Basescu, o noua SESIZARE pe LEGEA EDUCATIEI catre Avocatul Poporului

Traian Basescu i-a trimis, luni, o noua scrisoare AVOCATULUI POPORULUI, Victor Ciorbea, cerandu-i sa conteste, la Curtea Constitutionala, Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind MODIFICARILE aduse LEGII EDUCATIEI. 

La trei saptamani dupa ce i-a scris pe acelasi subiect, TRAIAN BASESCU revine si ii scrie din nou lui Victor Ciorbea. Potrivit Realitatea TV, AVOCATUL POPORULUI nu a contestat ORDONANTA pentru ca vrea sa termine analiza pe care a inceput-o pe acest subiect. Ciorbea a declarat ca vrea sa aiba un punct de vedere pertinent si mai asteapta in acest sens un raspuns de la doua federatii din Educatie. In cazul in care raspunsul la solicitarea presedintelui Basescu va fi unul negativ, AVOCATUL POPORULUI precizeaza ca il va motiva.

Citeste si: PMP SOLICITA DEMISIA DE URGENTA A AVOCATULUI POPORULUI

Mondo News reda mai jos, integral, textul scrisorii presedintelui:

“Domnului Victor Ciorbea,
Avocatul Poporului

Stimate domnule AVOCAT AL POPORULUI,

La data de 4 iulie 2014, in temeiul Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, v-am solicitat sa analizati posibilitatea de a va exercita competenta de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative, in conformitate cu Art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei, republicata si cu Art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei AVOCATUL POPORULUI.

Totodata, v-am semnalat ca prin ordonanta de urgenta mai sus indicata a fost incalcat regimul constitutional referitor la emiterea ordonantelor de urgenta, precum si dreptul la invatatura si dreptul la proprietate privata.

Avand in vedere ca, pana la aceasta data, nu au fost luate masuri pentru restabilirea ordinii constitutionale si inlaturarea efectelor intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta indicate, va solicit sa reanalizati posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a acestei ordonante de urgenta pentru considerentele precizate in scrisoarea din 4 iulie a.c. In cazul in care veti decide sa nu dati curs procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, va rog sa aveti in vedere, daca veti considera oportun, sa-mi comunicati motivele care au stat la baza refuzului initierii unui asemenea demers.

Prin atributia AVOCATULUI POPORULUI de a sesiza direct Curtea Constitutionala in cadrul unei proceduri speciale s-a avut in vedere ca drepturile si libertatile cetatenilor sa fie mai bine aparate. In acest sens, va solicit sa luati in considerare si punctul de vedere al societatii civile, referitor la care ati fost sesizat, fata de incalcarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor prin mentinerea in vigoare a ordonantei de urgenta mai sus indicate.

Citeste si: VICTOR CIORBEA: ANALIZAM DACA SUNT INDEPLINITE CONDITIILE PENTRU SESIZAREA CC PRIVIND OUG CARE MODIFICA LEGEA EDUCATIEI

Statul de drept reprezinta una dintre valorile supreme ale poporului roman si presupune obligativitatea respectarii Constitutiei si a jurisprudentei Curtii Constitutionale. Instituirea unui climat de legalitate implica recunoasterea drepturilor si libertatilor cetatenilor, iar un rol aparte in aceasta privinta revine AVOCATULUI POPORULUI care are posibilitatea sa asigure, prin parghiile constitutionale si legale ce i-au fost conferite, respectarea Legii fundamentale.”, arata BASESCU in scrisoarea catre AVOCATUL POPORULUI.