio pensie!

R. Bogdan: Cand vedeti banii scursi la Cocos, Stelian…

T. Basescu: in afara de Cocos, nu-l cunosc pe niciunul. Nu am fost cu Udrea si Cocos in Dubai.

Despre situatia din Republica Moldova:

Moldova mai poate ajunge in UE doar prin unire cu Romania. Depinde de oamenii politici din fruntea tarii. Daca vor cetatenii din Rep. Moldova, ca romanii vor. Asta e problema. Moscova nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici Moldovei spre UE.

Sursa foto www.realitatea.ro