Basescu: Republica Moldova va reusi cu sau fara sprijinul Romaniei

Presedintele Traian Basescu, a declarat vineri, pe aeroportul din Chisinau, ca Republica Moldova va reusi cu sau fara sprijinul Romaniei in drumul sau catre integrarea in Uniunea Europeana si a tinut sa-si exprime bucuria pentru semnarea acordului de asociere cu UE, dar si regretul ca Romania ar fi putut face mai mult.

“Romania multumeste Guvernului Filat, Guvernului Leanca si tuturor celor care au sustinut acest drum al Republicii Moldova catre Uniunea Europeana. Republica Moldova va reusi cu sau fara sprijinul Romaniei, pentru ca vreti sa reusiti. Pentru noi, ce s-a intamplat azi pentru Republica Moldova este o mare bucurie. O simt in suflet, tot timpul am avut un regret, uneori si sentimentul ca am fi putut face mai mult. Faptul ca romanii erau in Uniunea Europeana, iar cei de partea cealalta a Prutului nu erau inca. Ati pornit pe acest drum si va doresc mult succes”, a explicat Traian Basescu.

“Pana la integrare, drumul este lung si adesea este dificil, iar entuziasmul reusitei trebuie sa fie combustibilul pe care cetatenii Republicii Moldova si politicienii il au azi. Romania a semnat acordul de asociere si acordul de liber-schimb in 1993 si a ajuns in Uniunea Europeana in 2007, la 14 ani de la semnarea celor doua acorduri, dar evolutiile au fost extraordinare, iar schimbarea Romaniei s-a facut din temelii.

V-as da un exemplu: in 1998, la trei ani de la intrarea in vigoare a acordului, Romania exporta circa 7 miliarde de dolari in marfuri, de multe ori busteni, ciment, foarte putin acoperite de progresul tehnloogic. Anul acesta, Romania va avea exporturi de 50 de miliarde de euro, asta aduce parteneriatul cu Uniunea Europeana”, a mai spus Traian Basescu, aflat la Chisinau.