Basescu, reclamat la Parchet de 176 de parlamentari pentru amenintare si santaj

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost reclamat la Parchet de 176 de parlamentari, adica aproape jumatate din numarul alesilor din legislativul romanesc. Denuntul a fost depus, joi, la procurorul general, iar prin acest document semnatarii cer ca seful statului sa fie trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de santaj, prevazuta si pedepsita de articolul 207 din Codul Penal.

In document se mentioneaza ca Traian Basescu, intr-un interviu la Realitatea TV difuzat in 13 aprilie, referindu-se la activitatea parlamentara a senatoarei Gabriela Firea in Comisia parlamentara de ancheta pentru verificarea legalitatii achizitiei terenurilor din zona comunei Nana, a afirmat: “Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului ei unde este primar, ca s-ar putea sa nu-l gasesca intro-zi acasa daca…. nu-i atenta…. inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele”.

Afla aici detalii despre plangerea depusa de Gabriela Firea pe numele lui Traian Basescu

Semnatarii denuntului considera ca afirmatia facuta in referire directa la activitatea de primar a sotului senatoarei constituie un mijloc de constrangere a acesteia in scopul determinarii neindeplinirii atributiilor parlamentare care ii revin, ce sunt de natura sa lezeze interesele personale ale “numitului Basescu Traian si ale familiei acestuia”.

“Ne aflam in prezenta savarsirii infractiunii de santaj consumata prin aceea ca amenintarea proferata public ca mijloc de insuflare a unei temeri si realizare a unei constrangeri morale serveste la determinarea impiedicarii actiunilor d-nei senator in folosul autorului exprimarilor in sensul art. 207 C. pen ce defineste elementele constitutive ale infractiunii de santaj. Denuntul nostru este motivat si de imprejurarea ca prin admiterea unor asemenea practici se aduce atingere directa libertatii de exprimare si actiune a parlamentarilor astfel cum este garantata de imunitatile constitutionale”, se arata in denunt.

Vezi aici opinia lui Crin Antonescu despre plangerea penala impotriva lui Basescu

Semnatarii considera ca Basescu se bucura numai de imunitatea prevazuta de articolul 84 alineat 2 din Constitutie, care nu il ocroteste in ceea ce priveste viata si afacerile sale private conform principiului egalitatii in fata legii prevazuta de articolul 16 alineat 1 din Constitutie, el neputandu-se situa mai presus de lege conform alineatului 2 al aceluiasi text de lege.

Semnatarii solicita cercetarea si trimiterea in judecata a lui Traian Basescu.

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat, marti, ca plangerea penala impotriva presedintelui Basescu a fost redactata de avocatul ei. Firea a spus ca se simte amenintata de catre Traian Basescu.

Premierul Victor Ponta a precizat ca a fost primul care a semnat plangerea penala impotriva lui Traian Basescu. El a spus ca nu va merge insa si la depunerea cererii.