BASESCU: R. Moldova este importanta pentru Rusia din punctul de vedere al securitatii

Fostul presedinte TRAIAN BASESCU a declarat, marti, ca faptul ca, saptamana trecuta, presedintele VLADIMIR PUTIN a convocat Consiliul de securitate ale Rusiei pentru a discuta despre situatia politica de la Chisinau, arata ca Republica Moldova este importanta pentru Moscova din punctul de vedere al securitatii, informeaza B1TV.

”Saptamana trecuta, Vladimir Putin a convocat Consiliul de securitate care a avut un singur punct pe ordinea de zi, deprecierea situatiei de stabilitate politica din Republica Moldova. E un lucru extrem de serios. in Consiliul de securitate a fost ministrul Apararii, cei doi sefi de servicii de informatii, secretarul Consilului de securitate, sefii celor doua camere. Lucrurile s-au invartit intr-o zona extrem de stramta, dar extrem de puternica decizional. Pentru mine, faptul ca situatia politica din Republica Moldova a fost analizata in Consiliul de securitate al Federatiei Ruse spune foarte mult. Republica Moldova este extrem de importanta pentru Rusia din punctul de vedere al securitatii, ceea ce poate fi explicat prin prezenta trupelor ruse si a marilor depozite de armament din Transnistria”, a declarat TRAIAN BASESCU. 

CITESTE SI: BASESCU, despre unirea cu R. Moldova: I-am propus lui Voronin sa devina presedintele Romaniei Mari

„Cele doua institutii au atributiuni similare, fie ca vorbim de Consiliul de securitate al Rusiei, fie ca vorbim de CAST-ul nostrul. Ambele au in atributiuni problematica de securitate a fiecareia dintre cele doua tari. Este un semnal – diferenta de tratament intre Romania si Federatia Rusa. Romania nu a dat un semnal public ca ar fi o chestiune de securitate, ci o trateaza ca pe o chestiune economica”, a atras atentia fostul sef al statului. 

Totodata, TRAIAN BASESCU a tinut sa precizeze ca in timpul mandatelor sale, situatia de peste Prut a fost tratata ca o problema de securitate.

”In timpul mandatelor mele, Republica Moldova a fost tratata ca o problema de securitate. Nu stiu cum trateaza presedintele Iohannis problema Republicii Moldova. Eu am tratat-o extrem de complex, ca fiind si o problema isorica si una de securitate nationala. Si, daca vreti, ca pe o problema a Romaniei cu privire la o intelegere intre doi criminali, Stalin si Hitler. Intelegere care a fost consfintita de ministrii lor de Externe, Molotov si Ribbentrop, prin ruperea acestui teritoriu din teritoriul Romaniei si anexarea la URSS. Noi traim sub imperiul deciziei acestor doi domni care au lasat dare adanci in istoria tarii noastre si numai a tarii noastre”, a spus BASESCU. 

CITESTE SI: BASESCU: PUTIN a convocat Consiliul de Securitate pentru Moldova, IOHANNIS si CIOLOS urmaresc pe Facebook

In ceea ce priveste memorandumul de colaborare intre Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse şi CSAT, semnat in iunie 2013 de Generalul Nikolai Patruşev şi Iulian Fota, cu acordul lui TRAIAN BASESCU si al lui Vladimir Putin., fostul prsedinte a precizat: „Acest memorandum, semnat in iunie 2013, la nivelul Consiliului de securitate al Federatiei Ruse si CSAT-ul Romaniei, este un el extrem de important, de cooperare pe elemente de securitate. Eu va aduc aminte ca am facut o conferinta de presa dupa ce generalul Patrusev si Iulian Fota au semnat acest document de cooperare. Eu l-am considerat la vremea respectiva extrem de important pentru ca indiferent care ar fi crezurile ideologice la Moscova si Bucuresti, acest document exprima un semn de respect intre cele doua tari. Indiferent care e relatia politica, atunci cand vine vorba de securitate, Federatia Rusa si Romania au elemente de colaborare”. 

Sursa foto: expunere