BASESCU: Pledoaria mea este pentru JUDECATORUL INDEPENDENT. Sunt impotriva ARESTARILOR PREVENTIVE

Fostul presedinte TRAIAN BASESCU a facut joi la postul B1 TV o serie de precizari cu privire la mesajul postat pe Facebook cu privire la modificarea Codului Penal, despre pozitia lui in cazul arestarilor preventive, dar si despre eliberarea ELENEI UDREA. 

Din pacate toata lumea a ramas ancorata in prima parte a mesajului. El mergea mai jos. Esenta mesajului nu este asta. Intre suspiciuni rezonabile, acompaniate de probe si indicii temeinice, formularea din vechiul cod, nu sunt diferente majore. Toata lumea se afla intr-o capcana. Prima problema este politica penala a tarii si cine o face. Politica penala, in opinia mea, o stabilesc Guvernul si Parlmentul. Nu SRI, nu parchetele. Acest nou Cod penal, este expresia unei noi abordari in politica penala a tarii. Daca se citeste atent, lucrurile se pot calma din punct de vedere al formularilor. Problema este la cat de singur sau de independent este judecatorul in decizia lui. Pledoaria mea este pentru judecatorul singur, independent, fara procurorul care face presiuni si nu pune in referat si partile in favoarea inculpatului”, a declarat fostul sef al statului.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU, atac DUR la POLITICIENII care vor sa SCHIMBE CODURILE PENALE: Opriti-va, imbecililor!

TRAIAN BASESCU a precizat ca este impotriva arestarilor preventive in situatii care nu se impun, adaugand ca exista riscul unor posibile presiuni politice in cazurile ALINEI BICA, ELENEI UDREA si al lui HORIA GEORGESCU.

Ca sa nu existe un dubiu, sunt impotriva arestarilor preventive atunci cand nu este cazul. Cand e vorba de violenta, de falsificare de probe, trebuie sa il izolezi. in rest, arestarea pana va marturisi ceva este un abuz. Va fi o batalie de influenta pentru o solutie care sa confirme tot spectacolul public care s-a facut si la Alina Bica si la Horia Georgescu si la Elena Udrea. Catusele, pana la condamnare nu sunt o solutie. Am avut reactii si cand eram presedinte si eram mereu certat, dar cat am fost presedinte s-au judecat foarte multe cazuri in libertate. Nu mi-a placut nici cum a fost luat Mazare cu mascati de la o terasa. Nu trebuie spectacole de arestare. Arestarile preventive nu trebuie sa fie un mod in care lucreaza justita. Marea problema a justitiei este in ce masura judecatorii nu sunt supusi presiunilor procurorilor, a SRI si sunt liberi in luarea deciziei. Sistemul judiciar trebuie sa beneficieze de judecatori absolut liberi. Nu vreau sa mai aud niciun fel de judector ca el e pe aceeasi baricada cu procurorul. Atunci pe ce baricada mai ramane inculpatul”, a declarat fostul presedinte TRAIAN BASESCU. 

CITESTE SI: ELENA UDREA, in drum spre CASA dupa ce a fost eliberata. Ce are VOIE sa faca in AREST LA DOMICIULIU. UPDATE

Fostul presedinte a vorbit si despre plasarea in arest la domiciliu a ELENEI UDREA, precizand ca intarzierea pronuntarii instantei ar fi un indiciu ca s-au luat in calcul si argumentele apararii.

Eu nu sunt un om care se entuziasmeaza gratuit. Arestul la domiciliu este foarte aproape de inchisoare. Dar faptul ca judecatorii au intarziat pronuntarea, ma face sa ma gandesc ca s-au uitat putin si la elementele pe care le-au sustinut inculpatul sau avocatii”, a mai spus TRAIAN BASESCU. 

Sursa foto www.adevarul.ro