Basescu: Ponta e mincinos sau incompetent, ori amandoua

Traian Basescu l-a numit pe premierul Victor Ponta mincinos si incompetent, dupa ce acesta declarase ca Oug nr. 57 privind reducerea numarului de certificate verzi ar fi blocata de seful statului.

“Ponta a mai lansat o trasnaie. Aflam ca presedintele a blocat o Ordonanta de urgenta, ceea ce nu este posibil. A spus ca ar fi blocata OUG nr. 57 prin care se reducea numarul de certificate verzi care erau acordate producatorilor de energie din surse regenerabile. Acest document se numeste OUG nr. 57/2013 privind completarea legii 220 /2008.

Legea 220 pe 2008 dadea un numar de certificate pentru a incuraja investitiile.

Premierul Ponta a a considerat ca certificatele sunt prea multe pentru aceasta, perioada asa ca a emis aceasta Ordonanta care este in vigoare. Daca spune ca e blocata, inseamna ca e mincinos sau incompetent, sau amandoua”, a declarat seful statului in cadrul unei conferinte de presa la Palatul Cotroceni.

Citeste si: Victor Ponta il acuza pe Traian Basescu de scumpirea facturilor la energie

Presedintele a tinut sa citeze din Ordonanta la care premierul facea referire, fiind convins ca Ponta are “placerea de a minti”.

“Art. 3 modifica art. 7 din lege in care spune: in perioada 1 iulie 2013 – 31 martie 2017 se amana temporar acordarea unui numar de certificate verzi pentru fiecare megawatt produs. Vreau sa stie premierul unde sunt reduceri in vigoare, conforma ordonantei. Au intrat in vigoare la 1 iulie 2013.

La articolul urmator spune cand se vor plati din nou, anul 2017 – 2018, se face o impingere a platii pentru atunci.A fost optiunea guvernului, e problema lor.

Ce ma intereseaza este sa va arat ca acest om minte sau a profund incompetent, OUG e in vigoare asa cum a fost semnata de premierul Victor Viorel Ponta”, a mai spus Basescu.

Seful statului a tinut sa explice si de ce a trimis legea inapoi in Parlament.

“Parlamentul nu a plagiat-o, a introdus niste modificari, care nu sunt insa in vigoare. De ce am trimis inapoi legea la Parlament, s-a incalcat art. 148 din Constitutie, care spune ca Parlamentul, presedintele, guvernul si justitia sunt obligate sa respecte tratatele UE. Prin tratatul de aderare, inainte de emiterea ordonantei, era obligatorie notificarea Comisiei Europene, lucru care nu s-a intamplat.

Dupa ce am trimis legea de aprobare a OUG in Parlament, inapoi, a inceput si guvernul procesul de a intra in contact cu CE. Procesul a fost finalizat in 24 februarie.

Nimeni nu a atins OUG, faptul ca s-a terminat procesul de negociere cu CE asupra schemei de reducere a numarului de certificate nu mai pune nicio piedica, nici macar legii. Pe mine ma intereseaza ca la CCR sa se constate, poate trece si guvernul la respectarea Tratatului de aderare, ca guvernul trebuia sa notifice CE.

Acum, spre marea satisfactie a premierului, ordonanta de urgenta e in vigoare asa cum a adoptat-o dansul, nu cu modificarile din Parlament, in care au fost plasate niste chestiuni de ingrosare a birocratiei.

Ordonanta, de la emitere, e in vigoare, reducerea pretului la energie s-a facut prin doua modalitati: reducerea numarului de certificate si scaderea nevoii de energie pe piata”, a precizat seful statului.