Basescu respinge taxa pe benzina si invita Guvernul la discutii: Acciza de 7 eurocenti va frana economia!

Presedintele Traian Basescu a atras atentia, duminica seara, ca acciza la combustibil va afecta puternic economia romaneasca si buzunarul fiecarui roman, deoarece va genera o explozie a preturilor la transport, bunuri de larg consum si la alimente.

Seful statului a invitat Guvernul la discutii pe aceasta tema, pentru a preveni franarea economiei. “Sunt dispus sa discut cu Guvernul pentru a preveni franarea economiei. Nu vreau sa mai repetam cresteri de taxe. N-o sa le trimit invitatie oficiala, o sa le trimit un calcul”, a declarat Basescu.

Totodata, Basescu a acuzat Guvernul ca impune acciza pe combustibil pentru a face rost de bani pentru alegeri, bani care vor merge la “baroni, baronasi si baroneti din teritoriu”.

“Acesti bani sunt bani aruncati pe alegeri. Este inadmisibil sa pui o astfel de acciza ca sa-ti faci rost de bani pentru alegeri pentru baronii, baronasii si baronetii din teritoriu. Imi este cunoscuta supararea multora din administratia locala, ca anul acesta nu au primit bani suficienti de la buget. Aceasta crestere de acciza ca sa satisfaci presiune baronilor locali eu o etichetez cel putin ca fiind iresponsabilitate. Nu ai dreptul sa pui biruri pe tara pentru partid si sa sufere atata amar de lume. Am experienta maririi TVA-ului cu 5 procente in 2010, a fost una din marile erori, trebuia cautata alta solutie. Sigur, a fost o masura luata in timp de criza. Dar am trait toti cresterea TVA cu 5%. Ce v-am exemplificat cu cifre inseamna cresterea pretului la combustibil cu 8 procente, cu 53 de bani. Este profund necinstit si acesta este motivul pentru care voi trimite bugetul inapoi”, a declarat Basescu.

Presedintele a mai spus ca acciza la carburanti va avea un impact in toata economia Romaniei si a explicat ca aceasta taxa va anula tot ce da Guvernul la pensii si salarii.

“Problema este daca luam masurile de relansare sau nu. Cresterea accizei la combustibil va avea impact in toata economia si in fiecare casa si in pretul e transport, si al alimentelor, al preturilor bunurilor de larg consum, peste tot. Va fi un impact destul de mare, ceea ce domnul prim-ministru spune ca vrea sa dea oamenilor in plus la pensii si salarii va fi inghitit de cresterile de preturi si de cresterea inflatiei. In evaluarea mea, daca BNR evalua o inflatie de 3% pentru 2014, prin introducerea taxei pe stalp si a accizei suplimentare inflatia va fi 3,5-3,6% anul viitor. Din experienta o spun si rog BNR sa ma scuze. Vom avea o crestere de inflatie de cel putin 0,5%”, a spus seful statului.

Potrivit lui Traian Basescu, acciza la carburanti nu va creste cu doar 7 eurocenti, cum s-a anuntat oficial, ci cu mult mai mult, deoarece se adauga ci TVA-ul de 24%.

“Ce inseamna 7 eurocenti. Acciza nu va creste numai cu 7 eurocenti, este propagandistic. La ei se adauga TVA-ul de 24% care face 8,68 eurocenti. Mai mult, Guvernul a stabilit sa modifice modul de calcul al accizelor utilizand nu cursul ed schimb de la 1 octombrie 2013, cand era un curs bun de 4,45, ci s-a dus in 2012 contrar reglementarilor europene la o rata de schimb de 4,52. Si pentru ca lucrurile sa fie rotunde bine, utilizeaza si o inflatie de 4,77 pentru 2013, ceea ce duce la o cretere cu 53,44 bani pe litru la benzina si 52,5 bani pe litru la motorina. Cati bani aduce aceasta crestere de acciza in bugetul de stat? Guvernul spune 2,28 miliarde de lei. Din care 1,838 miliarde acciza si 0,44 miliarde TVA. Este o contributie importanta la buget, efectele insa sunt foarte rele in economie si in buzunarul fiecaruia. Vor afecta major IMM-urile, cele familiale dar si marile companii de transport. S-ar putea in aceste zone sa fie foarte multe falimente datorita cresterii pretului la combustibil si efectului in cascada. Nu imi pun problema ca ar intra in insolventa Petromul!!! Companiile de transport vor fi puternic afectate. Sigur, acesta este efectul introducerii de la 1 ianuarie a cresterii accizei la combustibil. 2m28 miliarde lei in plus la bugetul de stat”, a mai declarat Basescu.